Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση του ΠΝ νότια της Κρήτης Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση του ΠΝ νότια της Κρήτης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση του ΠΝ νότια της Κρήτης

Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση του ΠΝ νότια της Κρήτης

Η άσκηση ελαβε χώρα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου και νότιου Κρητικού πελάγους.

Aπό τη Δευτέρα 18 έως την Τετάρτη 20 Μαΐου 2020, διεξήχθη προγραμματισμένη εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου και νότιου Κρητικού πελάγους.

Η άσκηση περιλάμβανε σενάρια επιχειρησιακής εκπαίδευσης στον αντιαεροπορικό και ανθυποβρυχιακό πόλεμο καθώς και σενάρια συνεργασίας και διοικητικής έρευνας.

Την Ελληνική αρμάδα αποτελούσαν πέντε φρεγάτες, πλοίο γενικής υποστήριξης αλλά και υποβρύχιο. Στην άσκηση συμμετείχαν και μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας από την 340 Μοίρα "Αλεπούδες" και 343 Μοίρα "Αστέρια". 

Τα πλοία του Στόλου εκτέλεσαν πυρά και εκπαιδεύτηκαν σε όλες τις μορφές πολέμου στη θάλασσα μεταξύ των οποίων αντιμετώπιση εχθρικής αρμάδας με αεροπορική υποστήριξη.Σε ρόλο "εχθρικών" δυνάμεων βρέθηκε και ένα από τα πλέον σύγχρονα υποβρύχια του Στόλου τύπου 214, ενώ στα ανθυποβρυχιακά σενάρια έλαβαν μέρος και τα οργανικά ελικόπτερα των πλοίων επιφανείας. 

Αυτό όμως που είχε ιδιαίτερη σημασία είναι ότι στην επιχειρησιακή εκπαίδευση του Στόλου όταν τα Ελληνικά πλοία βρέθηκαν νότια της Κρήτης συμμετείχε και Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ. 

Πρόκειται για ΑΦΝΕ P8, το πιο σύγχρονο στον κόσμο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας που διαθέτουν οι Αμερικανοί. Απογειώθηκε από τη ΝΑΤΟικη βάση στη Σιγκονέλα της Ιταλίας και πέταξε νότια της Κρήτης λαμβάνοντας μέρος στην εκπαίδευση των Ελληνικών πλοίων. 

Μαζί εκτέλεσαν σύνθετα σενάρια κυρίως ανθυποβρυχιακού πολέμου αλλά και πολέμου επιφανείας με το Αμερικανικό αεροσκάφος να εντοπίζει και να καταδεικνύει στόχους και απειλές από μεγάλο ύψος αφού τα ραντάρ που διαθέτει του επιτρέπει να "σαρώνει" θαλάσσιες περιοχές σε τεράστιες αποστάσεις.Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.epirusblog.gr
5 of 5
Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση του ΠΝ νότια της Κρήτης
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4895536283526845284
Σχόλια
item