Θεσπρωτία: Η Αλβανία έκλεισε χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα με την Ελλάδα - Κλειστή και η Σαγιάδα Θεσπρωτία: Η Αλβανία έκλεισε χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα με την Ελλάδα - Κλειστή και η Σαγιάδα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θεσπρωτία: Η Αλβανία έκλεισε χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα με την Ελλάδα - Κλειστή και η Σαγιάδα

Θεσπρωτία: Η Αλβανία έκλεισε χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα με την Ελλάδα - Κλειστή και η Σαγιάδα


Την απαγόρευση των μετακινήσεων από και προς την Ελλάδα αποφάσισε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Κλειστό είναι και το τελωνείο Μαυροματίου στη Σαγιάδα. 

Έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των επίσημων κρουσμάτων κορονοϊού στην Αλβανία, με τους ασθενείς να ανέρχονται στους 23, ενώ μια 73χρονη γυναίκα που έχασε τη ζωή της στο βόρειο νομό Κουρμπίν πιθανολογείται ότι πρόκειται για το δεύτερο θύμα του ιού στη χώρα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εντείνει τα προληπτικά μέτρα στη χώρα.

Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία όλων των οχημάτων μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής στις πόλεις Τίρανα, Δυρράχιο, Λέζια, Σκόδρα, Λιούσνια, Φίερι και Αυλώνα. Θα κυκλοφορούν μόνο ασθενοφόρα και εξουσιοδοτημένα μεταφορικά αυτοκίνητα.

Η αλβανική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου ανακοίνωσε με τη σειρά της τη διακοπή των αγώνων στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα. Στις πόλεις σήμερα αυξήθηκε η παρουσία της αστυνομία, ενώ μπλόκα της αστυνομίας ενισχυμένα από το στρατό αναπτύσσονται κυρίως σε συνοριακές διαβάσεις.

Οι καφετέριες, τα ρεστοράν και άλλα πολυσύχναστα κέντρα είναι κλειστά. Τα σουπερμάρκετ έδειξαν ότι δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση του κόσμου σε τρόφιμα και τα φαρμακεία σε μάσκες.

Η Καθολική Εκκλησία στην Αλβανία αναστέλλει όλες τις δραστηριότητές της μέχρι στις 3 Απριλίου. Μεταξύ αυτών και τις ιερές ακολουθίες και  τη θεία λειτουργία.

Προβλέπεται αναστολή της κατήχησης στα παιδιά και στους ενήλικες, αλλά και των άλλων προγραμματισμένων εκδηλώσεων.

Προτρέπεται να παραλαμβάνουν οι ασθενείς στο σπίτι τη θεία κοινωνία. Να γίνεται με μεγάλη προφύλαξη το χρίσμα στους ασθενείς, ενώ στις κηδείες να διαβάζεται ευχή κατά την τοποθέτηση του φερέτρου στον τάφο, ώστε να αποφεύγεται η συνάντηση πολλών ανθρώπων μαζί.   

Οι ναοί θα παραμένουν ανοιχτοί για την προσωπική προσευχή κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και για την ενημέρωση και την καθοδήγηση. 

Επίσης καλούνται όλοι οι Καθολικοί να είναι προσεκτικοί και υπάκουοι στην τήρηση των κανόνων και των οδηγιών, που εκδίδονται από τις αρμόδιες αρχές. Τονίζεται ότι   «πρέπει να ενδιαφερθούμε όλοι μαζί για το καλό των ανθρώπων και της υγείας τους». 
Εξάλλου από τη Μουσουλμανική κοινότητα της Αλβανίας σημειώνεται ότι «όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα και το μέγεθος, που έλαβε σε όλο τον κόσμο η επιδημία του ιού Covida-19. Το Ισλάμ αποδίδει μεγάλη σημασία στην ιερότητα της ανθρώπινης ζωής και την προστασία της».

Όπως αναφέρεται   ο Προφήτης Μωάμεθ διέταξε: «Αν ακούσετε ότι κάπου έχει πέσει επιδημία, δεν πηγαίνρται εκεί». Γι’ αυτό συνιστάται   καραντίνα και να αποφεύγονται όλες οι περιττές κινήσεις και να τηρούνται οι  προφυλάξεις, που χρειάζoνται σε τέτοιες περιπτώσεις. 

Διευκρινίζεται ότι «το Ισλάμ δίνει μεγάλη σημασία στην προσωπική υγιεινή και το περιβάλλον, στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε, λαμβάνοντας υπόψη  την καθαριότητα ως μέρος της πίστης».  
Η Αλβανική Μουσουλμανική Κοινότητα απαιτεί από τους Μουφτήδες τη λήψη των ακόλουθων μέτρων: 

1) Να αναλάβουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού και να ενθαρρύνουν τους πιστούς, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις να εκτελούν τις θρησκευτικές τελετουργίες στα σπίτια τους. 
2) Ακυρώνονται οι μαζικές συγκεντρώσεις, όπως διαλέξεις, μαθήματα, διάφορες δραστηριότητες και ανάλογα με τον κίνδυνο ανά περιοχή, να σταθμίζεται αν πρέπει να γίνεται η προσευχή της Παρασκευής. 

Και καταλήγει η Μουσουλμανική Κοινότητα: «Επιδιώκουμε την κατανόηση των πιστών όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται, όμως η προστασία της ζωής και της υγείας είναι μια θρησκευτική υποχρέωση για όλους τους πιστούς. 

epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Η Αλβανία έκλεισε χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα με την Ελλάδα - Κλειστή και η Σαγιάδα
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 3752950860878597941
Σχόλια
item