Οι δέκα χρυσοί κανόνες για να κοιμάστε καλά και να ξυπνάτε ξεκούραστοι!

Οι δέκα χρυσοί κανόνες για να κοιμάστε καλά και να ξυπνάτε ξεκούραστοι!
Ένας καλός ύπνος είναι αναζωογονητικός και τονώνει τον οργανισμό μικρών και μεγάλων.
Ο ήρεμος, σωστός ύπνος συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας του παιδιού, βοηθώντας το να γεμίσει τις μπαταρίες, ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του σχολείου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να έχει καθαρό μυαλό και να μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ικανότητές του.
Εξάλλου διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός, ότι ο ποιοτικός ύπνος αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις βάσεις ενός υγιεινού τρόπου ζωής και έναν ζωτικό δείκτη για την αξιολόγηση της υγείας και ευεξίας κάθε ανθρώπου. 
Κι όμως, δεν είναι αμελητέο το ποσοστό γονέων αλλά και παιδιών που δεν καλύπτουν τις απαιτούμενες ώρες ύπνου σε ημερήσια βάση για διάφορους λόγους.
Αν, λοιπόν, θέλετε και εσείς να απολαύσετε οικογενειακώς την αγκαλιά του Μορφέα και να πάψετε να στριφογυρνάτε στο κρεβάτι σας, τότε αξίζει να ρίξετε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές που σας προτείνουμε και σας εγγυώμαστε, ότι θα απολαύσετε όνειρα γλυκά και θα ξεκουραστείτε έπειτα από μια κοπιαστική ημέρα. 
Γιατί όπως λέει και το ρητό “Η ανάπαυση προέρχεται όχι από την ποσότητα αλλά από την ποιότητα του ύπνου”!
Το κρεβάτι είναι το Α και το Ω του καλού ύπνου
Η επιλογή του στρώματος πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή καθώς ούτε τα σκληρά ούτε τα υπερβολικά μαλακά στρώματα εξασφαλίζουν την άνεση και την ξεκούραση που επιθυμείτε. 
Oπότε πριν καταλήξατε στο ιδανικό στρώμα καλό θα είναι να κάνετε πολλές δοκιμές, ώστε να εξασφαλίσετε, ότι δεν θα ξυπνάτε κουρασμένοι. 
Όποια κι αν είναι η επιλογή σας φροντίστε να τοποθετήσετε ένα αδιάβροχο προστατευτικό στρώματος που θα σας λύσει τα χέρια και θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής του στρώματός σας. 
Με τη χρήση του υποστρώματος αποφεύγονται οι λεκέδες και τα σημάδια που αναπόφευκτα συμβαίνουν σε μικρούς και μεγάλους.
Πώς να διαλέξετε το ιδανικό μαξιλάρι
Το μαξιλάρι είναι εξίσου σημαντικό εφόδιο για ονειρικό ύπνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να αλλάζετε το μαξιλάρι σας κάθε 2-3 χρόνια καθώς μετά το διάστημα αυτό χάνει τη φόρμα του και δεν στηρίζει αποτελεσματικά τον αυχένα και το κεφάλι. 
Είτε πρόκειται για το μαξιλάρι των παιδιών είτε για το δικό σας καλό θα είναι να αγοράσετε ένα μαξιλάρι που κρατά το κεφάλι στην ίδια ευθεία με τη σπονδυλική στήλη, είναι φτιαγμένο από καλής ποιότητας υλικά και φυσικά είναι υποαλλεργικό, αντιβακτηριακό, αντιαλλεργικό και αντιμυκητιακό. 
Όσο ιδιότροπη κι αν σας ακούγεται αυτή η σύσταση, είναι πέρα για πέρα αποδεδειγμένη, καθώς το μαξιλάρι έρχεται σε επαφή με το πρόσωπο και βρίσκεται κοντά στο στόμα και στη μύτη που είναι οι κατεξοχήν αεραγωγοί, οπότε όσοι ταλαιπωρούνται από αλλεργία πρέπει να προσέξουν ιδιαιτέρως την επιλογή τους. 
Ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία με το υπόστρωμα, αξίζει να επενδύσετε και σε μια αδιάβροχη προστατευτική μαξιλαροθήκη που προστατεύει το μαξιλάρι από δυσάρεστες οσμές και λεκέδες. 
Πλένεται άφοβα στο πλυντήριο, τοποθετείται εύκολα σε κάθε μαξιλάρι και του παρέχει ιδανική προστασία.
Το υπνοδωμάτιο είναι χώρος ύπνου και ξεκούρασης
Δεν είναι λίγοι όσοι επιλέγουν να δουλέψουν με τον υπολογιστή στο κρεβάτι ή τρώνε ένα σνακ βλέποντας τηλεόραση. Για να μην αναφερθούμε στα παιδιά που στρογγυλοκάθονται για ώρα στο κρεβάτι παίζοντας και σερφάροντας με το tablet τους. 
Αυτές οι συνήθειες, όσο αθώες κι αν φαίνονται εντούτοις αποτελούν αιτίες που σαμποτάρουν τον ύπνο σας! Μην μετατρέπετε το κρεβάτι σας σε… πολυχώρο.
Το κατάλληλο περιβάλλον ύπνου
Το περιβάλλον του δωματίου είναι ένας από τους παράγοντες που εγγυώνται ευχάριστο ύπνο. Κανείς δεν μπορεί να κοιμηθεί εύκολα σε ένα δωμάτιο που δεν έχει εξαεριστεί σωστά, η ατμόσφαιρά του είναι ασφυκτική και επικρατεί το απόλυτο χάος της ακαταστασίας. 
