Ισραήλ: Εντυπωσιακή νίκη Νετανιάχου στις εκλογές, κόντρα στα προγνωστικά

Ισραήλ: Εντυπωσιακή νίκη Νετανιάχου στις εκλογές, κόντρα στα προγνωστικά

Αφού βύθισε το Ισραήλ σε μια πολύμηνη πολιτική κρίση, καταφέρνοντας παράλληλα να παραμείνει στην εξουσία και να αναβάλει τη δίκη του για διαφθορά ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέχει τώρα μια ανάσα από τη δυνατότητα σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης της χώρας.

Ίσως γι’ αυτό – την ικανότητά του να ξεπερνά αντιξοότητες και να ανατρέπει τα δεδομένα- τον αποκαλούν οι οπαδοί του «μάγο». 

Ο Νετανιάχου, o οποίος ετοιμάζεται να βρεθεί σε δύο εβδομάδες ενώπιον της Δικαιοσύνης με κατηγορίες για διαφθορά, έπαιξε φέτος το στοίχημα της επανειλημμένης προσφυγής στις κάλπες για να κερδίσει την πλειοψηφία στη βουλή με την ελπίδα να αποφύγει τη φυλάκιση και στην τρίτη αναμέτρηση σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου η στρατηγική του απέδωσε τελικά και κέρδισε τις εκλογές, που θεωρούνταν απολύτως κρίσιμες για την πολιτική του επιβίωση. 

«Θυμάμαι την πρώτη μας νίκη το 1996, αλλά απόψε η νίκη είναι ακόμα πιο μεγάλη, καθώς ήρθε ενάντια σε όλες τις προβλέψεις», τόνισε ο αρχηγός του Λικούντ, χωρίς να κρύβει την ικανοποίησή του διότι διέψευσε τα προγνωστικά όσων «προφήτευαν το τέλος της εποχής Νετανιάχου» στο Ισραήλ.

Με καταμετρημένο περίπου το ένα τέταρτο των ψήφων η δεξιά συμμαχία υπό τον Νετανιάχου (το Λικούντ, η ριζοσπαστική δεξιά και υπερορθόδοξα εβραϊκά κόμματα) φαίνεται ότι εξασφαλίζουν 59 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ κι αν το αποτέλεσμα αυτό διατηρηθεί μέχρι τέλους -πράγμα όχι και τόσο βέβαιο, ο απερχόμενος πρωθυπουργός – και με την πιο μακρά θητεία στην ιστορία του εβραϊκού κράτους – θα χρειαστεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη δύο βουλευτών από το αντίπαλο στρατόπεδο, ώστε να συγκροτήσει κυβερνητικό συνασπισμό με πλειοψηφία στη Βουλή – κι όπως ο ίδιος έχει αφήσει να εννοηθεί, ίσως υπάρξουν κάποιοι που θα αυτομολήσουν από το κόμμα του αντιπάλου του, Μπένι Γκαντς. Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ της Τετάρτης.

Αδύναμη κυβέρνηση σημαίνει μπελάδες για τον Νετανιάχου και το Ισραήλ

Αλλά, όπως σημειώνουν αναλυτές, μια κυβέρνηση συνασπισμού με οριακή πλειοψηφία θα σημάνει πιθανώς πολλά προβλήματα για τον Νετανιάχου, που έχει να αντιμετωπίσει τους νομικούς μπελάδες του, το Ιράν και τους συμμάχους του και τις αντιδράσεις ορισμένων εθνικιστών εταίρων του στο ειρηνευτικό σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για το Μεσανατολικό, έστω κι αν η πρόταση αυτή ευνοεί το Ισραήλ.

 Ένας από τους πιθανούς αυτούς εταίρους, ο υπουργός Άμυνας Ναφταλι Μπένετ, έχει πει ότι το κόμμα της Νέας Δεξιάς δεν θα αποδεχθεί τη μεταφορά ούτε σπιθαμής γης «στους Άραβες».

