Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Εξ αποστάσεως η εξεταστική σε όλα τα Τμήματα Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Εξ αποστάσεως η εξεταστική σε όλα τα Τμήματα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Εξ αποστάσεως η εξεταστική σε όλα τα Τμήματα

Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Εξ αποστάσεως η εξεταστική σε όλα τα Τμήματα
Σημαντικές οι αποφάσεις της Συγκλήτου για την σταδιακή επαναλειτουργία του εκπαιδευτικού έργου και την εξεταστική διαδικασία του εαρινού εξαμήνου – Σε 4.618 ανέρχονται οι εισακτέοι για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 

Σε μια σημαντική απόφαση για τον τρόπο που θα γίνει η σταδιακή επαναλειτουργία του εκπαιδευτικού έργου και η εξεταστική διαδικασία του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, πήρε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μετά την τελευταία συνεδρίασή της.

Συγκεκριμένα η Σύγκλητος αποφάσισε οι εξετάσεις όλων των μαθημάτων να πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως με ιδιαίτερη μέριμνα για μεθόδους και πρακτικές που θα διασφαλίζουν τον αδιάβλητο και τον ενιαίο τρόπο εξέτασης για όλους τους φοιτητές.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση η Σύγκλητος έλαβε υπόψη την υγεία και ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού που αποτελούν πρώτιστη φροντίδα του Ιδρύματος, τις συνθήκες και τους περιορισμούς των μέτρων που ισχύουν κατά της διάδοσης του κορωνοϊού που δεν επιτρέπουν τη μαζική διεξαγωγή εξετάσεων με τη φυσική παρουσία των φοιτητών, αλλά και την κατοχύρωση της ατομικής υγείας, της δημόσιας υγείας και της προστασίας των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών του Πανεπιστημίου, οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης των σπουδών τους (π.χ. φοιτητές ιατρικής), που αποκτούν άμεση προτεραιότητα.

Παράλληλα η Σύγκλητος σημειώνει αρχικά πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το διαθέσιμο προσωπικό και τα περιορισμένα οικονομικά μέσα που διαθέτει, αδυνατεί να οργανώσει εξετάσεις με φυσική παρουσία για μεγάλο αριθμό φοιτητών, τηρώντας, παράλληλα, όλους τους κανόνες και τα μέτρα προστασίας της υγείας, ενώ τονίζει πως η μαζική παρουσία των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο και την πόλη των Ιωαννίνων, υπό τις συνθήκες που ισχύουν, περικλείουν δύο σοβαρούς κινδύνους: 

Την πιθανότητα δημιουργίας εστιών μόλυνσης και διάδοσης του ιού εντός της Πανεπιστημιούπολης και την ενδεχόμενη ακύρωση κάθε περαιτέρω λειτουργίας στην πανεπιστημιούπολη με επιπτώσεις που πιθανώς επηρεάζουν και την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.

Με βάση τα παραπάνω η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου αποφάσισε, εκτός από το να γίνουν όλες οι εξετάσεις εξ αποστάσεως, να συσταθεί επιτροπή η οποία θα αναλάβει την τεχνική υποστήριξη όλων των διδασκόντων αλλά και των φοιτητών προκειμένου για την οργάνωση και συμμετοχή στις εξετάσεις.

Ακόμη σύμφωνα με την απόφαση τα Τμήματα και οι διδάσκοντες δύνανται να οργανώσουν τον τρόπο εξέτασης (π.χ. γραπτή εξέταση, προφορική εξέταση, εργασία, ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, ανοιχτού τύπου, συνδυασμό των προηγουμένων κ.α.), ενώ προτείνεται σε κάθε Τμήμα να συγκροτήσει, με ευθύνη του Προέδρου, ομάδα στήριξης των διδασκόντων που θα λειτουργεί σε επικοινωνία με την Ιδρυματική Επιτροπή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Επίσης, ο χρόνος έναρξης των εξετάσεων θα πρέπει να ξεκινά μετά τις 10 Ιουνίου και εφόσον οι φοιτητές έχουν παραλάβει τα συγγράμματά τους για τα εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ τα εργαστηριακά μαθήματα και οι κλινικές ασκήσεις που δεν δύνανται να υλοποιηθούν εξ αποστάσεως, θα γίνουν με φυσική παρουσία των φοιτητών.

