Γιάννενα: Μητροπολιτικό Πάρκο στο τραπέζι μέσω… Πάρκου Πυρσινέλλα

Γιάννενα: Μητροπολιτικό Πάρκο στο τραπέζι μέσω… Πάρκου Πυρσινέλλα
Νέες προτάσεις κατατέθηκαν για την ανάπλαση και αξιοποίηση του Πάρκου Πυρσινέλλα στη διαβούλευση του Δήμου Ιωαννιτών, τις τελευταίες ημέρες. Έχει ενδιαφέρον ότι αναδεικνύεται και η περίπτωση δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου στη θέση του στρατοπέδου Βελισσαρίου, όταν αυτό παραχωρηθεί στην πόλη.
Το ΤΕΕ Ηπείρου
Ολοκληρωμένη παρέμβαση κάνει το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που θέτει το θέμα δικτύωσης και συνολικής αντιμετώπισης του Πάρκου Πυρσινέλλα με το Μητροπολιτικό Πάρκο.
Το ΤΕΕ Ηπείρου υπενθυμίζει ότι και οι δικές του προτάσεις αλλά και της μελέτης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων για το χώρο του Στρατοπέδου Βελισσαρίου είναι να δημιουργηθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο.
Με τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου σημειώνει υπάρχει η πρόβλεψη για ενοποίησή του με άλλους χώρους πρασίνου της πόλης, όπως η σύνδεσή του με το χώρο του Πάρκου Πυρσινέλλα, καθώς και με το πάρκο της Κιάφας, έως το Πάρκο του Κουραμπά, ενώ από την ανατολική πλευρά του, η σύνδεση αυτή μπορεί να φτάσει, μέσω της Οδού Βογιάννου μέχρι την παραλίμνια περιοχή.
«Κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι θα πρέπει να προβλεφθεί στην πρόταση ανάπλασης του Πάρκου Πυρσινέλλα η φυσική και λειτουργική σύνδεσή του με το Μητροπολιτικό Πάρκο. Παράλληλα, αυτό θα αποτελέσει πρόσθετο κίνητρο για το Δήμο Ιωαννιτών, ταυτόχρονα με την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα, να επιταχύνει τις διαδικασίες για την παραχώρηση του χώρου του Στρατοπέδου στην πόλη των Ιωαννίνων», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Το ΤΕΕ Ηπείρου υπογραμμίζει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην πρόβλεψη που αφορά στις προσβάσεις του Πάρκου με εναλλακτικά μέσα, όπως ποδήλατα, ηλεκτρικά αμαξίδια μηδενικών ρύπων κλπ, γεγονός που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της ευρύτερης περιοχής ενώ για το κεντρικό κτίριο του Πάρκου, εκτιμά ότι θα πρέπει να λειτουργήσει ως πυρήνας του χώρου Πολιτιστικών Εγκαταστάσεων και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων ποικίλης χρήσης, εικαστικών, μουσικών εκδηλώσεων, με στόχευση να εξασφαλίζει την άρτια λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων του Πάρκου Πυρσινέλλα, αλλά ταυτόχρονα και τη βιωσιμότητα της συντήρησης και διατήρησης του όλου εγχειρήματος.
Για την ολιστική αντιμετώπιση της ανάπλασης και ανάδειξης του Πάρκου Πυρσινέλλα, σκόπιμη θεωρεί ακόμα μετά την ολοκλήρωση της διαχειριστικής μελέτης τη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού η οποία θα συμβάλλει στη διαμόρφωση της βέλτιστης πρότασης ανάπλασης για ένα τόσο σημαντικό έργο.
Η παράταξη Λ. Νάτση
Την πρότασή της κατέθεσε δημόσια και η δημοτική παράταξη «Γιάννενα-Πολίτες για την Ανατροπή» με επικεφαλής τον Λάζαρο Νάτση. Η πρόταση στηρίζεται στη δημιουργία Ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου που θα περιλαμβάνει το Γιαννιώτικό Σαλόνι και το Στρατόπεδο Βελισσαρίου.
Βήμα βήμα, το πάρκο οφείλει να «ανοίξει» άμεσα στον γιαννιώτικο λαό με έναν σαρωτικό του καθαρισμό, τονίζει και θέτει 8 άξονες για την αξιοποίηση του Πάρκου Πυρσινέλλα:
1.Ελεύθερη πρόσβαση-ελεύθερες χρήσεις
2.Εκτεταμένο αστικό πράσινο
3.Αναψυχή-περίπατος-οικογένεια
4.Αθλοπαιδιές- Ήπιες αθλητικές παρεμβάσεις
5.Υπαίθριοι Χώροι πολιτισμού
6.Περιβαλλοντική εκπαίδευση
7.Ήπιες χρήσεις εστίασης καφέ-κυλικεία
8.Ενεργειακή αυτονόμηση πάρκου
Προτείνει ακόμα η παράταξη Νάτση τη σύνδεση με πεζογέφυρα του αλσυλλίου, που βρίσκεται στη μία πλευρά της εθνικής οδού στο χώρο του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας και λειτουργική ενσωμάτωσή του με το κύριο πάρκο.
Ενώ για το κεντρικό κτίριο πιστεύει ότι δεν πρέπει να έχει σχέση με το χώρο της εστίασης, αλλά να αποτελέσει έναν διαδραστικό πολυχώρο πολλαπλών αιθουσών, όπως:
χώρο σύγχρονης περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σχολείων χώρο φιλοξενίας μικρής κλίμακας εκδηλώσεων συλλόγων, συλλογικοτήτων, φορέων, δημοτικών παρατάξεων κ.α. εσωτερικό χώρο τέλεσης πολιτικών γάμων…
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Μητροπολιτικό Πάρκο στο τραπέζι μέσω… Πάρκου Πυρσινέλλα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7421721996116989254
item