Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Άγκυρα: "Υποχωρήστε άμεσα σε Έβρο και Αιγαίο"

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Άγκυρα: "Υποχωρήστε άμεσα σε Έβρο και Αιγαίο"

Τι δήλωσε ο Μάθιου Πάλμερ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παίρνει ξεκάθαρη θέση για τα γεγονότα στον Έβρο και για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, καλώντας την Άγκυρα για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης, ωστόσο οι τοποθετήσεις της Ουάσινγκτον σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής προκαλούν ερωτηματικά.

Πριν από λίγο, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, έκανε σύσταση στην Τουρκία να υποχωρήσει σε Έβρο και Αιγαίο, παίρνοντας σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, ο κ. Πάλμερ δήλωσε: "Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί ενεργά στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης. 
Όταν βρέθηκα στην Αλεξανδρούπολη μίλησα για την πίεση που υπάρχει στα ελληνικά σύνορα, δηλαδή στα σύνορα Τουρκίας – ΕΕ. Κάλεσα την Τουρκία να εργαστεί στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης των εντάσεων".
Είπε ακόμα: "Υπάρχουν προκλήσεις από τουρκικά μαχητικά τις οποίες έχει επισημάνει η ελληνική κυβέρνηση. 
Εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας έτσι ώστε να προωθήσουμε τον διάλογο και την υπεύθυνη διαχείριση σε σημεία που υπάρχουν διαφωνίες. Να εργαστούμε έτσι ώστε να αποκλιμακωθούν τα σημεία τριβής έτσι πριν εξελιχθούν σε κρίσεις".
Η Ουάσινγκτον μπορεί να υποστηρίζει εκ νέου την Ελλάδα, λόγω της προφανούς σύνδεσης ενεργειακών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Αλεξανδρούπολη, ωστόσο η Άγκυρα επιχειρεί σε Συρία και Λιβύη με το "πράσινο φως" των ΗΠΑ και με "διακριτική" υποστήριξη στο παρασκήνιο.
Νωρίτερα διέρρευσε στα αμερικανικά ΜΜΕ πως ο Τραμπ πρόκειται να στηρίξει τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη με αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot, όπως πρώτο αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα.
Απαντώντας στη μυστική ανάπτυξη ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών για την υποστήριξη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαλίφα Χαφτάρ, η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να ετοιμάζει την παροχή συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στην κυβέρνηση της Λιβυκής Εθνικής Συμφωνίας, τονίζει έγκυρο αμερικανικό ΜΜΕ.

“Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι η κλιμακούμενη εκστρατεία της Ρωσίας για την ανατροπή του GNA που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα είναι το αποτέλεσμα που θα εξυπηρετούσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο απόλυτος έλεγχος της χώρας από τον Χαφτάρ”, γράφει αμερικανικό ΜΜΕ με έδρα της Ουάσιγκτον.
Η έκβαση της σύγκρουσης στη Λιβύη επηρεάζει άμεσα τα ελληνικά συμφέροντα και αυτό οι Αμερικανοί το γνωρίζουν πολύ καλά. 
Συνεπώς, η αποθάρρυνση της Τουρκίας σε Έβρο και Αιγαίο από τη μία και η ένθερμη υποστήριξη της τουρκικής παρέμβασης στη Λιβύη από την άλλη, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για τις πραγματικές θέσεις των ΗΠΑ σε σχέση με την περιοχή μας.

epirusblog.gr
5 of 5
Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Άγκυρα: "Υποχωρήστε άμεσα σε Έβρο και Αιγαίο"
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 8867358515224468024
item