Οι 10 γενναιότεροι στρατοί που γνώρισε η ιστορία

Οι 10 γενναιότεροι στρατοί που γνώρισε η ιστορία
Από την πρώτη στιγμή που ο άνθρωπος εμφανίστηκε στη Γη επιστράτευσε τη δύναμη και την ευφυΐα του για να επιβληθεί, αρχικά στη φύση και τα ζώα και στη συνέχεια στους υπόλοιπους ανθρώπους.
Για να επιβληθεί, λοιπόν συνέθεσε στρατό, με τη βοήθεια του οποίου εξαπλώθηκε στα πέρατα τη Γης, δημιουργώντας θρυλικές αυτοκρατορίες, συγκεντρώνοντας αμύθητα πλούτη και κατακτώντας σημαντική θέση στην ιστορία.
Παρακάτω ακολουθούν οι δέκα ισχυρότεροι στρατοί της αρχαιότητας.
10. Οι Σκύθες
Οι Σκύθες θεωρούνταν δίκαια μερικοί από τους πιο γενναίους πολεμιστές που γνώρισε η ιστορία. Ο στρατός αποτελούνταν κυρίως νομάδες βοσκούς. 
Οι Σκύθες κατάφεραν να κυριαρχήσουν στις στέπες που εκτείνονται στη σημερινή περιοχή του Πόντου και της Κασπίας θάλασσας, την ιστορική Σκυθία.
Οι πολεμιστές ήταν τόσο γενναίοι και θεωρούνταν μερικοί από τους καλύτερους ιππείς της αρχαιότητας. Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι η επιρροή που ασκούσαν στους γειτονικούς πολιτισμούς, αλλά και ο τρόμος που προκαλούσαν ήταν μεγάλος.
9. Οι Ασσύριοι
Οι Ασσύριοι ήταν σκληροί πολεμιστές, με εξαιρετική στρατιωτική οργάνωση. Άπλωσαν γρήγορα την κυριαρχία τους στη Δυτική Ασία και στην Αίγυπτο. 
Οι ιστορικές αναφορές στους συγκεκριμένους πολεμιστές, που έλεγχαν την περιοχή από τα σύνορα της Αιγύπτου μέχρι το Ιράν έως τον 7ο αιώνα π.Χ, κάνουν λόγο για μια από τις “υπερδυνάμεις” της αρχαιότητας, λόγω της εκπαίδευσής τους.
Σήμερα Ασσύριοι θεωρούνται οι Νεστοριανοί κάτοικοι του Κουρδιστάν, που καταλαμβάνει την έκταση της αρχαίας Ασσυρίας.
8. Οι μεσαιωνικοί Ιππότες
Σε αυτή τη περίπτωση ερχόμαστε πιο κοντά στην ιστορία, συγκεκριμένα στο Μεσαίωνα. 
Η εκπαίδευση των ιπποτών άρχιζε από μικρή ηλικία και ήταν πολύ δαπανηρή, γι’ αυτό και τα αγόρια αποστέλλονταν από τις οικογένειές τους σε άρχοντες ή ανθρώπους με οικονομικούς πόρους, προκειμένου να γίνουν σπουδαίοι πολεμιστές. 
Τα παιδιά εκπαιδεύονταν στη χρήση των όπλων (τόξα και σπαθιά) και στην ιππασία, ενώ σε ηλικία περίπου 16 ετών κρίνονταν έτοιμη να αποσταλούν στο πεδίο της μάχης.
7. Οι Βίκινγκς
Οι Βίκινγκς προέρχονταν από τους Βόρειους Λαούς της Ευρώπης. 
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα εμφανίσθηκαν ως εξερευνητές, πειρατές, έμποροι, μισθοφόροι (ή και τα τέσσερα μαζί) σε μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης. Κοιτίδα τους ήταν η Σκανδιναβία και τέσσερα σημερινά έθνη έλκουν την καταγωγή τους από αυτούς: Νορβηγοί, Σουηδοί, Δανοί, Ισλανδοί.
Οι πολεμιστές έχουν διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, λόγω των επιδρομών και τη άγριας φύσης τους, ενώ αποτελούσαν τον φόβο και τον τρόμο των λαών της κεντρικής Ευρώπης.
6. Οι Σαμουράι
Στην μακρινή ανατολή είχαν τους δικούς τους ήρωες και πολεμιστές, τους Σαμουράι. Οι Ιάπωνες πολεμιστές άνηκαν στην υψηλόβαθμη κοινωνική κάστα κατά το 1603-1867. 
Ένας Σαμουράι έπρεπε να γνωρίζει να χρησιμοποιεί ξίφη, τόξα και δόρατα. 
Ενώ, έπρεπε να χαρακτηρίζεται από αυτοπειθαρχία και να ακολουθεί ασκητική ζωή, σύμφωνα με τον κώδικα των πολεμιστών Bushido.