Φροντίστε, λοιπόν, πριν ξαπλώσετε να έχετε συγυρίσει τον χώρο και να έχετε δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα χαλαρωτική, ώστε ο ύπνος να σας επισκεφθεί αβίαστα!
Πείτε “ναι” στο λευκό
Το χρώμα των τοίχων του υπνοδωματίου ενδέχεται να επηρεάζει τον ύπνο σας. Μελέτες δείχνουν, ότι το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο προκαλούν αϋπνία. Επενδύστε σε λευκά λευκά είδη και σίγουρα θα βγείτε κερδισμένοι. 
Αν διστάζετε να επιλέξετε το λευκό χρώμα φοβούμενοι ότι θα γαριάσουν και θα χάσουν το λαμπερό τους χρώμα τότε σας έχουμε το μυστικό για να ξεγνοιάσετε μια και καλή. Πλύντε στο χέρι το λευκό σας σεντόνι και έπειτα σε μια λεκάνη, προσθέστε νερό και ένα ποτήρι μαγειρική σόδα. 
Αφήστε το να μουλιάσει και έπειτα απλώστε το στον ήλιο. Αν πάλι δε θέλετε να το πλύνετε στο χέρι, τοποθετήστε αυτή την ποσότητα μαγειρικής σόδας στην ειδική θήκη απορρυπαντικού στο πλυντήριό σας και πλύντε κανονικά.
Η σωστή θερμοκρασία του δωματίου
Η θερμοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους 20 βαθμούς, αφού τόσο το κρύο όσο και η ζέστη ευθύνονται για τη συχνότητα αλλά και τη διάρκεια των αφυπνίσεων κατά τη διάρκεια του ύπνου. 
Αν η θέρμανση φαντάζει “πολυτέλεια” για την πολυκατοικία που μένετε λόγω του κόστους του πετρελαίου, τότε η λύση της ηλεκτρικής κουβέρτας είναι ό,τι ακριβώς σας χρειάζεται! Το gadget αυτό θα προθερμάνει το κρεβάτι και θα το διατηρήσει ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. 
Η ένταση της θερμότητας που εκλύεται είναι ιδανική για ήρεμο και ζεστό ύπνο, ενώ απομακρύνει την υγρασία από το στρώμα και τα σεντόνια. Φροντίστε μόνο να πληροί τις απαιτήσεις των σχετικών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο. 
(Εμείς ήδη αγοράσαμε τη δική μας από τα Nef Nef και περιττό να σας πω ότι …ζεστάθηκε το κοκαλάκι μας, μιας και μένουμε στα Βόρεια Προάστεια όπου η θερμοκρασία το βράδυ πέφτει κατακόρυφα σε σχέση με το πρωί.)
Ο καλός ύπνος θέλει το βαμβακερό του σεντόνι!
Τα βαμβακερά σεντόνια είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Είναι ανθεκτικά, «αναπνέουν» και είναι κατάλληλα για όλες τις εποχές του χρόνου. To βαμβάκι είναι εγγυημένη αξία και σίγουρα θα σας κρατήσει για πολλά χρόνια αν τηρείτε σωστά τις οδηγίες πλύσης. 
Αν πάλι θέλετε ακόμα πιο “χουχουλιαστά” σεντόνια τότε στραφείτε στην επιλογή φανελένιων που είναι απαλά και άνετα και χαρίζουν απίστευτη ζεστασιά τις κρύες μέρες του χρόνου.
Εσείς με τι πάπλωμα κοιμάστε;
Το μήκος του παπλώματος συνιστάται να είναι τουλάχιστον 20-30 cm μεγαλύτερο από το ύψος σας. Για όσους δεν είναι αλλεργικοί στα πούπουλα, ένα πουπουλένιο πάπλωμα είναι η καλύτερη επένδυση σε ό,τι αφορά στον ύπνο. Βέβαια, υπάρχει και η ασφαλής λύση του βαμβακερού. 
Προτιμήστε προϊόντα από 100% βαμβάκι, χωρίς προσμίξεις με συνθετικά υλικά. Το ιδανικό πάπλωμα είναι αυτό που μας κρατά όσο ζεστούς επιθυμούμε κατά τη διάρκεια του ύπνου. 
Η παπλωματοθήκη είναι ο καλύτερος τρόπος φροντίδας των παπλωμάτων, ώστε η διάρκεια ζωής τους να φθάνει στα ανώτερα όρια χωρίς να χάνουν την ποιότητά τους. Αλλάζοντας απλά και μόνο την παπλωματοθήκη ανανεώνετε μεμιάς τη διακόσμηση του δωματίου σας και μπορείτε κάθε φορά να δημιουργείτε ένα διαφορετικό στιλ.
Δώστε προσοχή στο φωτισμό
Ένα δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό είναι πολύ καλύτερο από εκείνο με έντονο, λίγο πριν από τον ύπνο. Τα δυνατά φώτα κατά τις νυχτερινές ώρες διεγείρουν, ενώ ο ελαφρύς φωτισμός δίνει στο σώμα το μήνυμα της χαλάρωσης.
Δημιουργήστε μια ρουτίνα ύπνου!
Είναι πολύ σημαντικό να πέφτουμε για ύπνο σε καθορισμένες ώρες, ώστε να ρυθμίζουμε σωστά το ρολόι του οργανισμού.
epirusblog.gr
5 of 5
Οι δέκα χρυσοί κανόνες για να κοιμάστε καλά και να ξυπνάτε ξεκούραστοι!
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1273087702802340748
item