Μέτρα Σαββατοκύριακο: Ο κορονοϊός αλλάζει τις ζωές μας – Αστυνομία στους δρόμους, απαγόρευση απόπλου Μέτρα Σαββατοκύριακο: Ο κορονοϊός αλλάζει τις ζωές μας – Αστυνομία στους δρόμους, απαγόρευση απόπλου | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Μέτρα Σαββατοκύριακο: Ο κορονοϊός αλλάζει τις ζωές μας – Αστυνομία στους δρόμους, απαγόρευση απόπλου

Μέτρα Σαββατοκύριακο: Ο κορονοϊός αλλάζει τις ζωές μας – Αστυνομία στους δρόμους, απαγόρευση απόπλου
Μέτρα Σαββατοκύριακο: Ο κορωνοϊός έχει αλλάξει τη ζωή όλων μας αυτή την περίοδο, με την κυβέρνηση να συνιστά σε όλους να παραμένουν στα σπίτια τους. 
Το Σαββατοκύριακο στελέχη του υπουργείου Υγείας και γιατροί, θεωρούν ότι είναι ένα κομβικό διήμερο, όπου όλοι πρέπει να συνετιστούν και να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. 
Ο συναγερμός στην κυβέρνηση σήμανε νωρίς σήμερα Παρασκευή όταν υπήρξε μαζική αναχώρηση πολιτών από την Αθήνα με τις Εθνικές οδούς να γεμίζουν αυτοκίνητα. Μάλιστα, αυξημένη ήταν και η αναχώρηση προς τα νησιά ενόψει του Σαββατοκύριακου, όπου θα έχει καλοκαιρία.
Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση πήρε νέα μέτρα, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η παρουσία πολιτών στους δρόμους και οι συναθροίσεις. 
Αρχικά, περιπολικά της Αστυνομίας θα κάνουν περιπολίες σε δρόμους, πλατείες και άλση για να διαπιστώνουν αν υπάρχουν συνωστισμοί πολιτών. Μάλιστα, θα εκφωνείται και σχετικό μήνυμα. 
Επίσης, από τα λιμάνια απαγορεύτηκε από όλα τα λιμάνια της χώρας ο απόπλους σκαφών αναψυχής, καθώς διαπιστώθηκε μαζική αναχώρηση την Παρασκευή. Παράλληλα, οι λαϊκές αγορές θα είναι κλειστές το Σάββατο και από Δευτέρα θα υπάρχουν νέα μέτρα με απόσταση ανά πάγκο και μειωμένο αριθμών αυτών. 
Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι η αλλάζουν τα περιοριστικά μέτρα και στα σουπερμάρκετ και πλέον θα βρίσκεται ένας πελάτης ανά 15 τ.μ., αντί 10 τ.μ. που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Κορωνοϊός: Περιπολίες για την απαγόρευση συναθροίσεων

Mήνυμα προς τους πολίτες θα ακούγεται το Σαββατοκύριακο από τα μεγάφωνα των περιπολικών της Αστυνομίας για την απαγόρευση συνάθροισης άνω των 10 ατόμων, λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού. 
Το ηχητικό μήνυμα είναι επίσης ηχογραφημένο στα αγγλικά, γαλλικά και αραβικά και θα ακούγεται από τα μεγάφωνα των περιπολικών κυρίως σε σημεία που συναθροίζονται άτομα, στο πλαίσιο μέτρων για την ανάσχεση μετάδοσης του νέου κορωνοϊού. 
Στόχος της ΕΛΑΣ είναι οι πολίτες που παραβιάζουν την απαγόρευση να συμμορφώνονται με τη σύσταση. Οι περιπολίες θα διενεργούνται σε κεντρικά σημεία και πλατείες σε κάθε πόλη της χώρας. 
Το μήνυμα της ΕΛΑΣ προς τους πολίτες: «Σας ενημερώνουμε ότι για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας δεν επιτρέπεται ο συνωστισμός. Παρακαλούμε όπως συμμορφωθείτε και απομακρυνθείτε από τον χώρο», αναφέρεται στο ηχητικό σε πολλές γλώσσες.

