Κορωνοϊός, Σουηδία: Η πρώην επικεφαλής επιδημιολόγος ομολογεί ότι έκαναν λάθος που δεν πήραν σκληρά μέτρα -Εξηγεί τι πίστευαν

Κορωνοϊός, Σουηδία: Η πρώην επικεφαλής επιδημιολόγος ομολογεί ότι έκαναν λάθος που δεν πήραν σκληρά μέτρα -Εξηγεί τι πίστευαν

Η προκάτοχος του κρατικού επιδημιολόγου της Σουηδίας σπάει την σιωπή της σχετικά με την αμφιλεγόμενη στρατηγική της χώρας της απέναντι στον κορωνοϊό, λέγοντας πως πιστεύει πλέον ότι οι αρχές θα έπρεπε να έχουν θέσει αυστηρότερους περιορισμούς στα πρώτα στάδια της πανδημίας, για τον έλεγχο του ιού.

Η Ανίκα Λίντε, η οποία ήταν επικεφαλής της ανταπόκρισης της Σουηδίας στην γρίπη των χοίρων και του Sars ως κρατικός επιδημιολόγος από το 2005 έως το 2013, είχε μέχρι τώρα εκφράσει την υποστήριξή της στην προσέγγιση της χώρας της υπό τον διάδοχό της, Άντερς Τέγκνελ. 

Αλλά τώρα, γίνεται το πρώτο μέλος του ιδρύματος δημόσιας υγείας της Σουηδίας που σπάει τους κανόνες, λέγοντας πως άλλαξε γνώμη λόγω του σχετικά υψηλού αριθμού θανάτων της Σουηδίας, σε σύγκριση με εκείνο των γειτόνων της, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας.

«Νομίζω πως χρειαζόμασταν περισσότερο χρόνο για να είμαστε σε ετοιμότητα. Αν είχαμε θέσει αυστηρούς περιορισμούς πολύ νωρίς… θα μπορούσαμε κατά την διάρκεια αυτής της περίοδο να βεβαιωθούμε ότι είχαμε ό,τι ήταν απαραίτητο για την προστασία των ευάλωτων ατόμων» δήλωσε η Λίντε στον Observer.

Σουηδία: Υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό θανάτων την περασμένη εβδομάδα

Για δύο ημέρες την περασμένη εβδομάδα, η Σουηδία είχε το υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό θανάτου στον κόσμο σε μέσο όρο επτά ημερών και ο συνολικός αριθμός των θανάτων αναμενόταν να ξεπεράσει τους 4.000 το Σαββατοκύριακο. 

Τα κατά κεφαλήν ποσοστά θανάτου στη Δανία, την Φινλανδία και την Νορβηγία, που εφαρμόζουν εκτεταμένα lockdown, είναι τώρα, αντίστοιχα, τέσσερα, επτά και εννέα φορές χαμηλότερα από εκείνα της Σουηδίας.

Σουηδία πάρκο γεμάτο κόσμο
Η Σουηδία έχει εφαρμόσει την λιγότερο περιοριστική στρατηγική από οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο

Η Σουηδία έχει εφαρμόσει την λιγότερο περιοριστική στρατηγική από οποιαδήποτε ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο, επιτρέποντας τα γυμνάσια και τα λύκεια, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα και τα γυμναστήρια να παραμείνουν ανοιχτά, ενώ οι συγκεντρώσεις μπορούν να φτάνουν μέχρι και τα 50 άτομα. Η χώρα βασίζεται κυρίως στην κοινωνική ευθύνη και την κοινή λογική του κοινού.

Η Λίντε είπε ότι αρχικά συμφωνούσε με την σκέψη που στηρίζει την προσέγγιση αυτή της Σουηδίας. «Η βασική αντίληψη, νομίζω ήταν, ότι αργά ή γρήγορα, ανεξάρτητα από το τι κάνετε, θα μολυνθεί ολόκληρος ο πληθυσμός» ανέφερε. «Έτσι, όταν ο Άντερς Τέγκνελ, είπε ‘θα ισοπεδώσουμε την καμπύλη και θα προστατεύσουμε τους ευάλωτους’ σκέφτηκα ότι θα φτάσουμε στην ασυλία της αγέλης μετά από λίγο. 

Θα μπορούσε να είναι μια καλή στρατηγική. Και δεν ήμουν επικριτική». Έκτοτε, πολλές χώρες απέδειξαν πως είναι δυνατόν να μειωθεί δραματικά η συχνότητα μόλυνσης από κορωνοϊό και να τεθεί υπό έλεγχο τουλάχιστον, η κατάσταση της πανδημίας.

Η αποτυχία της Σουηδίας όσον αφορά στους ηλικιωμένους

Ταυτόχρονα, το δεύτερο μέρος της στρατηγικής της Σουηδίας – για την προστασία των ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων – απέτυχε. «Αυτό ήταν σαν ένα όνειρο – η προστασία των ηλικιωμένων» υποστήριξε η Λίντε, η οποία ως 72 ετών έχει περάσει πάνω από δύο μήνες σε αυτοαπομόνωση.

Κόσμος σε καφέ στην Σουηδία παρά τον κορωνοϊό
Το πείραμα της Σουηδίας φαίνεται πως απέτυχε, καθώς έχουν σημειωθεί πολλοί θάνατοι στην χώρα

Η Λίντε λέει ότι ο Τέγκνελ έκανε λάθος να ρίξει το φταίξιμο για το υψηλό ποσοστό μόλυνσης στα σουηδικά ιδρύματα φροντίδας ηλικιωμένων στις τοπικές αρχές και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται. 

Αποδίδει, μάλιστα, την αποτυχία της προσέγγισης της Σουηδίας εν μέρει στην απροθυμία του οργανισμού δημόσιας Υγείας να προσαρμόσει μια προπαρασκευαστική στρατηγική βασισμένη στην εμπειρία από τις πανδημίες γρίπης, όπως την ισπανική γρίπη και αυτή των χοίρων, στον κορωνοϊό.

«Το γεγονός ότι συγκρίθηκε πάρα πολύ με τις επιδημίες της γρίπης, θα μπορούσε να μας κάνει να κάνουμε λάθος υποθέσεις στην αρχή» είπε. 

«Θα μπορούσαμε να είχαμε μια άλλη εξέλιξη εάν, για παράδειγμα, γνωρίζαμε περισσότερα για τον κίνδυνο της εξάπλωσης από ασυμπτωματικά άτομα».

Φωτογραφίες: AP

epirusblog.gr
5 of 5
Κορωνοϊός, Σουηδία: Η πρώην επικεφαλής επιδημιολόγος ομολογεί ότι έκαναν λάθος που δεν πήραν σκληρά μέτρα -Εξηγεί τι πίστευαν
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4214353924817916671
item