«Επισημαίνεται ότι η διαδικασία αυτή περιορίζεται κυρίως στα τελευταία έτη σπουδών και στους επί πτυχίω φοιτητές, τηρώντας όλα τα μέτρα υγιεινής και προστασίας που θα ανακοινωθούν από τον ΕΟΔΥ και την Επιτροπή Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς, επίσης, και για συγκεκριμένα εργαστηριακά μαθήματα, στην περίπτωση που τα Τμήματα αδυνατούν να μεταφέρουν ή να τα αναπληρώσουν στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος (π.χ. Τμήμα Χημείας)», σημειώνεται στην απόφαση.

Για τους Κύπριους φοιτητές και για φοιτητές από άλλη χώρα, η Σύγκλητος αποφάσισε να παραμείνουν σε υποχρεωτική διά νόμου καραντίνα 14 ημερών, ενώ προτείνεται, επίσης, 7ήμερη καραντίνα στους ημεδαπούς φοιτητές που προέρχονται από άλλες περιοχές εκτός Ηπείρου.

Τέλος, στην απόφαση της Συγκλήτου σημειώνεται πως για όσα εργαστηριακά μαθήματα, κλινικές ασκήσεις ή εξετάσεις εξ αποστάσεως υπάρξουν φοιτητές που δεν θα συμμετέχουν λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, τα Τμήματα οφείλουν να φροντίσουν την αναπλήρωσή τους ή την επιπλέον εξέταση αντίστοιχα.

«Επισημαίνουμε ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση λαμβάνει χώρα ως αναπόφευκτη λύση λόγω της έκτακτης ανάγκης και δεν αναγνωρίζεται ως δόκιμος τρόπος εκπαίδευσης για το ίδρυμα τόσο όσον αφορά στη διδασκαλία όσο και στη εξεταστική διαδικασία.

Με βάση όλα τα παραπάνω, θα ληφθούν οι παρακάτω απαραίτητες ενέργειες για τη σταδιακή επάνοδο:

1. Συναίνεση των φοιτητών για τη συμμετοχή τους σε εργαστηριακά μαθήματα και κλινικές.
2. Συμπλήρωση ερωτηματολογίου ανάλογο με εκείνο το ΠΓΝΙ.
3. Έλεγχος συμπτωμάτων από τον υπεύθυνο του εργαστηριακού μαθήματος και πιθανή θερμομέτρηση.
4. Προγραμματισμός καθαριότητας, απολυμάνσεων, χρήση προστατευτικών μασκών προμήθεια απολυμαντικών και άλλων υλικών προστασίας.
5. Για το προσωπικό όλων των τμημάτων και τους φοιτητές θα οργανωθούν ειδικά σεμινάρια ανάλυσης των μέτρων προστασίας για την ασφαλή λειτουργία των εργαστηρίων, κλινικών και φοιτητικών κατοικιών», καταλήγει η ανακοίνωση της Συγκλήτου.

Οι εισακτέοι
Εξάλλου, αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι θα παραμείνει φέτος ο αριθμός εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με απόφαση που υπεγράφη από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και αφορά στον «Καθορισμό του αριθμού εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, στα Τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο αριθμός εισακτέων στις Σχολές, στα Τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 ανέρχεται σε 77.970.

Όπως τονίζεται από το υπουργείο Παιδείας, ο συνολικός αριθμός εισακτέων παραμένει ίδιος με τον τελικό περσινό αριθμό εισακτέων, ώστε να μην επηρεαστούν περαιτέρω οι υποψήφιοι εν μέσω υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού. 

Η μόνη διαφοροποίηση αφορά στην ανακατανομή των εισακτέων των Τμημάτων Νοσηλευτικής, των οποίων όμως ο συνολικός αριθμός των εισακτέων παραμένει ίδιος.

Για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι εισακτέοι ανά Τμήμα και Σχολή φαίνονται στον πίνακα που σήμερα δημοσιεύουμε.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Εξ αποστάσεως η εξεταστική σε όλα τα Τμήματα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3795990524941211717
Σχόλια
item