Γιάννενα: Paguristas - Παρέμβαση για την παραλίμνια περιοχή με πέντε προτάσεις Γιάννενα: Paguristas - Παρέμβαση για την παραλίμνια περιοχή με πέντε προτάσεις | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Paguristas - Παρέμβαση για την παραλίμνια περιοχή με πέντε προτάσεις

Γιάννενα: Paguristas - Παρέμβαση για την παραλίμνια περιοχή με πέντε προτάσεις

Πέντε προτάσεις για την παραλίμνια περιοχή καταθέτει στον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ η ανοιχτή εθελοντική ομάδα των Paguristas, που αποφάσισε να παρέμβει με έναν διαφορετικό τρόπο, καθώς αυτή την περίοδο έχει αναστείλει τις δράσεις της, με φυσική παρουσία των μελών τους σε δρόμους και γειτονιές, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.

Αφορμή για την κατάθεση των προτάσεων αποτέλεσε η εικόνα που παρουσιάζει η παραλίμνια περιοχή, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που επιλέγεται από πολλούς Γιαννιώτες για τον περίπατό τους ή την αθλητική τους δραστηριότητα, λόγω και της απόφασης της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε αποκλεισμό της κυκλοφορίας οχημάτων τις απογευματινές ώρες.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται και στους αντιδημάρχους Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Ευάγγελο Πήχα, Προστασίας Περιβάλλοντος και Λίμνης Βασίλη Βλέτσα και Έργων Συντήρησης, Πρασίνου και Παιδικών Χαρών Αριστείδη Παππά,
μέλη των Paguristas διαπιστώνουν πληθώρα προβλημάτων σε επίπεδο καθαριότητας και συντήρησης των υποδομών, ενώ, λόγω της γνωστής πολύχρονης δράσης της ομάδας, τα μέλη δέχονται παραινέσεις από συμπολίτες να οργανώσουν μια δράση για τον καθαρισμό της περιοχής, αλλά και για να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες.


«Θα το κάναμε με μεγάλη χαρά για μία ακόμη φορά, ωστόσο κρίνουμε πως τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού δεν εξαιρούν τις εθελοντικές δράσεις. 


Κατά συνέπεια, κρίναμε σκόπιμο να παραμείνουμε σε… αναστολή και επιλέξαμε να ζητήσουμε τη δική σας παρέμβαση, καταθέτοντας μερικές απλές προτάσεις, καθώς αναγνωρίζουμε και τις εγγενείς αδυναμίες των υπηρεσιών», τονίζουν οι Paguristas.

Η πρώτη πρόταση αφορά την τοποθέτηση περισσότερων και μεγαλύτερων κάδων απορριμμάτων, καθώς τα μικρά καλαθάκια είναι λίγα για μια περιοχή, στην οποία συγκεντρώνεται τόσος κόσμος. 


«Ειδικά αυτή την περίοδο που στα καταστήματα εστίασης δεν υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα, πολύς κόσμος πίνει τον καφέ του ή τρώει δίπλα στη λίμνη, με αποτέλεσμα να είναι μεγάλος ο όγκος απορριμμάτων», σημειώνεται, ενώ γίνεται και η επισήμανση ότι σε ορισμένα σημεία δεν υπάρχουν καθόλου καλαθάκια, όπως στο Πάρκο μπροστά από το ξενοδοχείο Du Lac.

Επίσης, προτείνεται να απομακρυνθούν οι πλαστικές σακούλες απορριμμάτων, που το τελευταίο διάστημα έχουν τοποθετηθεί εξωτερικά των καλαθιών, προφανώς για να δέχονται τον όγκο των σκουπιδιών. 


Ωστόσο, όπως σημειώνουν, οι σακούλες αυτές είναι εκτεθειμένες στα αδέσποτα, που μάλιστα διασκορπίζουν τα απορρίμματα σε όλη τη γύρω περιοχή.

Προτάσεις κατατίθενται και για τον τρόπο που πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός, με τους Paguristas να προτείνουν να υπάρχει κατά προτεραιότητα καθαρισμός τις πρωινές ώρες, ώστε οι πολίτες που κάνουν τον περίπατό τους νωρίς το πρωί, να μην αναγκάζονται περπατάνε ανάμεσα στα σκουπίδια, καθώς και να γίνεται καθαρισμός και τις απογευματινές ώρες με ένα δεύτερο «δρομολόγιο» αποκομιδής των σκουπιδιών από τα καλαθάκια.


Τέλος, ζητούν να αποκατασταθούν οι «παγίδες» στην παραλίμνια διαδρομή, που μπορεί να γίνουν αιτία πρόκλησης ατυχήματος (τρύπες στην άσφαλτο στον ποδηλατόδρομο, φρεάτια χωρίς καπάκια, τρύπες και ξύλα που εξέχουν στο ξύλινο κατάστρωμα στα σφαγεία).


«Φυσικά, όλοι θέλουμε να δούμε να γίνονται πολλά περισσότερα. Αλλά αυτά νομίζουμε είναι μια καλή αρχή και μπορούν να γίνουν σχετικά εύκολα. 


Από την πλευρά μας είμαστε στη διάθεσή σας και υποσχόμαστε να επανέλθουμε και με δράσεις μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν», σημειώνουν καταλήγοντας οι Paguristas, ενώ υπάρχει και ένα υστερόγραφο, στο οποίο αναφέρεται ότι η κοινοποίηση της επιστολής μας στα ΜΜΕ δεν έχει τον χαρακτήρα καταγγελίας, ούτε διαφήμισης της δράσης τους, αλλά θέλησαν να στείλουν με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα στους συμπολίτες τους ότι πρέπει και οι ίδιοι να φροντίσουν να κρατούν καθαρό το κοινό μας σπίτι, δηλαδή την πόλη, αλλά και ότι όλοι μπορούν να συμβάλουν με θετικές προτάσεις και όχι μόνο με παράπονα και αφορισμούς.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Paguristas - Παρέμβαση για την παραλίμνια περιοχή με πέντε προτάσεις
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7735378857332527921
Σχόλια
item