Γιάννενα: Από τη Χειρουργική Κλινική οι απαντήσεις – Σε πολύ καλή κατάσταση η ασθενούσα γιατρός Γιάννενα: Από τη Χειρουργική Κλινική οι απαντήσεις – Σε πολύ καλή κατάσταση η ασθενούσα γιατρός | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Από τη Χειρουργική Κλινική οι απαντήσεις – Σε πολύ καλή κατάσταση η ασθενούσα γιατρός

Γιάννενα: Από τη Χειρουργική Κλινική οι απαντήσεις – Σε πολύ καλή κατάσταση η ασθενούσα γιατρός

Τις πρώτες επίσημες απαντήσεις για το περιστατικό μόλυνσης της ειδικευόμενης γιατρού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου από κορωνοϊό, δίνει η Χειρουργική Κλινική του νοσηλευτικού ιδρύματος, εξηγώντας και όσες ενέργειες έγιναν από τη στιγμή που βγήκε θετικό το δείγμα της γιατρού.
Η γιατρός κατ’ αρχάς συνεχίζει να βρίσκεται σε «καραντίνα», με εντελώς ήπια συμπτωματολογία και πολύ καλή γενική κατάσταση, όπως τονίζει η ανακοίνωση που υπογράφει σύσσωμο το στελεχιακό δυναμικό της Χειρουργικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Ι.
Παρά τη μεγάλη προσπάθεια «ιχνηλάτησης» δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση του ασθενούς 0 και ως εκ τούτου το κρούσμα θεωρείται «ορφανό», πράγμα που, για την ώρα, ισχύει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% των κρουσμάτων. 
Η ανακοίνωση
Σύμφωνα με την ανακοίνωση στις 11/3/2020 ημέρα Τετάρτη, ειδικευόμενη ιατρός της Χειρουργικής Κλινικής παρουσίασε συμπτωματολογία ιογενούς λοίμωξης (παροξυσμικό βήχα) και για τον λόγο αυτό έλαβε τις κατάλληλες ιατρικές οδηγίες και τέθηκε σε αναγκαστική αποχή από την εργασία της.
Την επομένη 12/3/2020 λόγω εμμονής των συμπτωμάτων, εξετάσθηκε από Παθολόγο Ιατρό του Π.Γ.Ν.Ι., ελήφθη ρινοφαρυγγικό επίχρισμα για εκτίμηση μόλυνσης από τον ιό COVID-19 και συστήθηκε η συνέχιση της αποχή της από την εργασία. 

Το βράδυ της 13ης/3/2020 γνωστοποιήθηκε η θετικότητα του δείγματος, με αποτέλεσμα την άμεση ενημέρωση και κινητοποίηση των αρμοδίων (Διοίκηση Νοσοκομείου, Γενικός Εφημερεύων, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής, Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης της κρίσης για τον COVID-19) και κατόπιν σύσκεψης ελήφθησαν τα κάτωθι μέτρα:
Η Κλινική να συνεχίσει το έργο της, με προσωπικό που δεν είχε ιστορικό «επαφής» υψηλού κινδύνου με την πάσχουσα, λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα προστατευτικά μέτρα. 

Παράλληλα, , η Χειρουργική Κλινική του Γ.Ν. Χατζηκώστα να επιφορτιστεί με την γενική εφημερία της 15ης/3/2020, πράγμα που επετεύχθη.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με «έκθεση» υψηλής επικινδυνότητας με την πάσχουσα γιατρό , να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό («καραντίνα»). 

Το προσωπικό αυτό, στις 16/3/2020 και σήμερα 17/3/2020, υποβάλλεται σε προληπτικό έλεγχο για τυχόν λοίμωξη από τον ιό COVID -19 και θα επανέλθει στην εργασία μόνο επί αρνητικού αποτελέσματος, σύμφωνα με τις συστάσεις των αρμοδίων. 

Από τις 13/3/2020 έως και σήμερα η Κλινική συνεχίζει το έργο της, με το ελάχιστο μη «εκτεθειμένο» ιατρικό προσωπικό, που καταβάλει προσπάθειες στα όρια της σωματικής και πνευματικής αντοχής, επιστρατεύοντας το αίσθημα της αυτοθυσίας, που δεοντολογικά χαρακτηρίζει την πλειονότητα του υγειονομικού προσωπικού της χώρας μας, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Να πραγματοποιηθεί απολύμανση όλων των χώρων της Κλινικής, η οποία διεκπεραιώθηκε ταχύτατα, σύμφωνα πάντα με τις ισχύουσες οδηγίες.

Οι ασθενείς «ευπαθών ομάδων» να απομονωθούν ανά ένας σε κάθε θάλαμο και οι υπόλοιποι σε αποστάσεις ασφαλείας. Όλοι οι ασθενείς να φορούν μάσκα προσώπου, ενώ παράλληλα να απαγορευθεί το επισκεπτήριο, μέτρα που άμεσα εφαρμόσθηκαν.

Για ασθενείς για τους οποίους δεν απαιτείται περαιτέρω νοσηλεία, να δίνεται εξιτήριο, με προϋπόθεση την αυστηρή σύσταση για «καραντίνα» 2 εβδομάδων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Ανάλογη διαδικασία να ακολουθείται και για τους συνοδούς τους.

Να πραγματοποιούνται χειρουργεία που αφορούν μόνο σε επείγοντα περιστατικά, που δεν μπορούν να αναβληθούν. 
Όπως καταλήγει η ανακοίνωση, με τα ανωτέρω μέτρα, που ελήφθησαν από την Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης της κρίσης για τον COVID-19, κατόπιν επικοινωνίας με το Υπουργείο Υγείας, διασφαλίζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό η προστασία των ασθενών.
«Το στελεχιακό δυναμικό της Χειρουργικής Κλινικής, με πλήρη αντίληψη των ειδικών συνθηκών της εξελισσόμενης πανδημίας και απόλυτη προσήλωση στο έργο του, κατέβαλε, καταβάλει και θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την άρτια αντιμετώπιση των περιστατικών που καλείται να διαχειρισθεί, με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο» σημειώνεται.
«Το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό ανθρώπινο δυναμικό της Χειρουργικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Ι., σε στενή συνεργασία με την Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης της κρίσης για τον COVID-19, κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν με στόχο την δημιουργία ασφαλών συνθηκών νοσηλείας των ασθενών και την συνέχιση παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας» καταλήγει η ανακοίνωση.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Από τη Χειρουργική Κλινική οι απαντήσεις – Σε πολύ καλή κατάσταση η ασθενούσα γιατρός
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 927444768599012836
Σχόλια
item