Κορωνοϊός: Απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια και περιορισμός μετακινήσεων

Στη λήψη μέτρων από το Σάββατο 21 Μαρτίου για τον προσωρινό περιορισμό των μετακινήσεων επιβατών εντός της ελληνικής επικράτειας με πλοία και σκάφη κάθε τύπου, προς περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού CΟVID-19 προχώρησε το υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με την υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. 
Τα μέτρα προβλέπουν τον προσωρινό περιορισμό όλων των μετακινήσεων επιβατών δια θαλάσσης με κάθε τύπο πλοίου και σκάφους, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σκαφών αναψυχής, από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διάδοση του κορωνοϊού στην ελληνική επικράτεια.
Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει τους μόνιμους κατοίκους των νησιών που μετακινούνται από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντίστροφα.
Τους μόνιμους κατοίκους νησιών που μετακινούνται μεταξύ νησιών που εξυπηρετούνται από πλοία που εκτελούν συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας.
Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους.

Τους υπαλλήλους του Δημοσίου τομέα και το εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που εργάζονται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινούνται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πάσης φύσεως του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, καθώς και το προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που εργάζεται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινείται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.
Τους μετακινούμενους για λόγους έκτακτης κοινωνικής ανάγκης εφόσον τούτο σαφώς αποδεικνύεται από κατάλληλα πιστοποιητικά.
Η απόδειξη της ιδιότητας θα πιστοποιείται πριν την επιβίβαση των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας ή τα σκάφη.
Ειδικά για την περίπτωση του μόνιμου κατοίκου, αυτή θα αποδεικνύεται με την επίδειξη είτε του ισχύοντος εκκαθαριστικού φορολογικής δήλωσης ή του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη είτε, σε περίπτωση συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, βεβαίωσης μόνιμης διαμονής του επιβάτη που εκδίδεται από τον οικείο Δήμαρχο. 
Οι περιορισμοί της Κοινής Υπουργικής Απόφασης θα ισχύουν για το χρονικό διάστημα από 21.3.2020 και ώρα 06:00 έως και 21.4.2020 και ώρα 06:00.

Κορωνοϊός: Κλειστές οι λαϊκές αγορές

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κλειστές θα παραμείνουν όλες οι λαϊκές αγορές το Σάββατο, ενώ από Δευτέρα μόνο οι μισοί παραγωγοί θα βρίσκονται σε αυτές, κρατώντας αποστάσεις 5 μέτρων. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η αλλάζουν τα περιοριστικά μέτρα και στα σουπερμάρκετ και πλέον θα βρίσκεται ένας πελάτης ανά 15 τ.μ., αντί 10 τ.μ. που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε, εκ νέου, τη σημασία του «μένουμε σπίτι» για τον περιορισμό του κορωνοϊού. «Κάποιοι αγνοούν τις συστάσεις και η ελληνική Πολιτεία ξέρει ποια οχήματα περνούν τα διόδια. Από την συμπεριφορά μας θα καθοριστεί ποια επιπλέον μέτρα θα πάρουμε», τόνισε. 
Παράλληλα, επισήμανε «αν δεν σταματήσουμε να κινούμαστε χωρίς να υπάρχει λόγος σοβαρής σημασίας η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εξετάσει άλλα μέτρα και τα εξετάζει». 
«Είναι σημαντικό ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τον ιό, είναι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Δεν είναι άσκηση ετοιμότητας, είναι πραγματική μάχη», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Προειδοποίηση του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που παρακολουθεί συνεχώς την πορεία εξέλιξης της πανδημίας, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου δύο μέρες πριν. Στο πρόσφατο διάγγελμά του είχε πει: «Στην Ιταλία δεν έχουν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς τους. 
Κι όμως εδώ διακρίνω, από ορισμένους, έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό. Δεν θα τον ανεχτώ». Αναρτώντας νέο βίντεο με οδηγίες προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός ζητά από όλους να δείξουν ατομική ευθύνη.«Σπάμε την αλυσίδα μετάδοσης του κορονοϊού. 
Επιδεικνύουμε ατομική ευθύνη και ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες. Δεν συνωστιζόμαστε. Δεν μετακινούμαστε. Κρατάμε αποστάσεις. Μένουμε στο σπίτι» είναι το μήνυμά του.
Το Μαξίμου εμφανίζεται έτοιμο να εφαρμόσει την ολική απαγόρευση μέσα σε 5 λεπτά. Θα χρειαστεί, όμως, η συνδρομή της αστυνομίας και του στρατού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εκφράζει την ελπίδα του «αυτό το Σαββατοκύριακο να μην ξαναδούμε τέτοιες εικόνες. 
Αν όλοι επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση, περιορισμό στο σπίτι μας τότε δεν θα χρειαστούν τέτοια μέτρα».
Σπάμε την αλυσίδα μετάδοσης του κορονοϊού. Επιδεικνύουμε ατομική ευθύνη και ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες. Δεν συνωστιζόμαστε. Δεν μετακινούμαστε. Κρατάμε αποστάσεις. Μένουμε στο σπίτι!