Οι Παλαιστίνιοι, που έχουν απορρίψει το σχέδιο του Τραμπ για το Μεσανατολικό, απογοητεύτηκαν ως αναμενόμενο από τη νίκη του Νετανιάχου στις εκλογές. «Είναι προφανές ότι στις εκλογές στο Ισραήλ νίκησαν ο εποικισμός, η κατοχή και το απάρτχαιντ», σχολίασε ο ΓΓ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Σαέμπ Ερεκάτ, στο Twitter. Και συνέχισε: 

«Η προεκλογική εκστρατεία του Νετανιάχου εστιάστηκε στη συνέχιση της κατοχής και της σύγκρουσης. Πράγμα που θα αναγκάσει τους λαούς της περιοχής να ζο9υν με το σπαθί: συνέχιση της βίας, του εξτρεμισμού και του χάους».

Αν δεν αλλάξουν μέχρι τέλους τα αποτελέσματα το Ισραήλ θα ξαναβρεθεί στην ίδια κατάσταση, όπου ήταν τον περασμένο Μάιο, όταν ο Νετανιάχου θα μπορούσε να σχηματίσει μια ασταθή κυβέρνηση με 60 έδρες (επί συνόλου 120) μετά τις εκλογές του Απριλίου. 

Ωστόσο, προτίμησε να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπου και πάλι δεν υπήρξε ξεκάθαρος νικητής. Κι όσο η χώρα πήγαινε από αναμέτρηση σε αναμέτρηση στις κάλπες τα προβλήματα λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας συσσωρεύονταν με την αναβολή κρίσιμων αποφάσεων σε πολλά μέτωπα, μεταξύ άλλων και της οικονομίας.

Ο χρόνος πιέζει τον Νετανιάχου

Ο χρόνος πιέζει τώρα τον Νετανιάχου, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, προκειμένου να ξεκινήσει σύντομα τις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού και τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου από το σημείο, όπου διακόπηκε τον Δεκέμβριο του 2018, όταν προκήρυξε πρόωρες εκλογές. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις όταν ρωτήθηκε αν θα προσπαθήσει να περάσει νόμο που θα του προσφέρει ασυλία από δικαστικές διώξεις όσο βρίσκεται στην εξουσία.

Ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε από πλούσιους επιχειρηματίες και ότι έκανε χάρες σε μεγιστάνες ΜΜΕ για να πετύχει μια ευνοϊκότερη μεταχείριση από τα media τους, αλλά ο ίδιος δηλώνει θύμα ενός «κυνηγιού μαγισσών» με πολιτικά κίνητρα από αριστερούς αντιπάλους του που θέλουν να τον διώξουν απ’ την εξουσία γιατί αντιδρούν στην εθνικιστική του ατζέντα. 

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ οι δικηγόροι του θα ζητήσουν μια αναβολή στην έναρξη της δίκης του στις 17 Μαρτίου. Αλλά ακόμη κι αν καταδικαστεί ο Νετανιάχου δεν θα αναγκαταστεί να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού μέχρις ότου ολοκληρωθεί και η εκδίκαση των εφέσεων, μια λίαν χρονοβόρα διαδικασία.

«Οι Ισραηλινοί έδειξαν την υποστήριξή τους στον άνθρωπο που θεωρούν ότι τους εξασφαλίζει την ασφάλεια και την ευημερία», λέει ο πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου Israel Democracy Institute, Γιοχάναν Πλέσνερ. «Την ίδια ώρα η χώρα κατευθύνεται προς τη συνταγματική αβεβαιότητα. 

Στις 17 Μαρτίου θα ξεκινήσει η δίκη του πρωθυπουργού κι η χώρα θα βρεθεί σε μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο με τον επικεφαλής των θεσμών του Νόμου και της Τάξης να ξεκινά τη μάχη του για να καθαρίσει το όνομά του στο δικαστήριο»…

epirusblog.gr
5 of 5
Ισραήλ: Εντυπωσιακή νίκη Νετανιάχου στις εκλογές, κόντρα στα προγνωστικά
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3029842169609352877
item