ΟΗΕ: Νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα σύνορά της ΟΗΕ: Νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα σύνορά της | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

ΟΗΕ: Νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα σύνορά της

ΟΗΕ: Νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα σύνορά της

Έκκληση για ηρεμία στα ελληνοτουρκικά σύνορα απηύθυναν τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ η ατμόσφαιρα στις Καστανιές Έβρου μυρίζει μπαρούτι. Ο ΟΗΕ καλεί, ακόμη, τους μετανάστες να μην διαταράσσουν τη δημόσια τάξη. 

«Οι χώρες έχουν ασφαλώς το νόμιμο δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους και να διαχειρίζονται τις παράνομες μετακινήσεις, όμως θα πρέπει να δείχνουν αυτοσυγκράτηση στη χρήση υπερβολικής και δυσανάλογης βίας και να εφαρμόσουν ένα σύστημα που θα επιτρέπει να υποβάλλονται αιτήματα για παροχή ασύλου με συντεταγμένο τρόπο», ανέφερε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο Μπάμπαρ Μπαλούτς, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μπαλούτς εξήγησε ότι το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας που βρίσκεται στις επαρχίες της Σμύρνης, του Τσανάκαλε και της Αδριανούπολης, στην Τουρκία, «παρακολουθεί τις αυξημένες μετακινήσεις των προσώπων, αποτιμά την κατάσταση και παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια όταν είναι απαραίτητο».

Στην επιχείρηση αυτή, η οποία γίνεται σε συντονισμό με την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τη Unicef, ενημερώνονται επίσης οι μετανάστες και οι πρόσφυγες για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν όταν προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα, είτε από την ξηρά είτε από τη θάλασσα, πρόσθεσε.

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί επίσης τους αιτούντες άσυλο «να σέβονται τον νόμο και να αποφεύγουν να δημιουργούν καταστάσεις που διαταράσσουν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια στα σύνορα και αλλού».
epirusblog.gr
5 of 5
ΟΗΕ: Νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να προστατεύει τα σύνορά της
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6082352848639476060
Σχόλια
item