Πώς θα καλυφθούν τα κρατικά έξοδα για τον κορωνοϊό -Η επόμενη έξοδος στις αγορές, 30 δισ. ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2020

Πώς θα καλυφθούν τα κρατικά έξοδα για τον κορωνοϊό -Η επόμενη έξοδος στις αγορές, 30 δισ. ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2020

Μπορεί τα ταμειακά διαθέσιμα να λειτουργούν ως αμορτισέρ για να απορροφήσουν το κόστος των μέτρων στήριξης, ωστόσο το μήνυμα που έχουν λάβει οι ξένοι επενδυτές είναι ότι ως τέλος του έτους ο «κουμπαράς» θα έχει τουλάχιστον 30 δις ευρώ!

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχοντας «κλείσει» και ο Μάιος, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι περίπου 3- 3,5 δις ευρώ χαμηλότερα από τα προ κορωνοϊού επίπεδα και διαμορφώνονται στα 33,2 δις ευρώ. Πώς εξηγείται αυτό, την ώρα που έχουν χρησιμοποιηθεί γύρω στα 8- 8,5 δις ευρώ, για να ενισχυθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά; 

Γιατί πολύ απλά την ίδια ώρα γίνονται κινήσεις στις αγορές, με διεύρυνση των εκδόσεων εντόκων γραμματίων, πέρα από την έκδοση του 7ετούς, από την οποία αντλήθηκαν 2 δις ευρώ. Αυτό είναι το ένα από τα «κλειδιά», που υπολογίζεται ότι θα διασφαλίσει στον «κουμπαρά» τα 30 δις ευρώ. Κάπου εδώ αρχίζουν, όμως, τα διλήμματα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την επόμενη κιόλας ημέρα της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου, οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν με το δάκτυλο πάνω από το… κουμπί για την επόμενη έκδοση. 

Το απώτατο όριο ήταν η 20η Ιουλίου, καθώς θεωρητικά από εκεί και πέρα όλα «νεκρώνουν» λόγω καλοκαιριού. Ο τυφώνας το κορωνοϊού σάρωσε από τότε και τις αγορές ομολόγων, με αποτέλεσμα το ελληνικό 10ετές να ακολουθήσει την ανοδική πορεία του ιταλικού κι ενώ είχε υποχωρήσει κάτω από το 1% στις αρχές Φεβρουαρίου, βρέθηκε ξαφνικά στα όρια του 4%!

Η στρέβλωση διορθώθηκε σχεδόν αθόρυβα, αλλά ειδικά μετά τα μαντάτα από τις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης, η τιμή του 10ετούς «γλίστρησε» κάτω από το 1,5%, βάζοντας… δύσκολα στις αρμόδιες υπηρεσίες. Βγαίνουμε τώρα ή περιμένουμε και τους όποιους κραδασμούς από τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Ιουνίου;

Το «παζάρι» για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα σενάρια για έξοδο στις αγορές
Αναλυτές, επενδυτικές τράπεζες, Οίκοι Αξιολόγησης, ακόμα και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι περιμένουν «μάχη» για το Ταμείο Ανάκαμψης και σίγουρα όχι μια γρήγορη συμφωνία, καθώς από την ημέρα κιόλας των ανακοινώσεων της Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν, ήταν σαφές ότι θα γίνει μεγάλο παζάρι για τους όρους αυτής της χρηματοδοτικής βοήθειας. 

Το ερώτημα για τους Έλληνες τεχνοκράτες είναι αν θα «εξορμήσουν» τώρα στις αγορές ή αν θα περιμένουν να σταθμιστεί από τους επενδυτές και ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ των Ηγετών. 

Σε κάθε περίπτωση, το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι όποια στιγμή κι αν επιλεγεί για έξοδο στις αγορές, αυτό θα γίνει με 10ετές ομόλογο και μόνο αν η κατάσταση περιπλακεί, θα επιλεγεί η πιο «ασφαλής» έκδοση 5ετούς ομολόγου.

Φυσικά ο «κουμπαράς» δεν θα γεμίσει μόνο με εκδόσεις ομολόγων, καθώς υπολογίζεται ότι ως το τέλος της χρονιάς ο λογαριασμός του κορωνοϊού μπορεί να έχει φτάσει στα 17 δις ευρώ. 

Ήδη, οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων είναι ελαφρώς… «φουσκωμένες» και είναι ενδεικτικό ότι στην έκδοση που έρχεται, το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα «ρολλάρει» απλώς το 1 δις που λήγει, αλλά θα ζητήσει συνολικά 1,6 δις ευρώ.

Πέρα από τα… πάρε- δώσε με τις αγορές, υπάρχει κι ένα άλλο «κλειδί», που ενισχύει την πεποίθηση ότι ο «κουμπαράς» θα είναι γεμάτος στο τέλος της χρονιάς: η ροή των εσόδων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές που έχουν οι Έλληνες τεχνοκράτες με τα στελέχη των funds και των επενδυτικών τραπεζών, πέρα από τα στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα- που πάντα ζητάνε με επιμονή οι ξένοι- γίνεται εξαντλητική ανάλυση της ροής των φορολογικών εσόδων, η οποία μέχρι τώρα χαρακτηρίζεται ως θετική έκπληξη. 

Είτε λόγω του κινήτρου της έκπτωσης του 25% για εμπρόθεσμες πληρωμές είτε επειδή κάποιοι δεν θέλουν ανοικτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο, η μείωση των εισπράξεων τον Απρίλιο (17,2%) χαρακτηρίζεται απολύτως διαχειρίσιμη, ενώ ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα κι από το Μάιο.
epirusblog.gr
5 of 5
Πώς θα καλυφθούν τα κρατικά έξοδα για τον κορωνοϊό -Η επόμενη έξοδος στις αγορές, 30 δισ. ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2020
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3434213715610939184
item