Ράγισαν καρδιές στην αλλαγή φρουράς στη μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων Ράγισαν καρδιές στην αλλαγή φρουράς στη μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ράγισαν καρδιές στην αλλαγή φρουράς στη μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων

Ράγισαν καρδιές στην αλλαγή φρουράς στη μνήμη της γενοκτονίας των ...
Η 19η Μαΐου αποτελεί μια πολύ σημαντική επέτειο για ολόκληρο τον ελληνισμό.

Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του απελευθερωτικού αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών Συμμάχων (Αγγλογάλλων, Ιταλών και Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας.

Σήμερα, είναι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως αυτή καθιερώθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.
Ράγισαν καρδιές στην αλλαγή φρουράς στη μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων
Νωρίτερα σήμερα, στο πλαίσιο της τραγικής αυτής επετείου, Πόντιοι βρέθηκαν στο Σύνταγμα, στην αλλαγή φρουράς της Ελληνικής Βουλής και προκάλεσαν συγκίνηση! 
Συγκεκριμένα δύο μέλη της Προεδρικής Φρουράς φορώντας την Ζίπκα, την παραδοσιακή στολή του Πόντου, στάθηκαν δίπλα στους Εύζωνες και μαζί τους έκαναν την αλλαγή φρουράς.
Η αλλαγή της φρουράς έγινε υπό τους ήχους της παραδοσιακής λύρας.

epirusblog.gr
5 of 5
Ράγισαν καρδιές στην αλλαγή φρουράς στη μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6549465796529896058
Σχόλια
item