Ανατολική Μεσόγειος: O χάρτης των διεκδικήσεων και τα πολεμικά πλοία

kanaris-ploio

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τις εντάσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο να βρίσκονται στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου που δημοσίευσε ο λογαριασμός Petroleum Economist, στην περιοχή πλέουν όλο και περισσότερα πλοία από Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Τουρκία, Αίγυπτο και Συρία.

Την ίδια ώρα, ο χάρτης αποτυπώνει τις διεκδικήσεις και οριοθετήσεις των κρατών, όσον αφορά στη δική τους Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αποτυπώνοντας και τις τουρκικές διεκδικήσεις με βάση το άκυρο και κατά παράβαση κάθε διεθνούς δικαίου μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, που ουσιαστικά τέμνει την ελληνική ΑΟΖ και περνά ανατολικά και νότια της Κρήτης, αλλά και των νησιών του Αιγαίου.


Πού βρίσκονται τα πολεμικά πλοία

Ο χάρτης δείχνει τη θέση των πολεμικών πλοίων από Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Τουρκία, Αίγυπτο και Συρία.

Τουρκικές φρεγάτες βρίσκονται τόσο στη Λιβύη, σε συνεργασία με την ακτοφυλακή, όσο και στην Κύπρο. Από χθες Κυριακή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις έφθασε εντός του θαλασσοτεμαχίου 4, δυτικά της Κύπρου, με απλωμένα τα καλώδιά του. 

Από μακρινή απόσταση επιβλέπουν δύο τουρκικές φρεγάτες. Την ίδια ώρα, το γεωτρύπανο Γιαβούζ παραμένει στο τεμάχιο 8, μαζί με υποστηρικτικά σκάφη. Βόρεια του ιδίου τεμαχίου, πλέει το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ και μία ελληνική φρεγάτα.

Κατά τις χθεσινές μεσημβρινές ώρες, γαλλικά μαχητικά Ραφάλ υπερίπταντο πάνω την Πάφο, το Τρόοδος και τη Λάρνακα, με άδεια από τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο κοινών ασκήσεων που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.
Αιγυπτιακά πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν στις αρχές Ιανουαρίου ναυτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας εντός της Αιγυπτιακής ΑΟΖ.
xartis_east


epirusblog.gr
5 of 5
Ανατολική Μεσόγειος: O χάρτης των διεκδικήσεων και τα πολεμικά πλοία
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3267911083734578990
item