Κορωνοϊός: Πώς ο Μητσοτάκης έλυσε τον «γόρδιο δεσμό» με τις θρησκευτικές τελετές, εκθέτοντας την Ιεραρχία

Κορωνοϊός: Πώς ο Μητσοτάκης έλυσε τον «γόρδιο δεσμό» με τις θρησκευτικές τελετές, εκθέτοντας την Ιεραρχία

Τον «γόρδιο δεσμό» με τις θρησκευτικές τελετές την εποχή του κορωνοϊού αποφάσισε να λύσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τερματίζοντας το επικίνδυνο παιχνίδι που επί πολλές ημέρες έπαιζε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος αγνοώντας τους τεράστιους κινδύνους στους οποίους έθετε το πλήρωμα των πιστών.

Λίγη ώρα μετά τη «μεσοβέζικη» απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση κατέληξε να αφήσει τη συμμετοχή των πολιτών στις θρησκευτικές τελετές στην ευχέρεια των ίδιων των πιστών, ο πρωθυπουργός πήρε πάνω την υπόθεση και ανέλαβε την ευθύνη που είχαν οι Ιεράρχες της ελλαδικής εκκλησίας, αλλά αρνούνταν να αναλάβουν, αδιαφορώντας και για τη δημόσια υγεία αλλά και τους ίδιους τους πιστούς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ένιωσαν έκπληξη και μεγάλη ενόχληση για την απόφαση των Ιεραρχών. Οι πυκνές επικοινωνίες που είχαν προηγηθεί ανάμεσα στο πρωθυπουργικό γραφείο και στην Αρχιεπισκοπή δεν βρήκαν γόνιμο έδαφος για να επικρατήσει η κοινή λογική. 

Δεν μέτρησαν ούτε οι εκκλήσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, όπως και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ούτε φάνηκε να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία στη συνεδρίαση των Ιεραρχών του καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής που από μέρες επικρατούσε στην ηγεσία της κυβέρνησης ήταν τα μισόλογα του εκπροσώπου της Ιεραρχίας, ο οποίος μετά την ανακοίνωση της απόφασης αρνούνταν επίμονα να πει ότι δεν πρέπει να προσέρχονται πιστοί στις χρονικά περιορισμένες τελευτές που είχε αποφασίσει η ΔΙΣ.  


Κατόπιν όλων αυτών με ρητή εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

Η αναστολή ισχύει κατ΄ αρχήν για δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα από χθες 16 Μαρτίου και έως τις 30 του μηνός. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνον σε δύο περιπτώσεις:

Πρώτον, τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις (μνημόσυνα, κ.λπ.) και
Δεύτερον, την ατομική προσευχή, αυτό δηλαδή που είχε δηλώσει ήδη από την Κυριακή στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στο «Θέμα», επισημαίνοντας τα εξής: «Τις μαζικές συναθροίσεις θέλουμε να αποφύγουμε και κυρίως τις μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων που εξ ορισμού είναι ευπαθείς. 


Διότι η αλήθεια είναι ότι το ποίμνιο της Εκκλησίας είναι πρωτίστως ηλικιωμένοι άνθρωποι - και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Οφείλω, λοιπόν, ως πρωθυπουργός να τους προειδοποιήσω γι’ αυτό τον κίνδυνο και να τους πω πως ό,τι ισχύει για τις συναθροίσεις, ισχύει προφανώς και για τις εκκλησίες»,

Και στις δύο αυτές εξαιρέσεις θα τηρούνται αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως εξειδικεύονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του υπουργείου Υγείας.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για κυβερνητική απόφαση που δεν πρέπει να παρερμηνευτεί. «Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας», έγραψε προσθέτοντας: «Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή». Και κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».

ΣΥΡΙΖΑ
Κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου για τους περιορισμούς προσέλευσης των πιστών στις εκκλησίες εν μέσω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα.

Πιο αναλυτικά η δήλωση του κ. Χαρίτση:

«Έπρεπε να περάσουν δέκα μέρες, να συνωστιστούν και να μεταλάβουν στις εκκλησίες χιλιάδες πιστοί, να βρεθεί η χώρα στη δίνη της πανδημίας για να πράξει ο πρωθυπουργός το αυτονόητο.

Σήμερα με μεγάλη καθυστέρηση, ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους ανακοίνωσε αυτό που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή, αυτό που επέβαλε η κοινή λογική, αυτό που απαιτούσε η επιστημονική κοινότητα.

Ελπίζουμε ειλικρινά, αυτή η πολυήμερη αργοπορία, καθαρά για λόγους μικροκομματικού υπολογισμού και εσωκομματικών ισορροπιών, να μην έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη μεγάλη μάχη που δίνει η ελληνική κοινωνία ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού».

Κίνημα Αλλαγής 

«Σωστή η απόφαση της κυβέρνησης για την Εκκλησία» σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής.

«Δεν είναι ώρα για μισόλογα και μισές αποφάσεις, που δεν αναιρούν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία», πρόσθεσε και τόνισε ότι «αυτή η πρόταση εξάλλου είχε γίνει από τη Φώφη Γεννηματά εδώ και μια εβδομάδα και επαναλήφθηκε στη χθεσινή επικοινωνία της με τον πρωθυπουργό».
epirusblog.gr
5 of 5
Κορωνοϊός: Πώς ο Μητσοτάκης έλυσε τον «γόρδιο δεσμό» με τις θρησκευτικές τελετές, εκθέτοντας την Ιεραρχία
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 9020991007996373852
item