Γιάννενα: Αποκτά τη δυνατότητα για εξετάσεις δειγμάτων Γιάννενα: Αποκτά τη δυνατότητα για εξετάσεις δειγμάτων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Αποκτά τη δυνατότητα για εξετάσεις δειγμάτων

Γιάννενα: Αποκτά τη δυνατότητα για εξετάσεις δειγμάτων
Την δυνατότητα να διαπιστωθούν τυχόν κενά ασφαλείας και ελλείψεις και να διορθωθούν σε πραγματικές συνθήκες, έδωσαν στο ΠΓΝΙ οι διακομιδές ύποπτων κρουσμάτων για κορωνοϊό τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
Μέχρι και χθες κανένα από τα ύποπτα κρούσματα που έφτασαν στο νοσοκομείο δεν επιβεβαιώθηκε ως κρούσμα κορωνοϊού, κάτι που θα είχε δημιουργήσει νέες συνθήκες και νέα δεδομένα όχι μόνο για το νοσοκομείο και τους εργαζόμενους, αλλά για το σύνολο της περιοχής. 
Με την εξάπλωση του ιού ωστόσο θεωρείται μάλλον αδύνατο, με στατιστικές και μόνο πιθανότητες, να μην προκύψει η επιβεβαίωση κάποιου κρούσματος το επόμενο διάστημα και στην περιοχή.
Σε μία προσπάθεια ωστόσο να περιοριστεί στο ελάχιστο, ο χρόνος που απαιτείται σήμερα από την αποστολή του δείγματος σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, μέχρι την οριστική απάντηση, το ΠΓΝΙ εντός των επόμενων ημερών θα αποκτήσει τη δυνατότητα εξέτασης δειγμάτων για τον κορωνοϊό.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε χθες από τον διοικητή του ΠΓΝΙ Β. Τσίκαρη σε δηλώσεις που παραχώρησε στα τοπικά μέσα, ενώ λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε και από την Περιφέρεια Ηπείρου, που ανέλαβε την χρηματοδότηση του νοσοκομείου για την άμεση προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού, με προϋπολογισμό 196.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα πρόκειται για:  
• Προμήθεια αναλυτή Real Time PCR), προϋπολογισμού 40.000 ευρώ
• Προμήθεια τεσσάρων αναπνευστήρων ενηλίκων για τις ανάγκες της ΜΕΘ – ΜΑΦ, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.
•  Προμήθεια τεσσάρων απινιδωτών τριφασικών για τις ανάγκες της ΜΕΘ – ΜΑΦ), προϋπολογισμού 16.000 ευρώ.
• Προμήθεια πέντε μόνιτορ για τις ανάγκες της ΜΕΘ – ΜΑΦ), προϋπολογισμού 25.000 ευρώ
• Τηλεμετρία τεσσάρων θέσεων για δύο θαλάμους της μονάδας λοιμωδών), προϋπολογισμού 15.000 ευρώ.
«Οφείλουμε να εκφράσουμε ευχαριστίες προς την Περιφέρεια Ηπείρου για την απόφαση επιχορήγησης. Υπάρχει η τεχνογνωσία στο μικροβιολογικό εργαστήριο, που μπορεί να ανταπεξέλθει και το κυριότερο είναι ότι θα μειώσουμε το χρόνο που απαιτείται μέχρι να δοθεί η απάντηση, που θα βγαίνει πλέον σε τέσσερις – πέντε ώρες», τόνισε ο κ. Τσίκαρης. 
Νέα μέτρα λειτουργίας
Μπορεί η χώρα να μην έχει περάσει ακόμη, σε τυπικό επίπεδο στην επόμενη φάση αντιμετώπισης του ιού με την διασπορά του στην κοινότητα, ωστόσο οι αποφάσεις για την λειτουργία των νοσοκομείων και των δομών υγείας γενικότερα μεταβάλλουν καθημερινά την κατάσταση.
Στις αποφάσεις αυτές αναφέρθηκε ο κ. Τσίκαρης επισημαίνοντας πως η πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας αποτελεί την βασική προϋπόθεση για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.
«Οφείλω εδώ να πω ότι και οι δομές υγείας ανταποκρίνονται, αλλά τουλάχιστον στην Ήπειρο παρατηρούμε μεγάλο ποσοστό πειθαρχίας των πολιτών», σημείωσε χαρακτηριστικά. 
Επιπλέον προσωπικό
Στο ΠΓΝΙ υπάρχουν διαθέσιμες 14 κλίνες αρνητικές πίεσης, θάλαμοι αρνητικής πίεσης στα ΤΕΠ και απόλυτη ετοιμότητα για την άμεση μετατροπή της μίας πτέρυγας της Παιδιατρικής σε κλινική με επιπλέον θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Επίσης, έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ενίσχυση της ΜΕΘ με τη λειτουργία της ΜΑΦ, που θα μπορεί να φιλοξενήσει περιστατικά εντατικής θεραπείας.
Ένα στοίχημα ωστόσο για όλους είναι ο αριθμός του προσωπικού που θα απαιτηθεί εάν οι συνθήκες γίνουν δραματικές.
Έτσι, ο κ. Τσίκαρης τόνισε πως έχει ζητηθεί ήδη προσωπικό από το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των 2000 νέων προσλήψεων, επίσης όμως από την 6η ΥΠΕ η ενίσχυση του ΠΓΝΙ με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Ηπείρου. 
Τι αλλάζει
Αναφορικά με τα μέτρα που αποφασίστηκαν την Τετάρτη από το υπουργείο Υγείας, τροποποιούνται οι εξής λειτουργίες του νοσοκομείου.
1.Αναστέλλονται όλα τα Τακτικά Χειρουργεία μέχρι νεωτέρας. Θα εκτελούνται μόνο τα Έκτακτα και Επείγοντα Περιστατικά. Συστάθηκε Ειδική Επιστημονική Επιτροπή η οποία θα αξιολογεί την αναγκαιότητα εκτέλεσης κρίσιμων χειρουργείων.
2.Αναστέλλεται η λειτουργία των Απογευματινών Ιατρείων. Επιτρέπεται η λειτουργία σε απογευματινή βάση αποκλειστικά και μόνο για ογκολογικά περιστατικά. Οι ογκολογικοί ασθενείς θα πρέπει να επικοινωνούν για την εξυπηρέτησή τους με τα αντίστοιχα ιατρεία και εργαστήρια.
3.Δεν επιτρέπεται το Επισκεπτήριο για όλο το 24ωρο. Επιτρέπεται η παρουσία ενός και μόνο συνοδού, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
4.Συστήνεται στους πολίτες να επανεξετάσουν την αναγκαιότητα επίσκεψής τους στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου.
ele.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Αποκτά τη δυνατότητα για εξετάσεις δειγμάτων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 875580790956612795
Σχόλια
item