«Πράσινο φως» από Τσιόδρα για άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων -Οι 4 λόγοι για επιστροφή στα θρανία

«Πράσινο φως» από Τσιόδρα για άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων -Οι 4 λόγοι για επιστροφή στα θρανία

Θετικός ως προς την επιστροφή των μαθητών του Δημοτικού στα σχολεία φάνηκε να είναι κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Το ζήτημα της επιστροφής των μαθητών του Δημοτικού στις σχολικές αίθουσες προβληματίζει τους ειδικούς και μέχρι και τη Δευτέρα αναμένεται να ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα ως προς την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα.

Όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ του χθες το iefimerida.gr, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της επιστροφής στα σχολεία και των μαθητών του δημοτικού και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν και οι λοιμωξιολόγοι δώσουν το «πράσινο φως», αυτό θα γίνει την 1η Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο διάγγελμα του πρωθυπουργού στις 28 Απριλίου, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει την επιστροφή των μαθητών του Λυκείου και του Γυμνασίου στα σχολεία, είχε αναφερθεί και στο ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των Δημοτικών. 

Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός είχε πει: «Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά».

Τι λένε οι ειδικοί για τα σχολεία
Το ζήτημα της επιστροφής στα θρανία πάντως για τους μαθητές του Δημοτικού έχει ήδη αρχίσει να απασχολεί τους ειδικούς και την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι θα, χθες σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας, κ. Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι αναφερόμενος στην πορεία του ιού στη χώρα ότι «έχουμε θετικά δείγματα» και σχετικά με τα Δημοτικά ότι «αν συνεχίσουν τα δείγματα αυτά, υγειονομικά τουλάχιστον, υπάρχει ασφάλεια για την επάνοδο των παιδιών στα σχολεία».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσιόδρας σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε πως τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο σε σχέση με άλλες ομάδες και επεσήμανε και χθες ότι αντιλαμβάνεται την αγωνία των γονιών. Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν τέσσερις βασικοί λόγοι που τους οδήγησαν στο να πουν πως είναι υπέρ του ανοίγματος των σχολείων.

«Το άνοιγμα των σχολείων παραμένει ένα σύνθετο δίλημμα. Από την άλλη, η δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει καταλληλότερη», είπε χαρακτηριστικά.

Τα τέσσερα σημεία που έφεραν το «ναι» στο άνοιγμα των σχολείων
Ο κ. Τσιόδρας, αναφέρθηκε σε τέσσερα βασικά στοιχεία που οδήγησαν τους ειδικούς να υποστηρίξουν την επανέναρξη της σχολικής σεζόν. Αυτά είναι τα εξής:

«Πρώτον, υπάρχει μια κρυφή ανισότητα στη μάθηση και την εκπαίδευση για τα παιδιά που ανήκουν σε πιο φτωχές οικογένειες, η οποία ενισχύεται σε περιόδους παύσης λειτουργίας των σχολείων, ακόμα και στις καλοκαιρινές διακοπές. 

Αυτό έχει δειχθεί με σχολικές έρευνες πως συμβαίνει λόγω της μικρότερης πιθανότητας αυτά τα παιδιά στο σπίτι να έχουν ένα περιβάλλον που να ευνοεί την μαθησιακή-εκπαιδευτική διαδικασία και συνήθως διαβάζουν λιγότερο σε τέτοιες περιόδους.

Δεύτερον, υπάρχει σαφώς ένα κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική διαδικασία, σε χαμένη γνώση. Αυτό δεν έχει ευρέως αξιολογηθεί και ιδιαίτερα με τον νέο κορωνοϊό. Σε μελέτες του εξωτερικού, η πλειονότητα των παιδιών είτε δεν είχε καλή πρόσβαση, είτε δεν παρακολουθούσε πλήρως τα διαδικτυακά μαθήματα. 

Οι περισσότεροι/ες μαθητές-μαθήτριες σε κάποιες έρευνες του εξωτερικού, έως 75% δεν ολοκλήρωναν καν την εργασία που τους είχε ανατεθεί.

Τρίτον, αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο σημαντικές επιπτώσεις του απαγορευτικού στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών, με εμφάνιση άγχους, απομόνωσης, φαινόμενα όπως ο εθισμός στο διαδίκτυο, κυρίως λόγω της απομάκρυνσης από τα σχολεία και το φιλικό τους καθημερινό περιβάλλον. 

Ας μην υποτιμάμε την επιρροή του σχολείου στην κοινωνικοποίηση των παιδιών. Αυτή την στιγμή έχουμε παιδιά στα σπίτια, που εδώ και βδομάδες δεν έχουν ουσιαστική επαφή με τους συνομήλικους τους.

Τέταρτον, υπάρχουν οικονομικοί λόγοι που αφορούν τους γονείς και την κοινωνία».

Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για τα Δημοτικά
Πλέον, το μόνο που εκκρεμεί είναι να βγει η απόφαση για το αν θα ανοίξουν ή όχι τα δημοτικά σχολεία. 

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί την Δευτέρα, καθώς αναμένονται οι τελικές εισηγήσεις των επιδημιολόγων. Υπάρχει η πρόθεση να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν η επιδημία συνεχίσει να βαίνει καθοδικά, όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός.

epirusblog.gr
5 of 5
«Πράσινο φως» από Τσιόδρα για άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων -Οι 4 λόγοι για επιστροφή στα θρανία
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 5257802164035232648
item