Γιάννενα: ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Ο κλήρος και οι πιστοί να εφαρμόσουν την απόφαση του κράτους Γιάννενα: ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Ο κλήρος και οι πιστοί να εφαρμόσουν την απόφαση του κράτους | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Ο κλήρος και οι πιστοί να εφαρμόσουν την απόφαση του κράτους

Γιάννενα: ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Ο κλήρος και οι πιστοί να εφαρμόσουν την απόφαση του κράτους
Ξεκάθαρη θέση αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης το απόγευμα της Δευτέρας για την αναστολή της Θείας Λειτουργίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, κάθε δόγματος και θρησκείας, πήρε χθες, τόσο με εγκύκλιο, όσο και με δηλώσεις του, στο Ioannina TV, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κ.κ. Μάξιμος. 
Η απόφαση της κυβέρνησης έβαλε ένα τέλος στις αντιδράσεις που ήδη είχαν εκδηλωθεί σε επίπεδο Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με αρκετούς ιεράρχες να αντιπροτείνουν την Θεία Λειτουργία κάθε Κυριακή έστω για μία ώρα.

Χθες, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, μιλώντας στο Ioannina TV, τόνισε πως μπορεί η εκκλησία να έχει τους δικούς της λόγους και να μη συμφωνεί με την συγκεκριμένη απόφαση, ωστόσο θα υπακούσει και θα αντιμετωπίσει τη νέα αυτή πραγματικότητα με σύνεση και υπομονή.

«Είναι ένα οριζόντιο μέτρο και δεν γίνεται να ανοίξουμε πόλεμο με την κυβέρνηση. Θα υπακούσουμε και θα ενεργήσουμε με σύνεση, όπως κάνει πάντα η εκκλησία, για να προφυλαχθούν οι πιστοί. 

Το θέμα δεν είναι να μην κολλήσει κάποιος τον ιό, αλλά να μην κολλήσουμε όλοι μαζί γιατί αυτό θα θέσει σε κίνδυνο το σύστημα υγείας, τους γιατρούς και νοσηλευτές, που αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες. Δεν είναι υπερβολικές οι αντιδράσεις, γιατί όσοι ζουν με η Θεία Λειτουργία και το μυστικό της Θείας Ευχαριστίας πονούν πολύ όταν δεν γίνεται η λατρεία.

Οι ποιμένες βέβαια, έχουμε τη βεβαιότητα ότι δεν παθαίνουμε κάποιο κακό με τη Θεία Κοινωνία, αλλά σε αυτή την κατάσταση, ας μη κατηγορήσει κανείς κάποιον άλλο», σημείωσε ο κ.κ. Μάξιμος.

Η εγκύκλιος
Παράλληλα, αργά το μεσημέρι ο κ.κ. Μάξιμος κοινοποίησε στα Μέσα Ενημέρωσης και την εγκύκλιο προς τον κλήρο και τους πιστούς της Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Σε αυτήν γίνεται αναφορά στα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και τα οποία συνοψίζονται ως εξής:
1. Δεν τελείται καμία ακολουθία έως της 30ης Μαρτίου τρ. έτους με παρουσία κόσμου.
2. Τυχόν προηγιασμένος Άρτος θα καταλυθεί από τον λειτουργό εντός του ιερού βήματος, άνευ άλλης παρουσίας.
3. Οποιαδήποτε προγραμματισμένα Μυστήρια αναβάλλονται.
4. Οι κηδείες θα τελούνται εντός του Ναού σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο.
5. Τα μνημόσυνα θα τελούνται επί του τάφου με ανάγνωση «τρισαγίου».
6. Οι ιερές Μονές της Επαρχίας μας θα παραμείνουν κλειστές για τους προσκυνητές.

«Θα σταθούμε όρθιοι σε αυτή τη δοκιμασία, στηρίζοντας τους ανθρώπους στην πίστη, εφαρμόζοντας ό,τι οι επιστήμονες μας λένε για λόγους αγάπης προς τον πλησίον, ώστε όλοι μαζί, σύντομα, να αναπέμψουμε λατρεία δοξολογίας προς τον τρισάγιο Θεό και με υγεία να επανέλθουμε στους ρυθμούς της ζωής μας, με τον εφιάλτη της πανδημίας να αποτελεί πλέον παρελθόν. 

Ο Θεός να σας προστατεύει όλους!», καταλήγει στην εγκύκλιο ο Μητροπολίτης.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Ο κλήρος και οι πιστοί να εφαρμόσουν την απόφαση του κράτους
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4260317640631094948
Σχόλια
item