Κομισιόν: Τα ελληνικά μέτρα για το άσυλο εξετάζονται υπό το πρίσμα των έκτακτων συνθηκών Κομισιόν: Τα ελληνικά μέτρα για το άσυλο εξετάζονται υπό το πρίσμα των έκτακτων συνθηκών | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Κομισιόν: Τα ελληνικά μέτρα για το άσυλο εξετάζονται υπό το πρίσμα των έκτακτων συνθηκών

Κομισιόν: Τα ελληνικά μέτρα για το άσυλο εξετάζονται υπό το πρίσμα των έκτακτων συνθηκών

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για το άσυλο, προανήγγειλε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Έρικ Μάμερ.

Συγκεκριμένα κατά σημερινή ενημέρωση των συντακτών και μετά από σχετική ερώτηση, ο κ. Μάμερ δήλωσε ότι η Κομισιόν εξετάζει τα μέτρα «παγώματος» του ασύλου, για ένα μήνα, τα οποία ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, υπό «το πρίσμα των εξαιρετικών και έκτακτων συνθηκών που αντιμετωπίζει στα σύνορα με την Τουρκία».

Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές Αρχές και υπογράμμισε ότι εναπόκειται στην Αθήνα να αποφασίσει με ποιους τρόπους θα προστατεύσει τα σύνορα, πάντα σε ευθυγράμμισε με το κοινοτικό δίκαιο.

Τα πέντε μέτρα που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα. 

Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα. 

Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

epirusblog.gr
5 of 5
Κομισιόν: Τα ελληνικά μέτρα για το άσυλο εξετάζονται υπό το πρίσμα των έκτακτων συνθηκών
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6306096465689079434
Σχόλια
item