5. Η Ελληνική Φάλαγγα
Φάλαγγα ονομάστηκε στην αρχαία Ελλάδα η παραλληλόγραμμη διάταξη μάχης με ιδιαίτερη οργάνωση από οπλίτες που πολεμούσαν σε πυκνή παράταξη με τα δόρατα τους προτεταμένα. 
Οι οπλίτες αυτοί, έφεραν βαρύ οπλισμό και μεγάλες ασπίδες. Κατά συνέπεια, η φάλαγγα ήταν σαν μια κινούμενη μάζα ανθρώπων και μετάλλου, καθώς κάθε οπλίτης έφερε οπλισμό που ξεπερνούσε τα 25 κιλά.
Η φάλαγγα έγινε ευρύτερα γνωστή κατά την κυριαρχία του Μέγα Αλέξανδρου, για τον οποίο η συγκεκριμένη διάταξη αποτελούσε ισχυρό όπλο για τη νίκη μιας μάχης. Η τελειοποίηση της συγκεκριμένης διάταξης βοήθησε το στρατό του να γίνει ένας από τους ισχυρότερους του τότε κόσμου.
4. Οι Πέρσες
Οι Πέρσες πολεμιστές αναδείχθηκαν σε σπουδαίους μαχητές κατά τη διάρκεια της επικράτησης της αυτοκρατορίας τους από το 550 έως το 330 π.Χ. Μάλιστα, η δύναμη και οι ικανότητές τους ήταν τέτοιες που ο Ηρόδοτος τους είχε ονομάσει “Αθάνατους”. 
Ο στρατός των Περσών αποτελούνταν από ένα βαρύ πεζικό, που ξεπερνούσε τους 10.000 πολεμιστές, ο αριθμός και η αντοχή του στρατού έμοιαζαν να μην μειώνονται ποτέ. Φυσικά, ο στρατός έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο στην επέκταση της αυτοκρατορίας.
3. Η Ρωμαϊκή Λεγεώνα
Μια Ρωμαϊκή Λεγεώνα αποτελούνταν από 6. 000 πολεμιστές, κατάλληλα εκπαιδευμένους στη χρήση του σπαθιού και του δόρατος. 
Η διάταξη των ρωμαϊκών λεγεώνων είχε επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από αυτή της ελληνικής Φάλαγγας, ωστόσο οι Ρωμαίοι εξέλιξαν τις τακτικές πολέμου και ανέπτυξαν νέες τεχνικές, που τους έκαναν ανίκητους αντιπάλους στο πεδίο της μάχης. 
Έτσι, η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία αποτέλεσε μια από τις ισχυρότερες και μεγαλύτερες που γνώρισε ποτέ η ιστορία.
2. Οι Μογγόλοι πολεμιστές
Οι Μογγόλοι ήταν βίαιοι και πολύ καλά εκπαιδευμένοι στην τέχνη του πολέμου. 
Χωρίζονταν σε εξειδικευμένες ομάδες πολεμιστών, στους τοξότες και τους ιππείς, έχοντας αναπτύξει εξαιρετική στρατιωτική οργάνωση. 
Οι Μογγόλοι πολεμιστές έμειναν στην ιστορία για τη συνδρομή τους στην επικράτηση και εξάπλωση του ηγέτη τους Τζένγκις Χαν στην περιοχή, δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του κόσμου.
1. Οι Σπαρτιάτες
Αναμφισβήτητα η πιο διάσημη στρατιωτική μονάδα στην ιστορία ήταν οι Σπαρτιάτες, που δικαίως θεωρούνται οι πιο άγριοι και αποτελεσματικοί πολεμιστές της ιστορίας. Από την στιγμή που ένας Σπαρτιάτης γεννιόταν, ετοιμάζονταν για να γίνει σπουδαίος πολεμιστής. 
H εκπαίδευση δεν σταματούσε ποτέ, ξεκινούσε από τα πρώιμα στάδια της παιδικής τους ηλικίας και αποτελούσε τη βασική και κύρια απασχόληση κάθε Σπαρτιάτη οπλίτη για όλη τη ζωή του.
Oι Σπαρτιάτες ήταν φοβεροί πολεμιστές, αλλά τις περισσότερες φορές η φήμη τους – που προηγούνταν – κέρδιζε τη μάχη γι’ αυτούς.
Ένας Σπαρτιάτης πολεμιστής γινόταν οικογένεια με τους συμπολεμιστές τους, μιας και περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους μαζί, ενώ η ρώμη και η γενναιότητα τους μνημονεύονται ακόμη και σήμερα.

epirusblog.gr
5 of 5
Οι 10 γενναιότεροι στρατοί που γνώρισε η ιστορία
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 8576744237756438977
item