Γιάννενα: Ενισχύονται οι Δομές Υγείας της Ηπείρου με τη συνδρομή και της Περιφέρειας... Πειθαρχούν στα μέτρα οι Ηπειρώτες! Γιάννενα: Ενισχύονται οι Δομές Υγείας της Ηπείρου με τη συνδρομή και της Περιφέρειας... Πειθαρχούν στα μέτρα οι Ηπειρώτες! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ενισχύονται οι Δομές Υγείας της Ηπείρου με τη συνδρομή και της Περιφέρειας... Πειθαρχούν στα μέτρα οι Ηπειρώτες!

Γιάννενα: Ενισχύονται οι Δομές Υγείας της Ηπείρου με τη συνδρομή και της Περιφέρειας... Πειθαρχούν στα μέτρα οι Ηπειρώτες!
Σε καλό επίπεδο εκτιμάται ότι βρίσκεται μέχρι σήμερα η Ήπειρος στη μάχη που δίνει ολόκληρη η χώρα για να περιορίσει τη μετάδοση του κορωνοϊού.
 Τα κρούσματα στην περιοχή μας περιορίζονται προς το παρόν στα δυο που ήδη έγιναν γνωστά από την περασμένη εβδομάδα, ενώ όλα τα δείγματα που έχουν σταλεί προς έλεγχο από πρόσωπα με τα οποία έχουν έλθει σε επαφή οι δύο ασθενείς μέχρι και χθες τουλάχιστον ήταν αρνητικά (σχετική και η παρακάτω ανακοίνωση της Χειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΙ). 
Παράλληλα, συνεχίζεται η ιχνηλάτηση πιθανόν κρουσμάτων, περιλαμβάνοντας σ’ αυτή και τα μέλη του εκδρομικού γκρουπ από τα Γιάννενα που είχαν μεταβεί στους Αγίους Τόπους. 
Αυτό έγινε γνωστό κατά τη χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου, κατά την οποία συζητήθηκαν προτάσεις για συμπληρωματικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν και επισημάνθηκαν ανάγκες που απαιτούνται  για να καλυφθεί η λειτουργία των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών υγείας.
Πειθαρχούν οι Ηπειρώτες...
Αυτό όμως δεν εφησυχάζει πολίτες και φορείς, οι οποίοι λαμβάνουν όλα εκείνα τα μέτρα για να θωρακιστούν απέναντι στον ύπουλο ιό, που μεταδίδεται πολύ εύκολα και πλήττει κυρίως τις ευπαθείς ομάδες. 
Οι περισσότεροι έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τα αυστηρά μέτρα της Κυβέρνησης, γι’ αυτό και έχουν κοπεί οι άσκοπες μετακινήσεις. Ερημιά παρατηρήθηκε και χθες στα Γιάννενα με τους πολίτες να περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες εξόδους, δηλαδή για δουλειά ή τα βασικά ψώνια του σπιτιού. 
Εξάλλου, όπως τονίζουν και οι ειδικοί στο χέρι μας είναι να περιορίσουμε την μετάδοση του ιού κι αυτό θα γίνει μόνο εάν «μένουμε σπίτι»! 
Η σύσκεψη...
Στη χθεσινή σύσκεψη -την οποία συντόνισε ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δημ. Μαυρογιώργος -  συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν: 
Ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Ι. Νικόπουλος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, οι Διοικητές των Νοσοκομείων, Πανεπιστημιακό Β. Τσίκαρης, «Χατζηκώστα» Σπ. Δερδεμέζης, Άρτας Ευ. Ντάκουλας, Πρέβεζας, Δημ. Σκανδάλης, ο Γενικός Αστυν. Διευθυντής Ηπείρου, ταξίαρχος Κων. Δούβαλης, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Κ. Σαριάβας, Β. Ψαθάς, Στ. Ιωάννου, Θ. Πιτούλης, οι Θεματικοί Στ. Μπραΐμη – Μπότση, Οδ. Πότσης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Δημ. Σιώλος, o Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Ιωαννίνων Κων. Ντακαλέτσης, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.
Όπως τονίστηκε από όλους η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και της μετάδοσης του κορωνοϊού, μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν όλοι ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των επιστημόνων, με πρώτη και βασικότερη να παραμείνουν στα σπίτια τους. 
Πρόκειται για θεμελιώδη ζήτημα, ούτως ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας  και ειδικότερα τα νοσοκομεία της Ηπείρου στο ενδεχόμενο μεγάλης αύξησης κρουσμάτων της νόσου. 
Παράλληλα ζητείται από τους πολίτες να μην λαμβάνουν υπόψη όσα ανεύθυνα διαδίδονται, αλλά σε αυτά που υπεύθυνα ανακοινώνονται από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ. Επίσης σε επίπεδο Περιφέρειας, στο εξής όταν κρίνεται αναγκαίο θα εκδίδεται ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας. 
Το βάρος στις Μονάδες Υγείας 
Στη σύσκεψη αναλύθηκαν κατά νοσοκομείο τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την νοσηλεία ατόμων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για τον προέλεγχο που απαιτείται να γίνεται ώστε να μην επιβαρύνονται τα Τμήματα Επειγόντων Εξωτερικών Ιατρείων. 
Τέθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν την εξέταση των δειγμάτων που θα αρχίσει να γίνεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τις επόμενες ημέρες, τα οποία -όπως τονίστηκε- πρέπει να αποστέλλονται αποκλειστικά από τα Νοσοκομεία.  
Αναφορά έγινε και στο ενδεχόμενο να απαιτηθεί ενίσχυση  του προσωπικού των Μ.Ε.Θ. και γενικά των νοσοκομείων από άλλες δημόσιες δομές, ως επίσης σε μέσα και αναλώσιμα υλικά.  
Για μια ακόμη φορά έγινε έκκληση προς τους πολίτες να μην  μεταβαίνουν στα νοσοκομεία με τα πρώτα ελαφρά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζονται, αλλά να απευθύνονται στον προσωπικό τους γιατρό για οδηγίες. 
Ο Αλ. Καχριμάνης 
Ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης στην εισαγωγική του τοποθέτηση χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως έκλεισαν τα σύνορα με Αλβανία- Ιταλία, εκτίμησε ότι ο κόσμος άρχισε να πειθαρχεί στα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η Πολιτεία, ενώ αναφέρθηκε και στην ικανοποίηση των αιτημάτων που υπέβαλαν στην Περιφέρεια τα νοσοκομεία για την ενίσχυση του εξοπλισμού τους. 
Ο Δήμος Ιωαννιτών 
Ανακοίνωση εξέδωσε χθες και ο Δήμος Ιωαννιτών σύμφωνα με την οποία εφοδιασμένες με τα απαραίτητα υλικά προστασίας είναι όλες οι υπηρεσίες του. Μάσκες και γάντια έχουν διατεθεί σε όλους σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες που καταγράφηκαν από τους Προϊσταμένους και τους Διευθυντές τους. 
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, το υλικό που ήδη διατέθηκε καλύπτει τις ανάγκες των πέντε επόμενων ημερών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέα διανομή. 
Πέραν του εργοταξίου και της υπηρεσίας καθαριότητας, μάσκες και γάντια διανεμήθηκαν στις Διευθύνσεις Προγραμματισμού και Πληροφορικής, Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Διοικητικών Υπηρεσιών, Οικονομικών Υπηρεσιών, Τεχνικών Υπηρεσιών, Δημοτική Αστυνομία, ΚΕΠ και Κεντρικό Δημαρχείο. 
Σε όλες τις υπηρεσίες επίσης έχουν τοποθετηθεί αντισηπτικά. 
Ο Δήμος υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του ότι με απόφαση του Δημάρχου έχει ανασταλεί η υποδοχή και η αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών στις υπηρεσίες του Δήμου ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Η διεκπεραίωση υποθέσεων με τις δημοτικές υπηρεσίες γίνεται μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των πολιτών και μόνο για όσες είναι επείγουσες. 
Απολυμάνσεις στα σχολεία 
Στο μεταξύ, σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου Ιωαννιτών έχουν ξεκινήσει απολυμάνσεις οι οποίες θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες. 
Οι σχολικές καθαρίστριες είχαν προχωρήσει σε εκτενή καθαρισμό όλων των χώρων, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τις Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Κοινό αίτημα για ειδικό ταμείο
Στο μεταξύ, τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου για τον κορωνοϊό ζητούν από την Περιφερειακή Αρχή οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης «Ορίζοντες Ηπείρου του Σπύρου Ριζόπουλου, «Κοινό των Ηπειρωτών» του Γιώργου Ζάψα και «Λαϊκή Συσπείρωση».
Την πρόταση υπέβαλλε η παράταξη Ριζόπουλου και συμφώνησαν μαζί της οι δύο άλλες. 
Ως προτεινόμενο προϋπολογισμό έριξε στο τραπέζι της συζήτησης το ποσό των 10 εκατ. ευρώ, ωστόσο, «το ακριβές ποσό θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου για την τροποποίηση τόσο του Τεχνικού Προγράμματος όσο και του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2020, καθώς τα χρήματα που θα φτιάξουν τον ‘κουμπαρά’ θα πρέπει να αφαιρεθούν από σχεδιαζόμενα έργα και δράσεις», όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι «Ορίζοντες Ηπείρου».
Η παράταξη Ζάψα
Από την πλευρά της, η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γ. Ζάψα εκφράζει τη συμφωνία της για τη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού για τον κορωνοϊό. 
Όπως αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση, «και η δική μας γνώμη είναι πως πρέπει να υπάρξει ένας ενισχυμένος «ειδικός λογαριασμός» εκκίνησης στην περιφέρεια για την περίσταση των ειδικών συνθηκών που βιώνουμε, το ύψος του οποίου να ικανοποιεί τις αυξημένες ανάγκες μελλοντικά και καλούμε την περιφέρεια να φέρει την πρόταση της στο περιφερειακό Συμβούλιο. 
Η πρόβλεψη ειδικού κωδικού στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας θα αποτελέσει και πρόκληση για χορηγίες συμπατριωτών μας που έχουν την οικονομική επιφάνεια».
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ενισχύονται οι Δομές Υγείας της Ηπείρου με τη συνδρομή και της Περιφέρειας... Πειθαρχούν στα μέτρα οι Ηπειρώτες!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5337438991743939104
Σχόλια
item