Ο Ερντογάν ψάχνει δολάρια και δε βρίσκει – πιο κοντά το Game Over Ο Ερντογάν ψάχνει δολάρια και δε βρίσκει – πιο κοντά το Game Over | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ο Ερντογάν ψάχνει δολάρια και δε βρίσκει – πιο κοντά το Game Over

Ο Ερντογάν ψάχνει δολάρια και δε βρίσκει – πιο κοντά το Game Over
Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι δανείστηκε «σχεδόν΄» 727 εκατ. δολάρια από την εσωτερική αγορά. 
Ωστόσο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό που επιθυμούσε καθώς η στενότητα σε συνάλλαγμα και στον τραπεζικό τομέα – και όχι μόνο στα κρατικά θησαυροφυλάκια – είναι πλέον εμφανής
Το υπουργείο προχώρησε σε επανέκδοση προηγούμενου ομολόγου που πληρώνει κουπόνι 6,9% κάθε έξι μήνες.
Αλλά δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο του: η πρόθεση του τουρκικού κράτους ήταν να συγκεντρώσει 985 εκατ. δολάρια (6,3 δισ. τουρκικές λίρες). Ωστόσο οι τράπεζες προσέφεραν δολάρια αξίας μόνον 4,8 δισ. λιρών, τα τρία τέταρτα δηλαδή του ποσού-στόχου.
Η αποτυχία του δανεισμού αντανακλά τη στενότητα σε δολάρια που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία – σε μια συγκυρία που τα χρειάζεται όσο ποτέ ίσως στη σύγχρονη ιστορία της.

Γιατί ψάχνει δολάρια ο Ερντογάν

Το καθεστώς χρειάζεται δολάρια για να τα πουλήσει σε παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος προκειμένου να σταθεροποιήσει την ισοτιμία της λίρας.
Εδώ και μήνες, ο Ερντογάν έχει αναλώσει δισεκατομμύρια δολαρίων σε αυτό τον αγώνα που μέχρι στιγμής δεν έχει ευοδωθεί, η λίρα υποχωρεί συστηματικά παρά τις παρεμβάσεις.
Οι παρεμβάσεις όμως είναι ακριβές: Υπήρξαν εβδομάδες που η Τουρκία «έκαψε» ακόμα και 4 δισ. για να σταθεροποιήσει το νόμισμα.
Καθώς τα επίσημα συναλλαγματικά διαθέσιμα τελείωναν, ο Ερντογάν υποχρέωσε κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες να καταθέτουν το συνάλλαγμά τους στην κεντρική τράπεζα.
Η τελευταία ενέργεια του ΥΠΟΙΚ που πέρασε κάτω από τον πήχη δείχνει ότι η δεξαμενή στερεύει.
epirusblog.gr
5 of 5
Ο Ερντογάν ψάχνει δολάρια και δε βρίσκει – πιο κοντά το Game Over
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7040717218440816844
Σχόλια
item