Πρέβεζα: 100 χρόνια Φιλαρμονική «Ορφεύς» – Μουσικές εκδηλώσεις και ονομασία πλατείας προτείνει ο Πολιτιστικός Πρέβεζα: 100 χρόνια Φιλαρμονική «Ορφεύς» – Μουσικές εκδηλώσεις και ονομασία πλατείας προτείνει ο Πολιτιστικός | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: 100 χρόνια Φιλαρμονική «Ορφεύς» – Μουσικές εκδηλώσεις και ονομασία πλατείας προτείνει ο Πολιτιστικός

Πρέβεζα: 100 χρόνια Φιλαρμονική «Ορφεύς» – Μουσικές εκδηλώσεις και ονομασία πλατείας προτείνει ο Πολιτιστικός

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας
Τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της γιορτάζει φέτος τον Ιούνιο η Φιλαρμονική «Ορφέας» Πρέβεζας, το αρχαιότερο εν ενεργεία πολιτιστικό σωματείο στην ιστορία της Πρέβεζας.
Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας, Δημήτρη Καραμανίδη, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα» επανέρχεται με μια πρόταση που είχε κάνει το 2009, στην τότε δημοτική αρχή, την οποία, όπως αναφέρει, «δεν συγκίνησε, όπως και τόσες άλλες προτάσεις μας».
Τότε, το 2009, ο Πολιτιστικός, σε εκδήλωση αναστοχασμού και τιμής που πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου στο πνευματικό κέντρο της Ι.Μ.Ν.Π., επανέφερε στην μνήμη των Πρεβεζάνων την ιστορική διαδρομή της Φιλαρμονικής, τους ανιδιοτελείς πρωτεργάτες της ίδρυσής της και τίμησε με επαίνους τους μουσικούς που υπηρέτησαν το για πολλά χρόνια πιο σημαντικό σε προσφορά και εξωστρέφεια σύλλογο της Πρέβεζας .
Σ’ αυτή την εκδήλωση ο Σύλλογός πρότεινε και κοινοποίησε εγγράφως στην τότε Δημοτική Αρχή την πρότασή του, να ονομαστεί η μικρή πλατεία μπροστά από το κτίριο, που παραχωρήθηκε από τον Δήμο και στεγάζεται η Φιλαρμονική, «πλατεία Κωνσταντίνου Καρόμπεη» και να εντοιχιστεί μαρμάρινη πλάκα με το όνομα του ιδρυτή της .
Επίσης σε εμφανές σημείο στη πρόσοψη του κτιρίου, πάλι σε μαρμάρινη πλάκα, να γραφεί το έτος ίδρυσής της και τα ονόματα του πρώτου Ιδρυτικού Συμβουλίου της:  Κωνσταντίνου Καρόμπεη, Χρήστου Καραμουστάκη, Παναγιώτη Λαγίδη, Χαράλαμπου Καστάνη και Ασσέρ Δατίχ.
Την ίδια πρόταση καταθέτει ο Πολιτιστικός και στον κ. Καραμανίδη και όπως αναφέρει «με την πίστη ότι θα την υιοθετήσετε, θα την θέσετε στην διαδικασία της έγκρισης στα αρμόδια όργανα και η σημερινή Δημοτική Αρχή θα την υλοποιήσει σύντομα και επετειακά».
«Τα κτίρια , οι δρόμοι και οι πλατείες υπάρχουν όταν μιλάνε και για την ιστορία της πόλης» τονίζει στην επιστολή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα» και σημειώνει «Για την προαναφερθείσα εκδήλωση ο Σύλλογός μας και με την συνεργασία των Πρεβεζάνων καθηγητριών μουσικής κυριών Βαγγέλη –Σουλιώτη Θάλειας και Φατούρου Κατερίνας  είχε συγκεντρώσει ένα ενδιαφέρων υλικό για την ιστορική διαδρομή της Φιλαρμονικής από την ίδρυσή της μέχρι τα τελευταία χρόνια της ακμής της, που η διάσωση και η αξιοποίησή του (έκδοση σε βιβλίο) θα πρόσθετε άλλη μια ψηφίδα στην ιστορία της πόλης».
Προτείνει επίσης «το Περίπτερο  Μουσικών Εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής που ο Σύλλογός μας με την καταλυτική βοήθεια του Λιμενικού Ταμείου, επί προεδρίας του δικηγόρου Τάσση Απόστολου, επανατοποθέτησε στην πλατεία Ανδρούτσου στην 18/07/2007, πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι  ο πυρήνας μιας σειράς μουσικών εκδηλώσεων του μουσικού κόσμου της Πρέβεζας υπό την αιγίδα του Δήμου για τον εορτασμό των 100 χρόνων της Φιλαρμονικής μας».
Και τέλος, όπως καταλήγει ο Πολιτιστικός «καλό θα ήταν το Δημοτικό κτίριο της Φιλαρμονικής να ευπρεπιστεί εξωτερικά και εσωτερικά και ευχόμαστε να αποτελέσει η επέτειος αυτή την αναγέννησή  της και την επαναφορά της στις μέρες εκείνες που οι Πρεβεζάνοι ήταν υπερήφανοι για αυτόν τον πολιτιστικό τους φορέα που τους εκπροσωπούσε επάξια σε όλη την Β.Δ. Ελλάδα».
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: 100 χρόνια Φιλαρμονική «Ορφεύς» – Μουσικές εκδηλώσεις και ονομασία πλατείας προτείνει ο Πολιτιστικός
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 7445427989826978022
Σχόλια
item