Γιάννενα: Η Γαστρονομική Κοινότητα Ζαγορίου στην έκθεση Εxpotrof 2020

Γιάννενα: Η Γαστρονομική Κοινότητα Ζαγορίου στην έκθεση Εxpotrof 2020

Η Γαστρονομική Κοινότητα Ζαγορίου είναι μια από τις πρώτες κοινότητες που οργανώθηκαν στις αρχές του 2019 οπόταν και έκανε τα πρώτα δειλά βήματά της. 

Η δουλειά που απομένει είναι τεράστια, σε πολλά επίπεδα, αλλά με κάθε ευκαιρία δείχνει την θέλησή της να αξιοποιήσει τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής της, και να συμμετέχει στις δράσεις των Γαστρονομικών Κοινοτήτων, όπως στην έκθεση Expotrof 2020, όπου εντυπωσίασε. 

Στα Ζαγοροχώρια ανάμεσα στα πανέμορφα δάση, τα πεντακάθαρα ποτάμια, και τα βουνά με τις αλπικές κορφές, ένα δίκτυο από 46 πανέμορφα -διατηρητέα παραδοσιακά- χωριά, προσφέρει ανεπανάληπτες εμπειρίες σ’ όσους επιχειρήσουν να τα επισκεφτούν.

Ένας νέος τουριστικός πολλά υποσχόμενος προορισμός και μια νέα όμορφη ζωή ανατέλλει εκεί πάνω στα Ζαγοροχώρια. Ένας νέος τουριστικός πολλά υποσχόμενος προορισμός. 

Ο πληθυσμός της περιοχής είναι συνολικά περίπου 3.700 κάτοικοι, που δίνει πυκνότητα πληθυσμού 4 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο -σε σύγκριση με το μέσο 73,8 κατοίκων για την Ελλάδα- και μέσο πληθυσμό χωριού 80 κατοίκους. 

Από την περιοχή του Ζαγορίου συνόδεψαν τα μέλη της Κοινότητας, προϊόντα, όπως τυροκομικά (φέτα από το τυροκομείο Παππάς και γαλοτύρι από το τυροκομείο Ζαγόρι), βότανα, μέλια, αγριόχορτα, μανιτάρια, τσίπουρα και κρασιά από τα δυό κοντινά επισκέψιμα οινοποιεία του Κατώι Αβέρωφ και του Γκλίναβου. 

Τα μαγειρέματα που παρουσίασαν η αρχιτέκτων Ελένη Αλεξάκη Παγκρατίου, η ξενοδόχος-μαγείρισσα Λίλα Τσάτση και η ξενοδόχος Έλσα Εξάρχου-Κεντέρη ήσαν από τα κλασικά εδέσματα του Ζαγορίου. Φαγάκια της φτώχιας, της ταχύτητας αλλά και της τόσης νοστιμιάς. 

Οι πίτες το χαρακτηριστικό έδεσμα της τοπικής οικονομίας και του τοπικού πολιτισμού της Ηπείρου, ήταν η καρδιά της ηπειρώτικης κουζίνας και χρησιμοποιούνταν είτε από τους νομάδες είτε από τα μόνιμα νοικοκυριά. 

Τα νοικοκυριά πάλι χρησιμοποιούσαν ως πρώτες ύλες για τις πίτες, τα προϊόντα που υπήρχαν αποθηκευμένα μέσα σε κάθε ζαγορίσιο σπίτι. 

Το τυρί, το βούτυρο, το γάλα, τα αυγά ήταν εξασφαλισμένα από την οικόσιτη κτηνοτροφία, ενώ από τα δημητριακά χρησιμοποιούσαν αλεύρι, είτε σταρένιο, είτε καλαμποκίσιο. 

Η Εύα Παρακεντάκη, Κρητικιά μαγείρισσα, δημοσιογράφος γεύσης και τηλεοπτική παρουσιάστρια που παρουσίαζε τις κουζίνες των Γαστρονομικών Κοινοτήτων, εντυπωσιάστηκε από την απλότητα και φινέτσα της πίτας του Ζαγορίου. 

Η Αλευρόπιτα, η πιο απλή και ταυτόχρονα νόστιμη πίτα της ελληνικής επικράτειας, πάχους το πολύ ενός εκατοστού του μέτρου. 

Ανήκει στην κατηγορία από τις ανοικτές πίτες που γίνονται με τον χυλό της ζύμης να χύνεται απ’ ευθείας στο ταψί, μαζί με ό,τι άλλο υλικό (κυρίως με τυρί) και επειδή θεωρούνται oι πιο γρήγορες και εύκολες στην παρασκευή, λέγονται και τεμπελόπιτες. 

Γίγαντες με χόρτα. Τυπικό έδεσμα του Ζαγορίου και τη συνταγή αυτή περιγράφει στο βιβλίο του «Εδεσματολόγιο Ηπείρου» ο Αλέξανδρος Γιώτης ως εξής: “Mουσκεύετε αποβραδίς τους γίγαντες στο νερό και το πρωί τους μισοβράζετε και τους στραγγίζετε… 

Ανακατεύετε το σπανάκι, το πράσο, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και στρώνετε σ’ ένα ταψί μισό από το μείγμα, από επάνω τους γίγαντες και σκεπάζετε με το υπόλοιπο μείγμα. 

Ρίχνετε από πάνω το λάδι, πιπέρι και πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά ή ψιλό σιμιγδάλι και το ψήνετε σε μέτριο φούρνο για μια ώρα περίπου”. Στην Γαστρονομική Κοινότητα του Ζαγορίου οι γυναίκες κάνουν το κουμάντο, κι αυτό πάντα με χαρά, αισιοδοξία και κυρίως… αποτελεσματικότητα. 

Όλα αυτά που συνέβησαν στο περίπτερο των Γαστρονομικών Κοινοτήτων στην έκθεση Εxpotrof επιβεβαιώνουν την πρόθεση όλων αυτών που με ενθουσιασμό εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και στην φιλοσοφία του: «Οι Γαστρονομικές Κοινότητες θα κληθούν να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια νέα εποχή, όπου οι συνεργασίες θα χορεύουν ταγκό με τις ατομικές φιλοδοξίες, οι ελπίδες δεν θα μαραζώνουν στη μοναξιά των προσωπικών διαδρομών και η πίστη στο κοινό καλό δεν θα είναι μακρινή οπτασία”. 

Οι Γαστρονομικές Κοινότητες καλούνται να γίνουν μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής γαστρονομίας, αξιοποιώντας την γαστρονομική τους κληρονομιά κι έναν ακόμα από τους θησαυρούς της χώρας μας, τις κοιμισμένες συλλογικότητες. 

“Σ’ ένα κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης με αγάπη και περηφάνεια για τον τόπο, με διάχυση της γνώσης και προσαρμογή στην σύγχρονη πραγματικότητα, νέοι άνθρωποι δημιουργούν νέες αξίες, νέους θεσμούς, νέα αντίληψη ζωής»
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Η Γαστρονομική Κοινότητα Ζαγορίου στην έκθεση Εxpotrof 2020
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8187034302031140250
item