Επισπεύδονται τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων για τον κορωνοϊό -Σε επιφυλακή οι τράπεζες

Επισπεύδονται τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων για τον κορωνοϊό -Σε επιφυλακή οι τράπεζες

Σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού βρίσκεται λόγω κορωνοϊού, πλέον, το υπουργείο Οικονομικών, που έχει αναλάβει το διπλό ρόλο του σχεδιασμού των μέτρων θωράκισης της οικονομίας και του συντονισμού των συναρμόδιων υπουργείων.

Σήμερα το πρωί, έχει προγραμματιστεί μια ακόμα σύσκεψη για την αποτίμηση της έως τώρα κατάστασης, όπου θα συνεκτιμηθούν η κλιμάκωση των μέτρων ανάσχεσης του ιού, με τα νέα υποχρεωτικά «λουκέτα» σε νέες δραστηριότητες, καθώς και τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο Μηχανισμός Παρακολούθησης του ΓΛΚ απ’ όλα τα μέτωπα και τους κλάδους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανόν εντός της ημέρας να ανακοινωθεί το πρώτο πλαίσιο στήριξης των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση, με ένα κονδύλι που όπως όλα δείχνουν δεν μπορεί να περιοριστεί στα 100 εκατ. Ευρώ. 

Ο σχεδιασμός προβλέπει την καταβολή ειδικού μηνιαίου επιδόματος 400- 500 ευρώ, καθώς και την κάλυψη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων αυτών των εργαζομένων, με βάση τις τρέχουσες αποδοχές τους.

Περίπου την ίδια ώρα, στο παλιό υπουργείο Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός Ν. Παπαθανάσης θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με το Φαρμακευτικό Σύλλογο και τις Φαρμακαποθήκες, όπου θα αναλυθούν τα δεδομένα αναφορικά με τις μεγάλες ελλείψεις σε αντισηπτικά και μάσκες.

Κορωνοϊός: Σύσκεψη υπουργών υπό τον Μητσοτάκη

Αμέσως μετά, γύρω στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με διευρυμένη υπουργική σύνθεση. 

Μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν τα μέτρα που έχει ήδη προτείνει η ελληνική πλευρά εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα, με τον Ιταλό Πρωθυπουργό να έχει σηκώσει ήδη πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών, απαιτώντας συνεκτικά και γενναία μέτρα για τη θωράκιση των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ζητούμενο και για την ελληνική πλευρά δεν είναι μόνο η εξαίρεση από τους Προϋπολογισμούς των μεγάλων κονδυλίων που θα απαιτηθούν για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης, αλλά και η προσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων στα νέα δεδομένα, όπως άλλωστε προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Γύρω στις 2 ο υπουργός Οικονομικών θα έχει νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, στην οποία είναι πολύ πιθανή και εκπροσώπηση από την Τράπεζα της Ελλάδας. 

Θα γίνει κατ’ αρχάς μια αποτίμηση των μέτρων που ανακοίνωσε χθες η Κ. Λαγκάρντ, τα οποία αν και δεν στάθηκαν αρκετά για να αλλάξουν το κλίμα στις αγορές, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή στην παροχή περισσότερης και φτηνότερης ρευστότητας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία. 

«Ο φόβος είναι μεγαλύτερος από τα μέτρα» σχολίασαν οι ίδιες πηγές, εκτιμώντας ότι η αγορά είναι τρομαγμένη αλλά θα απορροφήσει σιγά- σιγά τα μέτρα της ΕΚΤ, που σίγουρα θα πρέπει να συνδυαστούν με τολμηρές δημοσιονομικές παρεμβάσεις από τα κράτη- μέλη της Ε.Ε.

Το βασικό ζητούμενο είναι φυσικά το πώς θα επηρεάσει η αιφνίδια και βίαιη κρίση το σχεδιασμό για τα «κόκκινα» δάνεια άρα και το πόσο γρήγορα οι τράπεζες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. 

Η ένταση και η διάρκεια της κρίσης φαίνεται να έχει προκαλέσει αμηχανία στα επιτελεία των τραπεζών, που δεν υπολόγιζαν μια τέτοια ανατροπή. 

Αν και τα πρώτα στοιχεία δεν δείχνουν αλλαγή συμπεριφοράς των δανειοληπτών, είναι πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, πόσο μάλλον όταν το ντόμινο των επιπτώσεων στους πιο «ευαίσθητους» κλάδους όπως ο Τουρισμός, μόλις ξεκίνησε…

epirusblog.gr
5 of 5
Επισπεύδονται τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων για τον κορωνοϊό -Σε επιφυλακή οι τράπεζες
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8413300287231514806
item