Ήπειρος: Αγώνας αντοχής από τους γιατρούς στα νοσοκομεία της Ηπείρου...Για να αντιμετωπίσουν τα κρούσματα του κορωνοϊού… Ήπειρος: Αγώνας αντοχής από τους γιατρούς στα νοσοκομεία της Ηπείρου...Για να αντιμετωπίσουν τα κρούσματα του κορωνοϊού… | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Αγώνας αντοχής από τους γιατρούς στα νοσοκομεία της Ηπείρου...Για να αντιμετωπίσουν τα κρούσματα του κορωνοϊού…

Ήπειρος: Αγώνας αντοχής  από τους γιατρούς στα νοσοκομεία της Ηπείρου...Για να αντιμετωπίσουν τα κρούσματα του κορωνοϊού…

Σοβαρή είναι η κατάσταση της υγείας των δύο εκ των τριών ατόμων που επιβεβαιωμένα έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Αντίθετα η κατάσταση της ιατρού είναι καλύτερη καθώς  βρίσκεται στο σπίτι της. 

Ο ένας ασθενής -που διακομίστηκε από το Νοσοκομείο της Άρτας- νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και ο δεύτερος από τα Γιάννενα στη Μονάδα Λοιμωδών.


Στο νοσοκομείο Άρτας, έχουν τεθεί σε κατ΄  οίκον περιορισμό 43 άτομα από το προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς), ενώ έγινε ιχνηλάτηση 45 επαφών του που τέθηκαν ήδη σε κατ΄ οίκον περιορισμό. 

Η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά λειτουργεί κανονικά. 

Ύποπτα περιστατικά έχει πλέον και το Νοσοκομείο Πρέβεζας, καθώς δύο άτομα νοσηλεύονται σε απομονωμένους θαλάμους. Η εξέταση για το ένα από αυτά ήταν αρνητική, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα και για το δεύτερο.


Πάντως και στα πέντε νοσοκομεία της Ηπείρου υπάρχουν δείγματα για τα οποία δεν έχουν ληφθεί αποτελέσματα, ενώ από τη Δευτέρα, εκτός απροόπτου, τα δείγματα θα εξετάζονται στο Εργαστήριο που έχει εγκατασταθεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

Ενίσχυση στα Νοσοκομεία
Χθες η Περιφέρεια ενέκρινε νέα έκτακτη επιχορήγηση ύψους 33.000 ευρώ για ενίσχυση του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού και για προμήθεια υλικών στο νοσοκομείο Πρέβεζας, με τον Περιφερειάρχη να κάνει και έναν σύντομο απολογισμό των υποστηρικτών δράσεων που έγιναν από την Περιφέρεια προς Νοσοκομεία- Κέντρα Υγείας. 


Αυτές συνοψίζονται σε διάθεση συνολικών πιστώσεων ύψους 487.000 ευρώ, στην προμήθεια τεσσάρων κοντέινερ (ήδη τα δύο χρησιμοποιούνται από χθες για τις ανάγκες της αιμοδοσίας), τη διαμόρφωση χώρου υποδοχής στο Κ.Υ. Φιλιππιάδος. κ.α. Μέχρι και χθες είχε αναλάβει και τη μεταφορά δειγμάτων προς Αθήνα- Θεσσαλονίκη, πραγματοποιώντας 23 αποστολές. 

Τη θετική συνεισφορά της Περιφέρειας Ηπείρου στα νοσοκομεία, αναγνωρίζει σε χθεσινή της ανακοίνωση η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, η οποία αναφέρεται σε συγκεκριμένα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την προστασία του προσωπικού. 


ΕΙΝΗ: Ελλείψεις και διαβεβαιώσεις
Η Ένωση ζητά από το Υπουργείο, την 6η ΥΠΕ και τις Διοικήσεις των νοσοκομείων να φροντίσουν ώστε να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στις δημόσιες δομές υγείας και να γίνουν άμεσα προσλήψεις απαραίτητου προσωπικού. 


Ειδικά για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ζητά να γίνει άμεση ολοκλήρωση της μιας πτέρυγας της Παιδιατρικής Κλινικής με εξοπλισμό για τη νοσηλεία ασθενών, να γίνει ορθολογική κατανομή των υλικών, να γίνει άμεση έναρξη της λειτουργίας ελέγχου των πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού, να διπλασιαστεί το προσωπικό που διαχειρίζεται τα ύποπτα περιστατικά. 


