Πυρετός έργων στο Ηνωμένο Βασίλειο: Δίνει £600 δισ. για υποδομές

Πυρετός έργων στο Ηνωμένο Βασίλειο: Δίνει £600 δισ. για υποδομές

Δαπάνες - ρεκόρ αναμένεται να υποσχεθεί ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ Ρίσι Σουνάκ για την κατασκευή έργων υποδομών σε όλη τη χώρα, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση δανεισμού, προκειμένου να βάλει τέλος στην εποχή της λιτότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σουνάκ θα δεσμεύσει 600 δισ. στερλίνες μέχρι τα μέσα του 2025.

Τα χρήματα αυτά θα πάνε στην κατασκευή δρόμων, σιδηροδρομικών σταθμών, κατοικιών, ψηφιακής συνδεσιμότητας, έρευνας και ανάπτυξης, σε ένα «πάρτι» δαπανών που είναι κρίσιμης σημασίας για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον

Οταν κέρδισε τις εκλογές του Δεκεμβρίου, υποσχέθηκε να βοηθήσει στην οικονομική αναγέννηση περιοχών της επικράτειας που είχαν «μείνει πίσω», καθώς και ότι θα βάλει τέλος στη λιτότητα που κληροδότησε η χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Τις πρόσθετες επενδύσεις που προβλέπει ο Προϋπολογισμός που θα ανακοινώσει εντός της ημέρας ο Sunak, αναμένεται να επισκιάσει πάντως η εντεινόμενη κρίση του κορωνοϊού.
Μετά την ανακοίνωση της ΒοΕ για μείωση – έκπληξη των επιτοκίων, ο Sunak ετοιμάζεται να προσφέρει μέτρα ανακούφισης σε επιχειρήσεις και στον κλάδο υγείας.
Ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ θα επιμείνει ότι ο προϋπολογισμός που παραδίδει είναι συνεπής με τις κύριες δεσμεύσεις που έδωσαν οι Συντηρητικοί στους ψηφοφόρους, «όπου κι αν κατοικούν».
«Είναι ένας προϋπολογισμός για τον κόσμο σε όλη τη χώρα. Καμιά περιοχή δεν θα μείνει εκτός», αναφέρει ο Sunak σε ανακοίνωσή του. «Θα εξισορροπήσουμε εκ νέου τις ευκαιρίες και θα θέσουμε τα θεμέλια για μια δεκαετία ανάπτυξης για όλους».
Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι ο υπουργός θα τριπλασιάσει τη μέση καθαρή επένδυση των τελευταίων 40 ετών, θέτοντας τις δημόσιες επενδύσεις στα υψηλότερα επίπεδα σε πραγματικές τιμές από το 1955.
Πιθανός κίνδυνος για το σχέδιο μπορεί να αποδειχθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες της κυβέρνησης, οι οποίοι απαιτούν οι ημερήσιες δαπάνες και έσοδα να είναι σε ισορροπία ή πλεονασματικά σε ορίζοντα τριετίας. Ακόμα και πριν την κρίση, εκφράζονταν αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορούν οι υπουργοί να ακολουθήσουν τους κανόνες αυτούς χωρίς αύξηση φόρων ή μειώσεις των κρατικών δαπανών.
Σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομών που ήδη έχουν ανακοινωθεί, συμπεριλαμβάνουν μια νέα σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας μεταξύ Λονδίνου – Μπέρμιγχαμ – Μάντσεστερ και Λίντς στα βόρεια της χώρας και 5 δισ. στερλίνες για υπηρεσίες broadband.
Το κράτος έχει ήδη υποσχεθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 34 δισ. στερλίνες ως επιπλέον χρηματοδότηση κάθε χρόνο από το 2023 – 2024 και μετά. Ο Sunak αναμένεται να εστιάσει σε παροχή πρόσθετης υποστήριξης στο βρετανικό ΕΣΥ ώστε να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις πρόσθετες απαιτήσεις λόγω κορωνοϊού.
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός θα προσφέρει τα περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα στη Βρετανία από τις αρχές του 2000, όταν κυβέρνηση ήταν το Εργατικό Κόμμα.
epirusblog.gr
5 of 5
Πυρετός έργων στο Ηνωμένο Βασίλειο: Δίνει £600 δισ. για υποδομές
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1998158602183037256
item