Πρέβεζα: Η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου, ας είναι μόνο η αρχή… Πρέβεζα: Η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου, ας είναι μόνο η αρχή… | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: Η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου, ας είναι μόνο η αρχή…

Πρέβεζα: Η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου, ας είναι μόνο η αρχή…

Επόμενο βήμα η αναβάθμιση των σχολικών και αθλητικών υποδομών μας…

Αναμφίβολα μία ενδιαφέρουσα, άλλα και αισιόδοξη είδηση που βγήκε τις προηγούμενες μέρες, ήταν  η υπογραφή  των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και των δικαιούχων των έργων, για την  ενεργειακή αναβάθμιση των πέντε πρώτων  δημόσιων κτιρίων στην Περιφέρεια, μεταξύ αυτών και του πολύπαθου κτιρίου του Νοσοκομείου Πρέβεζας..

Χαρακτήρισα την είδηση ενδιαφέρουσα, γιατί με τη συγκεκριμένη δράση, πέρα από την εξοικονόμηση ενέργειας και την αναβάθμιση της  ενεργειακής απόδοσης  των συγκεκριμένων δημόσιων  υποδομών,  έμμεσα προστατεύεται το περιβάλλον και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής  των χρηστών των συγκεκριμένων κτιρίων.

Τη θεωρώ όμως και αισιόδοξη είδηση, γιατί για πρώτη φορά στην Περιφέρεια μας  παρατηρούμε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, η οποία πέρα από την εξοικονόμηση πόρων που θα επιφέρει η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει πιλοτικά και για περαιτέρω δράσεις στην αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης της εποχής που είναι η κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα για το Νοσοκομείο μας, οι κτιριακές υποδομές του οποίου έχουν τις γνωστές αδυναμίες, το  συγκεκριμένο έργο και η σημαντική χρηματοδότηση, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα στην ενεργειακή αυτονομία και τη μόνωση του κτιρίου, καλύπτοντας παράλληλα τις  μεγάλες ανάγκες ψύξης και θέρμανσης, που θα βελτιώσουν σημαντικά τις  συνθήκες διαμονής  των ασθενών  και των εργαζόμενων σ’ αυτό.

Δικαιολογημένα λοιπόν, επιχαίρουν ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου κ. Παππάς και οι συνεργάτες του για την επιτυχία της πρότασής τους

Όπως επίσης σημαντική είναι η εξέλιξη  για το έργο  που θα αναβαθμίσει ενεργειακά το σύστημα και τις υποδομές του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Πρέβεζας .

Κάτι ανάλογο, κατά την άποψή μου, επιβάλλεται να δρομολογηθεί  στο επόμενο διάστημα στα σχολικά κτίρια  και στις αθλητικές υποδομές της πόλης και του νομού, που αποτελούν και τον μεγαλύτερο αριθμό δημόσιων υποδομών.

Επειδή όμως τα σχολεία και οι αθλητικοί χώροι, έχουν συγκεκριμένες ενεργειακές απαιτήσεις αλλά ταυτόχρονα πρέπει να εγγυώνται και υψηλά επίπεδα εσωτερικού περιβάλλοντος, για τούτο επιβάλλεται, κτίρια που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα όπως πχ  το ΤΕΛ Πρέβεζας ή καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για ψύξη και θέρμανση όπως το κλειστό γυμναστήριο, θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό.

Μάλιστα θα πρότεινα παράλληλα με τον στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας  και πόρων, από την εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και τη  μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης από την αντικατάσταση κουφωμάτων, τη θερμομόνωση των στεγών και την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων, να προβλεφθούν και παρεμβάσεις  για τη βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης των κτιρίων.Παράλληλα  θα μπορούσε  να διερευνηθεί  κατά πόσο στα συγκεκριμένα προγράμματα μπορούν να ενταχθούν εργασίες στον  περιβάλλοντα χώρο και τις αυλές των σχολείων, με φυτεύσεις  δέντρων και γκαζόν, με πλακοστρώσεις, στέγαστρα και παγκάκια, προκειμένου οι σχολικοί και αθλητικοί χώροι να αλλάξουν όψη και να γίνουν περισσότερο φιλικοί στο περιβάλλον.

Δεν γνωρίζω κατά πόσο  οι Δήμοι  του νομού και κυρίως ο Δήμος Πρέβεζας, έχουν την εμπειρία και τις δυνατότητες να καταθέσουν παρόμοιες προτάσεις, αυτό  που θεωρείται όμως  βέβαιο ,είναι ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρχουν  προγράμματα  με επαρκείς χρηματοδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ  και του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ, για τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Θεωρώ όμως ότι η Περιφέρεια, η οποία έχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, μπορεί και πρέπει  να στηρίξει τους δήμους που αδυνατούν, προκειμένου  να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες που μας δίνονται μεταμορφώνοντας τις σχολικές και αθλητικές μας υποδομές.
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου, ας είναι μόνο η αρχή…
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 5979245901986045539
Σχόλια
item