Θεσπρωτία: Γεμάτοι οι ναοί της Θεσπρωτίας την Κυριακή της Ορθοδοξίας-Οι πιστοί αψήφισαν τον κοροναϊό

Θεσπρωτία: Γεμάτοι οι ναοί της Θεσπρωτίας την Κυριακή της Ορθοδοξίας-Οι πιστοί αψήφισαν τον κοροναϊό
Γεμάτες από κόσμο ήταν οι εκκλησίες της Θεσπρωτίας την Κυριακή της Ορθοδοξίας.  
Παρά την εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για αποφυγή συναθροίσεων και την πιθανότητα μετάδοσης του ιού από τη Θεία Κοινωνία, οι πιστοί συνέρρευσαν στις ενορίες για την Κυριακή της Ορθοδοξίας και μετέλαβαν κανονικά το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. 

Απευθυνθήκαμε στον π. Ηλία Μάκο και τον ρωτήσαμε σχετικά. Η απάντηση, που μας έδωσε ήταν: 

Μπροστά στον κοροναϊό, το συνιστούν οι ειδικοί, δεν χρειάζεται κάποιος να υπερβάλλει και να καταληφθεί από πανικό. Αλλά ούτε και να αδιαφορεί… Ταυτόχρονα η Εκκλησία επισημαίνει ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στο Θεό…

Χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι δεν πρέπει, από την ανθρώπινη διάσταση του ζητήματος, να λαμβάνονται, όπως προτρέπει σε εγκύκλιό της προς τους πιστούς η Εκκλησία της Ελλάδας, τα γενικά προληπτικά μέτρα, που οι αρμόδιοι προτείνουν.

Από τη θεία κοινωνία μόνο τον Χριστό είναι εύκολο να... κολλήσεις. Τίποτε άλλο. Αυτό λέει η Εκκλησία, αυτό λένε και επιστήμονες.

Πέρα από τη διδασκαλία της Εκκλησίας, όπως από την εμπειρία έχει προκύψει, με τη θεία κοινωνία δεν μεταφέρονται ασθένειες. Το αντίθετο, θεραπεύονται… Ιερείς κοινωνούσαν και κοινωνούν πιστούς με σοβαρά μεταδιδόμενα νοσήματα και ούτε οι ίδιοι έπαθαν τίποτα, αλλά ούτε και οι άλλοι πιστοί.

Αλλά και λογικά να το δει κανείς: Άλλες φορές δεν έχουμε μεταλάβει ή δεν έχουμε προσκυνήσει εικόνες, χωρίς να το γνωρίζουμε, μαζί με αρρώστους; Μαζί με ανθρώπους, που είχαν γρίπη; Εν τούτοις δεν μας συνέβη τίποτε.

Αν, όμως, φοβόμαστε, γιατί είμαστε αδύναμοι στην πίστη ή ως χαρακτήρες, ότι με το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μπορεί να κολλήσουμε κάτι, αυτό σημαίνει ότι θεωρούμε πως προσλαμβάνουμε κάτι στο οποίο δεν αποδίδουμε τη θεϊκή και λυτρωτική του αξία, άρα μόνοι μας απαξιώνουμε τον ευεργετικό του ρόλο.

Aν αμφιβάλλουμε περί της αποτελεσματικότητας της θείας κοινωνίας, φορτίζουμε ψυχολογικά τον εαυτό μας, γιατί μας δημιουργείται η αίσθηση  ότι μπορεί να πάθουμε κάτι. Τότε δεν έχει ούτως ή άλλως αξία για μας η θεία κοινωνία.

Είναι βασικό για τον πιστό να ζει με τη βεβαιότητα ότι ο Θεός έχει ποικίλα φάρμακα για τη σωτηρία μας. Και ότι δεν θέλει το κακό μας, από το οποίο μπορεί να μας προφυλάξει. 

Δεν έχουμε κανένα λόγο να μην αισθανόμαστε ασφαλείς  με τη θεία κοινωνία. Αλλά, ταυτόχρονα, δεν έχουμε και κανένα λόγο, σε επίπεδο ατομικής υγιεινής ζωής, να μην λαμβάνουμε τις προφυλάξεις στην καθημερινότητά μας, που οι επιστήμονες αναφέρουν.
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Γεμάτοι οι ναοί της Θεσπρωτίας την Κυριακή της Ορθοδοξίας-Οι πιστοί αψήφισαν τον κοροναϊό
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 8681154954270726215
item