Ανδρουλάκης για πακέτο Κομισιόν: Πρόταση υψηλών προσδοκιών για το κοινό μέλλον Ανδρουλάκης για πακέτο Κομισιόν: Πρόταση υψηλών προσδοκιών για το κοινό μέλλον | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ανδρουλάκης για πακέτο Κομισιόν: Πρόταση υψηλών προσδοκιών για το κοινό μέλλον

Ανδρουλάκης για πακέτο Κομισιόν: Πρόταση υψηλών προσδοκιών για το κοινό μέλλον

«Αναμφίβολα μια πολύ θετική εξέλιξη», χαρακτηρίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής σημειώνει ότι πρόκειται για πρόταση υψηλών προσδοκιών για το κοινό μέλλον.

«Το γεγονός επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να βγει στις αγορές και να δανειστεί η ίδια, χωρίς να μεταβιβάζει το χρέος αυτό στους ισολογισμούς των κρατών-μελών, αλλά προβλέποντας την αποπληρωμή του μέσω νέων ευρωπαϊκών πόρων είναι κάτι το πρωτοφανές», σημειώνει, τονίζοντας ότι «αποτελεί ένα άλμα προόδου για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, γι' αυτό και οι όποιες αντιδράσεις από τις λεγόμενες "φειδωλές" χώρες θα πρέπει να καμφθούν» (σ.σ.: σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τα 700 δισ. ευρώ, τα 500 δισ. θα χορηγηθούν στα κράτη-μέλη ως επιχορηγήσεις και τα 250 δισ. ευρώ ως δάνεια).

Ανδρουλάκης: Μήνυμα συνεργασίας και αλληλεγγύης

«Ο καθένας μας, από τη δική του θέση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οφείλει να πιέσει, ώστε να γίνει ομοφώνως αποδεκτή η πρόταση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και με ισχυρή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως μήνυμα συνεργασίας και αλληλεγγύης σε μία κρίσιμη στιγμή για τους λαούς της Ευρώπης», υπογραμμίζει σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του.

Όπως αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης, σύμφωνα με την πρόταση της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής, «η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισ. σε επιδοτήσεις και 9,5 δισ. σε δάνεια, ενώ, για παράδειγμα, η Πορτογαλία, μία χώρα με παρόμοια χαρακτηριστικά, θα λάβει 15 δισ. σε επιδοτήσεις και 11 δισ. σε δάνεια».

«Έχουμε, λοιπόν, μπροστά μας μία σημαντική ευκαιρία καθώς, σε συνδυασμό με τους πόρους από τα Ταμεία, έχουμε ένα πρωτόγνωρο χρηματοδοτικό πακέτο, που επιτρέπει την αποτελεσματική αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών, αλλά και τη βιώσιμη αναμόρφωση της οικονομίας μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ανδρουλάκης και προσθέτει: «Η σωστή αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης από τα κράτη-μέλη θα βοηθήσει να περιοριστούν οι εσωτερικές κοινωνικές ανισότητες, αλλά και η συνεχώς κλιμακούμενη οικονομική απόκλιση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών».

Ο κ Ανδρουλάκης, ως εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, σημειώνει, επίσης, ότι, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, ο προϋπολογισμός του Μηχανισμού θα αυξηθεί στα 3,1 δισ. ευρώ, καθώς θα επιδοτηθεί με επιπλέον 2 δισ. ευρώ. 

Όπως αναφέρει, «κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο Μηχανισμός ήταν ένα απαραίτητο ευρωπαϊκό εργαλείο αλληλεγγύης που απέδειξε την αξία του, με την αποστολή υγειονομικού υλικού αγορασμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ισπανία, Ιταλία και Κροατία μετά από αίτημά τους, αλλά και τον επαναπατρισμό πάνω από 60.000 Ευρωπαίων πολιτών».

«Μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα όλοι μαζί και αρκετά λιγότερα ο καθένας μόνος του», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ανδρουλάκης.

epirusblog.gr
5 of 5
Ανδρουλάκης για πακέτο Κομισιόν: Πρόταση υψηλών προσδοκιών για το κοινό μέλλον
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8009520323606595309
Σχόλια
item