Προανακριτική Novartis: Δεν εμφανίστηκε ούτε η «Κελέση» -Διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή της

Προανακριτική Novartis: Δεν εμφανίστηκε ούτε η «Κελέση» -Διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή της

Ούτε η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» εμφανίστηκε σήμερα στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει στην προανακριτική Novartis και όπως έγινε και στην περίπτωση του «Μάξιμου Σαράφη» χθες, διατάσσεται η βίαιη προσαγωγή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές της προανακριτικής Novartis συνέταξαν το έγγραφο για τη βίαιη προσαγωγή της μάρτυρος «Αικατερίνης Κελέση», το οποίο, όπως και χθες, δεν θα προσυπογράψει το ΚΚΕ που θεωρεί την όλη διαδικασία προστασίας των μαρτύρων προσχηματική και ζητάει καταθέσεις από τους μάρτυρες με την πραγματική τους ταυτότητα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου: «Η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε ένα φιάσκο. 

Θεωρούμε ότι και η νέα έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θα είναι ατελέσφορη και ζητάμε να αρθεί το καθεστώς προστασίας και ανωνυμίας των μαρτύρων, για να προχωρήσει η διαδικασία και να μπει στην ουσία. Ο καθένας παίρνει την ευθύνη για τη στάση που θα τηρήσει από εδώ και πέρα».

Κατόπιν αυτού ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ αποχώρησε ενώ οι βουλευτές ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης πρόκειται να αναμείνουν τυχόν τυχόν εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής.

Εισαγγελικές πηγές: Νόμιμο το ένταλμα βίαιης προσαγωγής

Νωρίτερα, έπειτα από την παρέμβαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη και Σπύρου Λάππα στον Άρειο Πάγο, υπέρ των προστατευόμενων μαρτύρων, εισαγγελικές πηγές χαρακτήριζαν νόμιμη τη χθεσινή απόφαση για βίαιη προσαγωγή του «Μάξιμου Σαράφη», επισημαίνοντας πως από τη στιγμή που κλήθηκαν από την προανακριτική επιτροπή και δεδομένου πως αυτή έχει ρόλο εισαγγελέα, θα έπρεπε να εμφανιστούν.

Τι έλεγε η «Κελέση» σε δήλωσή της

Οι βουλευτές της προανακριτικής Novartis μετέβησαν νωρίς το απόγευμα στη ΓΑΔΑ προκειμένου να εξετάσουν την προστατευόμενη μάρτυρα «Κελέση», ωστόσο οι προσδοκίες τους ήταν χαμηλές, πιστεύοντας ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη», όπως και τελικά έπραξε.

Επιπλέον, τέσσερις ημέρες πριν, η μάρτυρας «Κελέση», σε δήλωσή της προς την προανακριτική επιτροπή Novartis, ανέφερε: «Δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο, ούτε με γνωρίζει». 

Η «Αικατερίνη Κελέση», στη δήλωση-αίτησή της, επικαλείται την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπουν, όπως επισημαίνει, πλήρως τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο που εξετάζεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης το πρόσωπο που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας για συγκεκριμένη υπόθεση. 

Επικαλείται, επίσης, την Οδηγία της ΕΕ που ορίζει ότι τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν ότι η ταυτότητα του αναφέροντος δεν αποκαλύπτεται.

Να σημειωθεί ότι ήδη από χθες μέλη της πλειοψηφίας της προανακριτικής Novartis ανέφεραν ότι σε περίπτωση που δεν εμφανιζόταν σήμερα η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» (δείτε εδώ τι ισχύει για το καθεστώς προστασίας μαρτύρων), τότε στο τραπέζι της επιτροπής αύριο ενδεχομένως να πέσει πρόταση για άρση του καθεστώτος προστασίας για τους δύο μάρτυρες. 

Χθες, με αφορμή τη μη εμφάνιση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» στην προανακριτική Novartis και την εντολή για βίαιη προσαγωγή του, ξέσπασε αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Μεγάρου Μαξίμου.

epirusblog.gr
5 of 5
Προανακριτική Novartis: Δεν εμφανίστηκε ούτε η «Κελέση» -Διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή της
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 2138933042773456382
item