Επίσης προτείνει όπως το Νοσοκομείο αναλάβει επιτελικό έλεγχο για την ενημέρωση των πολιτών και την προστασία των εργαζομένων. 

Για το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» αναφέρει ότι υπάρχει ανεπάρκεια υλικών προστασίας και απαιτείται να ενισχυθεί με προσωπικό και κυρίως η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. 


Αναφέρεται επίσης στην καραντίνα που έχουν μπει εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Άρτας και στο ΕΚΑΒ από τη διαχείριση του περιστατικού με τον ηλικιωμένο ασθενή και στην έλλειψη μασκών (χθες ανακοινώθηκε η διάθεση στο νοσοκομείο 1.500 από την Π.Ε. Άρτας). 


Για το Νοσοκομείο Πρέβεζας η ΕΙΝΗ επισημαίνει προβλήματα στους χώρους του, έλλειψη υλικών, μειωμένο προσωπικό, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί ως ένα βαθμό μετά την επίταξη νοσηλευτριών από κέντρα υγείας. 


Προβλήματα επάρκειας υλικού αντιμετωπίζει και το Νοσοκομείο Φιλιατών. «Το προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί διαχρονικά», υπογραμμίζει η ΕΙΝΗ η οποία διαβεβαιώνει πώς με τα λιγοστά μέσα που έχει στη διάθεσή του θα περιθάλψει όσους θα προσβληθούν από κορωνοϊό και θα χρειαστούν νοσηλεία. 

Και… περιφερειακή αντιπαράθεση
Η τυπική διαδικασία της έγκρισης δια περιφοράς από το Περιφερειακό Συμβούλιο της διάθεσης της πίστωσης των 33.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, αποτέλεσε την αφορμή μακροσκελών ανακοινώσεων και τοποθετήσεων επικεφαλής παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, με αιχμή το αίτημά τους για δημιουργία «ειδικού ταμείου» για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων. 


Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης μιλώντας σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, με αφορμή την εθελοντική αιμοδοσία, είχε αναφέρει ότι η ΕΝΠΕ και ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία έχουν ζητήσει να τους διαβιβάζουν άμεσα οι Περιφέρειες τα αιτήματα που υποβάλλουν τα νοσοκομεία και στη συνέχεια να αντιμετωπίζονται αυτά. 


Το Κοινό Ηπειρωτών
Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γ. Ζάψας, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πώς η παράταξή του ψήφισε θετικά για τη διάθεση των 33.000 ευρώ, προσθέτοντας πως επαναδιατυπώνει την πρόταση για δημιουργία «ειδικού λογαριασμού» υποστήριξης όλων των υγειονομικών μονάδων της Ηπείρου, που θα τροφοδοτηθεί από πιστώσεις έργων που έχουν δεσμευτεί στον προϋπολογισμό του 2020 και θα εκτιμηθεί ότι δεν είναι άμεσης προτεραιότητας. 


Ο κ. Ζάψας προτείνει ακόμη να γίνονται «επιθετικοί έλεγχοι» εξέτασης και επανεξέτασης του πληθυσμού, ασχέτως αν εκδήλωσαν συμπτώματα.

Οι «Ορίζοντες Ηπείρου»
Επικρίνοντας την χθεσινή «δια περιφοράς» συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Ηπείρου, κάνοντας λόγο για πρωτόγονη διαδικασία, ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος στη γραπτή τοποθέτησή του κατέστησε σαφές ότι πλέον σύσσωμη η αντιπολίτευση στηρίζει την πρόταση της παράταξής του για τη δημιουργία του ειδικού ταμείου αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊου, μετά και την προσθήκη της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο».


Επιπλέον, ο κ. Ριζόπουλος ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία των συμβούλων της Περιφερειακής Παράταξης «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» επί του ζητήματος.


Η «Αριστερή Παρέμβαση» 
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση» Νίκος Ζήκος στην γραπτή του ανακοίνωση, τάσσεται υπέρ της δημιουργία ειδικού ταμείου για τη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων, στο οποίο προτείνει να περάσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσό με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν και όχι με βάση τι μας επιτρέπουν οι λεγόμενες δημοσιονομικές προσαρμογές της ευρωπαϊκής τράπεζας και των τοκογλύφων δανειστών. 


Πηγή: proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Αγώνας αντοχής από τους γιατρούς στα νοσοκομεία της Ηπείρου...Για να αντιμετωπίσουν τα κρούσματα του κορωνοϊού…
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1522636600198538352
Σχόλια
item