Άρτα: Μαθητές του 1ου Δημοτικού σχολείου Άρτας διακρίθηκαν σε διαγωνισμό του ΟΗΕ! Άρτα: Μαθητές του 1ου Δημοτικού σχολείου Άρτας διακρίθηκαν σε διαγωνισμό του ΟΗΕ! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Μαθητές του 1ου Δημοτικού σχολείου Άρτας διακρίθηκαν σε διαγωνισμό του ΟΗΕ!Άρτα: Μαθητές του 1ου Δημοτικού σχολείου Άρτας διακρίθηκαν σε διαγωνισμό του ΟΗΕ!Ένα προσφυγόπουλο που άφησε πίσω του το άθλημα που αγαπά και δεν ξέρει αν θα το συνεχίσει στο νέο τόπο που βρέθηκα και ένα άλλο που ονειρεύεται να γίνει σχεδιάστρια μόδας, ζωγράφισαν οι μαθητές της Δ' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας...
Πρόκειται για μία από τις ζωγραφιές που διακρίθηκαν στον μαθητικό διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης Νέων.

Ο 23ος Πανελλήνιος  Μαθητικός Διαγωνισμός είχε θέμα «Όσα δεν μπαίνουν στη βαλίτσα» και τα αποτελέσματά του, ανακοινώθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Κάθε δύο δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος στον κόσμο αναγκάζεται να εκτοπιστεί βίαια και να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Στη βαλίτσα του στριμώχνει κυρίως ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης, ίσως και λίγο χώμα από τη γη του και κάποιες φωτογραφίες της ζωής που αφήνει πίσω του.

Περισσότεροι από 1.300 μαθητές και μαθήτριες σχολικής ηλικίας, ανάμεσά τους και μαθητές πρόσφυγες, σε 36 πόλεις σε όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στον φετινό Διαγωνισμό μαθητικής δημιουργίας. 
Μαθητές όλων των ηλικιών προσκλήθηκαν να συζητήσουν, να εκφράσουν τις απόψεις τους, να διερευνήσουν, να μοιραστούν τις ιδέες τους και δουλεύοντας ομαδικά να απαντήσουν μέσα από τα κείμενα, τα κολλάζ, τις αφίσες και τα σχέδιά τους σε ερωτήματα όπως: «Πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν τόσοι άνθρωποι μέσα στην ιστορία δεν είχαν βρει καταφύγιο σε μια άλλη χώρα, όταν η δική τους δεν μπορούσε πια να τους προστατεύσει;» ή «Πόσα θα χάναμε από την κοινή μας ζωή αν οι άνθρωποι έχαναν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το ταλέντο και τις δεξιότητές τους;»

Σήμερα, το 1 τοις εκατό της ανθρωπότητας έχει ξεριζωθεί λόγω της βίας, των συρράξεων και των διώξεων. 

Οι άνθρωποι δεν αφήνουν πίσω τους μόνο προσωπικά πολύτιμα αντικείμενα, αλλά και πράγματα που δεν θα χωρούσαν στη βαλίτσα που κουβαλούν: δεξιότητες, γνώσεις, ταλέντα, όνειρα και ελπίδες ανεξάρτητα από το πού θα καταλήξουν να ζουν. 
Οι μαθητές παίρνουν θέση και στέκονται στο πλευρό των προσφύγων καλώντας μας να τους υποδεχτούμε μαζί με τις προοπτικές που φέρνουν μαζί τους.

Τα έργα αξιολογήθηκαν από ειδική επιτροπή και αυτά που διακρίθηκαν βραβεύτηκαν με μια στιγμιαία φωτογραφική μηχανή, ενώ σε όλες τις συμμετοχές δόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα.

Συγχαρητήρια στους μαθητές και τους δασκάλους του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας!
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Μαθητές του 1ου Δημοτικού σχολείου Άρτας διακρίθηκαν σε διαγωνισμό του ΟΗΕ!
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 7429929528661534565
Σχόλια
item