Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» τα 12 κρούσματα από την Ντόχα -Το σχέδιο για τις αφίξεις τουριστών

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» τα 12 κρούσματα από την Ντόχα -Το σχέδιο για τις αφίξεις τουριστών

Πρόβα για το καλοκαίρι και το άνοιγμα του τουρισμού ήταν ο εντοπισμός των 12 κρουσμάτων κορωνοϊού στην πτήση από την Ντόχα που προσγειώθηκε προχθές στο «Ελ. Βενιζέλος».

Οπως ανακοινώθηκε χθες, στη χώρα εντοπίστηκαν 19 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 12 προέρχονταν από τη συγκεκριμένη πτήση. 

Εννέα από τους θετικούς επιβάτες είναι υπήκοοι Πακιστάν, προερχόμενοι από την πόλη Γκουχράτ, με άδεια διαμονής στην Ελλάδα, δύο είναι Έλληνες υπήκοοι προερχόμενοι από την Αυστραλία και τέλος βρέθηκε θετικό ένα ακόμη άτομο ιαπωνικής υπηκοότητας, μέλος ελληνοϊαπωνικής οικογένειας.

Τι συνέβη με το αεροπλάνο από την Ντόχα

Σε ό,τι αφορά το αεροπλάνο από την Ντόχα, ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία που ακολουθούνταν μέχρι τώρα, εφαρμόστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο που εφαρμόζει μέχρι τώρα με τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού η Ελλάδα, δηλαδή τεστ και στους 91 επιβαίνοντες και μεταφορά τους σε ξενοδοχείο μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. 

Αφού βγήκαν τα αποτελέσματα και εντοπίστηκαν 12 κρούσματα, ακολουθούνται τα προβλεπόμενα, δηλαδή οι 12 θα παραμείνουν στο ξενοδοχείο σε καραντίνα 14 ημερών και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες σε καραντίνα 7 ημερών, ως επαφές υψηλού και χαμηλού ρίσκου. Μετά την πάροδο του 7ημέρου θα τους γίνει ξανά τεστ για τον κορωνοϊό.

Μετά τα αποτελέσματα των τεστ η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε προσωρινή αναστολή όλων των πτήσεων από και προς το Κατάρ μέχρι και τις 15 Ιουνίου.

Πρόβα διαχείρισης των κρουσμάτων κορωνοϊού το καλοκαίρι;

Τα κρούσματα στην πτήση από την Ντόχα δεν αιφνιδίασαν τους επιστήμονες και τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, οι οποίοι διαχειρίστηκαν την κατάσταση και αξιολόγησαν τα δεδομένα που αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για τους επόμενους μήνες που η χώρα θα ανοίξει στον τουρισμό.

Καθώς κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το άνοιγμα του τουρισμού συνεπάγεται ότι θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού, η εικόνα με το αεροπλάνο από την Ντόχα δίνει μια εικόνα για την κατάσταση που πιθανότατα θα διαμορφωθεί μόλις ξεκινήσει η τουριστική κίνηση. Αλλά και τον τρόπο και την ετοιμότητα της ελληνικής πολιτείας να αντιμετωπίσει την κατάσταση, διαμορφώνοντας τα ανάλογα επιχειρησιακά σχέδια με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων.

Βατόπουλος: Θα υπάρξει κίνδυνος με τους τουρίστες, πρέπει να στήσουμε ένα σύστημα που θα τον μειώσει

Ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί, ανέφερε ότι θα υπάρξει κίνδυνος κορωνοϊού με τους τουρίστες που θα έρθουν στη χώρα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει κανείς σώφρων που να λέει ότι τα σύνορα δεν πρέπει να ανοίξουν.

«Είναι σαφές ότι θα υπάρξει κίνδυνος με τους τουρίστες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, εξηγώντας πως το άνοιγμα των συνόρων είναι το μεγάλο στοίχημα και ότι ναι μεν υπάρχει ο κίνδυνος, αλλά πρέπει να στήσουμε ένα σύστημα ώστε να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο. 

Γι αυτό όπως σημειώνει έχουμε διάφορα όπλα όπως το τεστ στα σύνορα στους εισερχόμενους τουρίστες, που μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους καθώς και το σύστημα επιτήρησης και γρήγορης διάγνωσης τυχόν κρουσμάτων και απομόνωσης.

Συγκριτικά με τη γρίπη, υπογράμμισε πως ο ιός του κορωνοϊου μειώνεται διαφορετικά από ότι της γρίπης, δίνοντας ως παράδειγμα την Αίγυπτο που έχει πολλά κρούσματα ενώ έχει ζέστη. «Δεν υπάρχει ταύτιση γρίπης με κορωνοϊο» αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Βατόπουλος πάντως, κάνοντας τη δική του εκτίμηση εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα το καλοκαίρι. «Πιστεύω πως κάνοντας όλη αυτή την προσπάθεια με έγκαιρη διάγνωση και τα τεστ στα σύνορα πιστεύω πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊου μέσα στο καλοκαίρι».

Υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού -Σε δύο φάσεις
Υπενθυμίζεται πως παρατείνεται έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας για επιβάτες όλων των εθνικοτήτων που φτάνουν στην χώρα μας από το σύνολο των διεθνών προορισμών, αλλά χωρίζεται σε δύο φάσεις, μία για το 1ο δεκαπενθήμερο και μία φάση «γέφυρα» για το 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Σε πρώτη φάση, μέχρι τις 14 Ιουνίου 2020 τα μεσάνυχτα εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας πως όλοι οι επιβάτες υποχρεωτικά, ακόμη και οι Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό, πρέπει να κάνουν τεστ και αν αυτό είναι αρνητικό οφείλουν να μείνουν σε αυτοπεριορισμό (καραντίνα) για επτά ημέρες. Εάν είναι θετικοί, οφείλουν να μείνουν σε υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για 14 ημέρες.

Σε δεύτερη φάση από την Δευτέρα 15 Ιουνίου η μέθοδος αυτή του υποχρεωτικού τεστ και καραντίνας θα εξακολουθήσει να γίνεται για τους επιβάτες που έρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19, όπως αξιολογούνται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA). 

Η λίστα ανανεώνεται διαρκώς και οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι πριν ταξιδέψουν καθώς αν αρνηθούν το τεστ δεν θα γίνονται δεκτοί στο αεροδρόμιο άφιξης. 

Όλοι οι άλλοι πολίτες θα γίνονται δεκτοί χωρίς περιορισμούς, ενδέχεται όμως να υποβληθούν σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους, καθώς από όλες τις πτήσεις ένας συγκεκριμένος αριθμός επιβατών θα κάνει το τεστ.

Από τους περιορισμούς λόγω του Covid-19 εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες επιβατών:
Επιβάτες πτήσεων διαμετακόμισης, (Passengers in transit).
Όλα τα πληρώματα αεροσκαφών, (Flight Crew).
Επιβάτες κρατικών πτήσεων, (State Flights).
Επιβάτες πτήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, (Sanitary Flights).
Επιβάτες πτήσεων ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, (Humanitarian Flights).
Επιβάτες πτήσεων που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση, (Emergency Flights).
Επιβάτες στρατιωτικών πτήσεων, (Military Flights).
Επιβάτες εμπορευματικών πτήσεων ( Cargo Flights).
Eπιβάτες πτήσεων της Frontex
Απαγόρευση εισόδου σε μη Ευρωπαίους πολίτες ως τις 15/6

epirusblog.gr
5 of 5
Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» τα 12 κρούσματα από την Ντόχα -Το σχέδιο για τις αφίξεις τουριστών
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 5033472246399195677
item