1.491 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Μην πηγαίνετε στα χωριά

Αν ληφθεί τελικά το μέτρο αυτό, τι θα γίνει με τους πολίτες που έχουν ήδη φύγει από την Αθήνα; Θα επιστρέψουν πίσω έχοντας άδεια ώστε να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν για την επιστροφή τους ή θα παραμείνουν στις περιοχές που επισκέφθηκαν για όσο χρειαστεί;
Ο κ. Πέτσας ήταν κατηγορηματικός χαρακτηρίζοντας τις αποφάσεις των συμπολιτών μας αντικοινωνικές:  «Η επιλογή συμπολιτών μας να μετακινηθούν στην επαρχία, ειδικά μετά από τις συστάσεις μας να μην το πράξουν, συνιστά αντικοινωνική συμπεριφορά. 
Θέτει σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους, αφού θα βρίσκονται σε απομακρυσμένα μέρη στα οποία δεν θα υπάρχει η ίδια ευκολία περίθαλψης σε περίπτωση που νοσήσουν, όσο και τους συμπολίτες μας που ζουν σε αυτά τα μέρη. 
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως μπορεί να έχουμε μολυνθεί με τον ιό ακόμα κι αν δεν εμφανίζουμε συμπτώματα. Και στο μεταξύ να διασπείρουμε τον ιό σε κοινότητες σε όλη την Ελλάδα. Όποιος έχει επιλέξει να καταφύγει στο χωριό του, πρέπει να συμπεριφερθεί σαν να έχει ήδη τον ιό. Nα αποφύγει κάθε επαφή και να μείνει στο σπίτι του πάση θυσία».
Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε από την πλευρά του: «Για να είμαστε όλοι εδώ την επόμενη μέρα, πρέπει όλοι να πειθαρχήσουμε στις αποφάσεις του πρωθυπουργού. 
Πρέπει να μένουμε κυρίως μέσα στο σπίτι και ιδίως δεν πρέπει να πηγαίνουμε στα χωριά απ’ όπου είναι η καταγωγή του καθενός. 
Αυτοί οι άνθρωποι πολύ πιο δύσκολα θα μπορέσουν να επιβιώσουν και γενικά η κατάσταση θα εκτραχυνθεί».

Θέλω να απευθύνω ένα πολύ ισχυρό κάλεσμα, μια παράκληση προς όλους:δεν πρέπει να μετακινούμαστε,πρέπει να μένουμε κυρίως μέσα στο σπίτι και ιδίως δεν πρέπει να πηγαίνουμε στα χωριά απ' όπου είναι η καταγωγή του καθενός διότι εκεί επιβαρύνουμε πολλαπλά την κατάσταση.

301 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
epirusblog.gr
5 of 5
Μέτρα Σαββατοκύριακο: Ο κορονοϊός αλλάζει τις ζωές μας – Αστυνομία στους δρόμους, απαγόρευση απόπλου
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 6179835582871264737
Σχόλια
item