Γιάννενα: Αναζητείται μέριμνα για τους φοιτητές των Εστιών Γιάννενα: Αναζητείται μέριμνα για τους φοιτητές των Εστιών | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Αναζητείται μέριμνα για τους φοιτητές των Εστιών

Γιάννενα: Αναζητείται μέριμνα για τους φοιτητές των Εστιών
Επιπλέον διευκρινίσεις από το υπ. Παιδείας και την Πολιτική Προστασία ζητά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την εφαρμογή της απόφασης με την οποία διακόπτεται η λειτουργία των εστιών μέχρι τις 10 Απριλίου.
Η απόφαση για την εκκένωση των φοιτητικών εστιών ως μέτρο πρόληψης για την διασπορά του κορωνοϊού, τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα Τετάρτη, ωστόσο όπως ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης υπάρχει μία σειρά επιμέρους ζητημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Στην κατηγορία εκείνων που δύνανται να στεγαστούν σε ξενοδοχεία, με τη δαπάνη να αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από το κράτος εντάσσονται φοιτητές που διαμένουν σε εστίες ή σε ξενοδοχεία και είναι
α) ορφανοί από τους δύο γονείς τους, δεν διαθέτουν στην κυριότητα ή κατοχή τους κατοικία εντός της ελληνικής επικράτειας, και δεν έχουν εγγύτερο συγγενή ή άλλο πρόσωπο στην κατοικία του οποίου μπορούν να διαμείνουν προσωρινά.
β) αλλοδαποί/αλλογενείς φοιτητές των Α.Ε.Ι., οι οποίοι διαμένουν ήδη σε εστία ή σε ξενοδοχειακή μονάδα, και δεν διαθέτουν οι ίδιοι ή συγγενείς τους έως β΄ βαθμού στην κυριότητα ή κατοχή τους κατοικία εντός της ελληνικής επικράτειας.
γ) αλλοδαποί φοιτητές ή επισκέπτες των Α.Ε.Ι. που βρίσκονται προσωρινά στην Ελληνική Επικράτεια στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών.
Στην κατηγορία των ξένων φοιτητών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου, στα Γιάννενα βρίσκονται 82 αλλοδαποί φοιτητές, που ουσιαστικά δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
Επίσης για τους φοιτητές που διαμένουν στην εστία στη Δομπόλη ολοκληρώθηκε η υποβολή των αιτήσεων χθες το μεσημέρι και η πρυτανεία απέστειλε το σχετικό αίτημα με τον αριθμό εκείνων που αδυνατούν να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους.
Για το σύνολο αυτών θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ώστε να διαμείνουν και αυτοί σε ξενοδοχεία. 
Επιστροφή και καραντίνα
Συνολικά 14 στο μεταξύ είναι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που επέστρεψαν στην Ελλάδα από την Ισπανία με τις πτήσεις τσάρτερ που ναύλωσε το ελληνικό κράτος από Βαρκελώνη και Μαδρίτη αντίστοιχα.
Οι φοιτητές παραμένουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο στην Αθήνα, τουλάχιστον μέχρι να εκδοθούν τα αποτελέσματα των τεστ για κορωνοΐο στα οποία υποβλήθηκαν, ενώ αναμένεται και η επιστροφή και άλλων φοιτητών από τα Γιάννενα που σπουδάζουν σε Γερμανία και Μεγ. Βρετανία.
«Κάποια από τα παιδιά που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα μας περιέγραψαν τις τραγικές στιγμές που βίωσαν στην Ισπανία, ενώ υπάρχουν και μηνύματα ευγνωμοσύνης προς τις πρυτανικές αρχές και το Πανεπιστήμιο για τον τρόπο με τον οποίο φρόντισε να εξασφαλίσει την επιστροφή τους στην πατρίδα και για την κινητοποίηση που έγινε», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αλμπάνης.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Αναζητείται μέριμνα για τους φοιτητές των Εστιών
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3666566697820603445
Σχόλια
item