H Lufthansa εκπέμπει SOS – Aναζητά κρατική στήριξη και θέλει μειωμένα ωράρια, λόγω κορωνοϊού


H Lufthansa εκπέμπει SOS – Aναζητά κρατική στήριξη και θέλει μειωμένα ωράρια, λόγω κορωνοϊού
Η Lufthansa αναζητά κρατική στήριξη εν μέσω των «τεράστιων» συνεπειών από την επιδημία του κοροναϊού, το οποίο θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για ταξίδια για μήνες.
Για να αποφυχθούν οι απολύσεις μετά από μείωση της κίνησης κατά 50%, η αεροπορική εταιρεία εξετάζει την εφαρμογή της αποκαλούμενης εργασίας μειωμένου ωραρίου, ανέφερε η εταιρεία σε μια ηλεκτρονική δήλωση στο Bloomberg την Κυριακή. 
Το πρόγραμμα, γνωστό ως Kurzarbeit στα γερμανικά, προβλέπει η κυβέρνηση να καλύπτει τους μισθούς που χάνονται όταν οι εταιρείες αναγκάζονται να σταματήσουν προσωρινά την εργασία.
Με αρκετές χώρες να έχουν περιορίσει ήδη τις πτήσεις από τη Γερμανία, η οποία έχει περισσότερα από 800 κρούσματα, «ο αντίκτυπος στις κρατήσεις είναι τεράστιος», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος Κάρστεν Σπόαρ σε εσωτερικό σημείωμα για τους υπαλλήλους που είδε το Bloomberg
«Πρέπει να υποθέσουμε ότι μπορεί να πάρει και μήνες πριν να δούμε τα πρώτα σημεία σταθερότητας», ανέφερε στο μήνυμα που καταγράφηκε την Παρασκευή.
Η απόφαση της Ιταλίας να περιορίσει την κυκλοφορία για το ένα τέταρτο του πληθυσμού της, έρχεται λίγο μετά την ακύρωση μεγάλων εκδηλώσεων όπως το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης ή η έκθεση τουρισμού ITB στο Βερολίνο. Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ) εκτιμά ότι οι αερομεταφορείς ενδέχεται να χάσουν φέτος έως και 113 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις εισιτηρίων.

Κυβερνητική σύσκεψη απόψε

Ο κυβερνών συνασπισμός της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ συναντιέται το βράδυ της Κυριακής στο Βερολίνο για να χαράξει μια στρατηγική για την άμβλυνση των ζημιών από την επιδημία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Οι πιο χαλαροί κανόνες για το Kurzarbeit, που θα διευκόλυναν τις εταιρείες να υποβάλουν αίτηση και να αυξήσουν τις πληρωμές, είναι στην ημερήσια διάταξη.
Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάϊρ πρότεινε επίσης την επέκταση των κυβερνητικών δανείων και εγγυήσεων και την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων εάν ενταθούν οι πιέσεις στη ζήτηση και την προσφορά εξαιτίας της παγκόσμιας επιδημίας. 
Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης την επιτάχυνση της προγραμματισμένης μείωσης φόρου.
Η επιπτώσεις από τον ιό κινδυνεύουν να καταστρέψει την οικονομία της Γερμανίας,  που έχει εξαγωγικό προσανατολισμό και απέφυγε να αποφύγει παραλίγο την ύφεση πέρσι. 
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας και οι γερμανοί κατασκευαστές, ιδιαίτερα στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, έχουν ιδιαίτερα στενές εμπορικές σχέσεις με προμηθευτές από τη Βόρεια Ιταλία, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας στην Ευρώπη.
Την Παρασκευή, η Lufthansa ανέφερε τις «δραστικές μειώσεις στις κρατήσεις και τις πολυάριθμες ακυρώσεις πτήσεων» τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας ότι το σύνολο της επιβατικής κίνησης πλέον, επηρεάζεται.

Σε κλοιό αμφισβήτισης, άλμα στα CDS

Η εταιρεία αναγκάστηκε να αναζητήσει λύσεις αφού οι επενδυτές άρχισαν να αμφισβητούν την ικανότητά της να αντέξει την ύφεση. Τα πενταετή ασφάλιστρα κινδύνου για τα ομόλογα της εταιρίας, που αποτελούν ένδειξη ανασφάλειας όταν αυξάνονται, υπρτριπλασιάστηκαν τις τελευταίες 10 ημέρες διαπραγμάτευσης στο πιο ακριβό επίπεδο σε επτά χρόνια.
Στο μήνυμά του προς τους εργαζομένους, ο Σπόαρ δήλωσε ότι η Lufthansa έχει λάβει μέτρα τις τελευταίες ημέρες για να αυξήσει τη ρευστότητα με τις τράπεζες.
Η αεροπορική εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με κυβερνήσεις στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία και την Ελβετία, καθώς και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να «μειώσει τις επιβαρύνσεις για τη βιομηχανία μας», ανέφερε χωρίς να επεξεργαστεί.

Κακή βαθμολογία

Η Lufthansa έχει πιστοληπτική αξιολόγηση της BBB στην Standard & Poor’s, της δεύτερης χαμηλότερης βαθμολογίας επενδύσεων και του Baa3 στο Moody’s, ένα επίπεδο πάνω από την κατηγορία «σκουπίδια».
Η εταιρεία δήλωσε την Κυριακή ότι αναζητά τρόπους να κρατήσει όλους τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της κρίσης και βρίσκεται σε συνομιλίες με τα συνδικάτα και τους εταίρους της για να αποφύγουν τις απολύσεις.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν ενδεχόμενες βραχυπρόθεσμες εργασίες και μοντέλα μερικής απασχόλησης. 
Η Lufthansa έχει ήδη προσφέρει στους υπαλλήλους της εθελοντικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αδείας άνευ αποδοχών και της αύξησης του χρόνου διακοπών.
«Ο πρωταρχικός στόχος μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες και να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα της εταιρείας», είπε ο Σπόαρ, προσθέτοντας ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει «πολλές χρεοκοπίες» στον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών.
epirusblog.gr
5 of 5
H Lufthansa εκπέμπει SOS – Aναζητά κρατική στήριξη και θέλει μειωμένα ωράρια, λόγω κορωνοϊού
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8448093935725696941
item