Γιάννενα: Από την ανησυχία… στην παράκρουση Γιάννενα: Από την ανησυχία… στην παράκρουση | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Από την ανησυχία… στην παράκρουση

Γιάννενα: Από την ανησυχία… στην παράκρουση

Σημάδια ομαδικής παράκρουσης λόγω κορωνοϊού αρχίζουν πλέον να εμφανίζονται και στα Γιάννενα, που μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να παραμείνουν αλώβητα από τη νόσο που ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως.

Αν και οι ειδικοί θεωρούν βέβαιο πως ολόκληρη η χώρα θα πληγεί, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ να τονίζει, επικαλούμενος και την ιατρική του ιδιότητα, ότι «μέχρι τώρα σταθήκαμε τυχεροί» και «αργά γρήγορα θα υπάρξει κρούσμα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης», μεγάλη μερίδα συμπολιτών δε δείχνει έτοιμη να διαχειριστεί την όλη κατάσταση.

Απόδειξη των παραπάνω αποτελεί ο πανικός που προκάλεσε ένα λανθασμένο δημοσίευμα σε τοπική ιστοσελίδα για ύπαρξη επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που συνοδευόταν από την πληροφορία για εκκένωση της Καρδιολογικής Κλινικής και έκτακτη σύσκεψη στην περιφέρεια. 

Αν και υπήρξαν άμεσες διαψεύσεις τόσο από τον δήμαρχο Ιωαννίνων όσο και από τη διοίκηση του ΠΓΝΙ, για πολλές ώρες η δήθεν πληροφορία κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα, διασπείροντας ανησυχία και τρόμο.

Εκεί, όμως, που η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, είναι με τη γνωστοποίηση της είδησης ότι ένα γκρουπ 50 εκδρομέων από την περιοχή, μέλη του ΚΑΠΗ Ανατολής οι περισσότεροι, από την Καθαρά Δευτέρα βρίσκονται στο Ισραήλ πραγματοποιώντας θρησκευτική περιήγηση στους Άγιους Τόπους.

Η πρωτοβουλία του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ και του προέδρου του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρη Πάνου να ενημερώσουν υπεύθυνα για της διαδικασίες επίσπευσης κατά μίας ημέρας της επιστροφής τους και για τα μέτρα που θα ληφθούν προληπτικά, αποδείχθηκε πως είχε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Αν και όλοι οι συμμετέχοντες στην εκδρομή χαίρουν άκρας υγείας, από αθηναϊκά ΜΜΕ κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι μέλος του γκρουπ έχει νοσήσει, ενώ διαδόθηκε ότι έχουν τεθεί σε καραντίνα στο ξενοδοχείο τους, κάτι που επίσης δεν ισχύει, αφού παρέμειναν χθες σε αυτό λόγω ακύρωσης του προγράμματος επισκέψεων και ενόψει της αναχώρησής τους για την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, η επιλογή τους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό γίνεται αντικείμενο έντονων επικριτικών σχολίων, στο διαδίκτυο κυρίως, με κάποιους να φτάνουν ακόμη και στο σημείο να ζητούν την απαγόρευση επιστροφής τους στην πόλη. 

Παραγνωρίζοντας, βέβαια, ότι όταν ξεκίνησαν για να ταξιδέψουν στο Ισραήλ, υπήρχε μόλις ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ δεν είχαν νοσήσει στην Ελλάδα οι εκδρομείς από τη Δυτική Ελλάδα που ταξίδεψαν στους Άγιους Τόπους.

Δείγμα πανικού αποτελεί και η απόφαση του δήμου Μετσόβου να άρει την παραχώρηση του κλειστού γυμναστηρίου για τη διεξαγωγή του Πανελλήνιου Ανοιχτού Αναπτυξιακού Πρωταθλήματος Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης αυτό το Σαββατοκύριακο, δύο μόλις μέρες πριν τη διοργάνωσή του, ζητώντας τη μετάθεσή του σε άλλη ημερομηνία. 

Αν και δεν υπάρχει απόφαση αναβολής ή ακύρωσης αθλητικών εκδηλώσεων ούτε σε περιοχές με διαπιστωμένα κρούσματα, ο δήμος Μετσόβου επέμεινε στην απόφασή του, παρά την αντίδραση της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, με το αιτιολογικό ότι δεν προλαβαίνει να απολυμάνει τους χώρους.

Ψυχραιμία και εγρήγορση

Ερωτηθείς ο δήμαρχος Ιωαννίνων, με την ιδιότητα του καθηγητή Παθολογίας, αν συμφωνεί με όσους ζητούν να αποφασιστεί άμεσα το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, ήταν επιφυλακτικός, μην αποκλείοντας ωστόσο την αναγκαιότητα του μέτρου. «Η κατάσταση είναι μεταβαλλόμενη. 

Αν με ρωτούσατε χθες, θα σας έλεγα κατηγορηματικά όχι. Σήμερα δε θα το πω με την ίδια βεβαιότητα», ανέφερε, σημειώνοντας πως «το να νεκρώσεις ουσιαστικά τη χώρα, είναι μια πολύ μεγάλη απόφαση».

«Η κατάσταση είναι μεταβαλλόμενη. Η λήψη μέτρων πρέπει να είναι ανάλογη με τα κρούσματα που εκδηλώνονται. Προς το παρόν αυτό γίνεται. Στην δική μας περιοχή δεν έχουμε κανένα κρούσμα μέχρι στιγμής», κατέληξε ο κ. Ελισάφ, συστήνοντας ψυχραιμία και εγρήγορση.

Και απάτες

Τον φόβο του κόσμου σπεύδουν να εκμεταλλευτούν και διάφοροι επιτήδειοι. Πέρα από τις αλοιφές προστασίας από τον κορωνοϊό, η Ελληνική Αστυνομία έκανε γνωστό χθες πως έχει δεχθεί καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες, άτομα εμφανίζονται σε οικίες επικαλούμενοι πως είναι στελέχη του Ε.Ο.Δ.Υ. ή του υπουργείου Υγείας, που ενημερώνουν για τον κορωνοΐό ή διανέμουν σχετικά ενημερωτικά φυλλάδια, χωρίς ωστόσο αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 

«Πρόκειται προφανώς για απόπειρα εξαπάτησης», αναφέρεται σε ανακοίνωση, με την οποία οι πολίτες καλούνται να ενημερώνουν αμέσως την Αστυνομία.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Από την ανησυχία… στην παράκρουση
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1252608332769236043
Σχόλια
item