Γιάννενα: Δίχως εντάσεις , λόγω των εξελίξεων στα σύνορα Γιάννενα: Δίχως εντάσεις , λόγω των εξελίξεων στα σύνορα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Δίχως εντάσεις , λόγω των εξελίξεων στα σύνορα

Γιάννενα: Δίχως εντάσεις , λόγω των εξελίξεων στα σύνορα
Χωρίς την αναμενόμενη ένταση που θα περίμενε κάποιος εάν η συζήτηση γινόταν σε προηγούμενο χρόνο, οι εξελίξεις για το προσφυγικό – μεταναστευτικό απασχόλησαν τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου αργά το απόγευμα της Τετάρτης.
Μία συζήτηση που η αντιπολίτευση είχε ζητήσει να διεξαχθεί και πριν αλλά και μετά την επίσκεψη του υπουργού κ. Μηταράκη στα Γιάννενα, πραγματοποιήθηκε όμως την Τετάρτη, με τις εξελίξεις να έχουν διαφοροποιηθεί κυρίως λόγω των δραματικών γεγονότων στα σύνορα της χώρας.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν άλλες ανοικτές δομές φιλοξενίας προσφύγων, γιατί όπως διαπιστώνουμε τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται αποσταθεροποίηση της χώρας μας. 
Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να λέει ανοίξτε τα σύνορα, αυτό είναι ανθελληνικό», τόνισε ο κ. Καχριμάνης,  στην αρχική του τοποθέτηση και πρόσθεσε:
«Εγώ έχω μάθει να παίρνω και αποφάσεις και ρίσκα. Αν δεν είχα πάρει ρίσκα δεν θα  είχαμε  ΧΥΤΑ και θα “έτρωγε” ο κόσμος πρόστιμα, όπως και για το εργοστάσιο ΑΣΑ που με όλες τις δυσκολίες, η ανακύκλωση γίνεται στο 50% και μακάρι να το είχαν πετύχει και άλλες περιφέρειες. 
Κάποια στιγμή στα δύσκολα, παίρνουμε και δύσκολες αποφάσεις. Δεν πυροβολούμε αυτούς που έχουν μάθει να κάνουν το καθήκον τους»,  για να  προσθέσει  ότι  κανείς δεν είναι σε θέση πλέον να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα.  
Ο Γ. Ζάψας επέμεινε πάντως στο ότι θα έπρεπε να έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα της αντιπολίτευσης να συναντηθεί με αυτήν, ο κ. Μηταράκης, ενώ ο Σπ. Ριζόπουλος σημείωσε από την πλευρά του πως η ίδια η κυβέρνηση επιβεβαιώνει με τις κινήσεις της ότι οι περιφέρειες της χώρας έχουν ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, αντίθετα με ό,τι υποστήριζε η περιφερειακή αρχή.
Πρότεινε δε μεταξύ άλλων:
Να αναλάβει η Περιφέρεια την ευθύνη τακτοποίησης και ενσωμάτωσης των προσφύγων – μεταναστών.
Να γίνει η κατανομή των διαμενόντων στην Ήπειρο σήμερα ανθρώπων, στους δήμους.
Να χαρτογραφηθούν οι υφιστάμενες δομές που δύνανται μελλοντικά να λειτουργήσουν ως δομές φιλοξενίας προσφύγων. 
Να υπάρξει μια απόφαση οριστικής, δίκαιης κατανομής στους δήμους, όλων των προσφύγων – μεταναστών, με βάση τη δημογραφική συμμετοχή τους στην Ήπειρο.  
Ο Παύλος Φραγκούλης από την παράταξη «Ήπειρος Όλον» τόνισε πως πρέπει να εφαρμοστούν τέσσερις βασικές παράμετροι. Η Frontex να αναλάβει την φύλαξη των συνόρων, να αλλάξει η κοινή δήλωση Ε.Ε. Τουρκίας, να αλλάξει η συνθήκη του Δουβλίνου και η αποτελεσματική μετεγκατάσταση προσφύγων – μεταναστών στην Ευρώπη να γίνεται με αναλογική κατανομή.
Γ. Πρέντζας, Ν. Ζήκος, Κ. Νουτσόπουλος και Κ. Αναγνώστου επέμειναν στην ανάδειξη της πολιτικής διάστασης που καθορίζει το γεωπολιτικό σκηνικό στη Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή, ενώ η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τον Αλ. Καχριμάνη να αναφέρεται στις τρέχουσες εξελίξεις επισημαίνοντας πως καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών καθίσταται πλέον η λειτουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας σε όλη τη χώρα. 
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Δίχως εντάσεις , λόγω των εξελίξεων στα σύνορα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5390590713600692041
Σχόλια
item