Προανακριτική Novartis: Δεν ξέρω αν όντως πήραν χρήματα, είπε για πολιτικούς ο Σαράφης Προανακριτική Novartis: Δεν ξέρω αν όντως πήραν χρήματα, είπε για πολιτικούς ο Σαράφης | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Προανακριτική Novartis: Δεν ξέρω αν όντως πήραν χρήματα, είπε για πολιτικούς ο Σαράφης

Προανακριτική Novartis: Δεν ξέρω αν όντως πήραν χρήματα, είπε για πολιτικούς ο Σαράφης

Αν η «εξαφάνιση» την προηγούμενη εβδομάδα του Μάξιμου Σαράφη είχε προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔκαι του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια αντιπαράθεση φαίνεται να προκαλούν και τα όσα είπε χθες, στην προανακριτική επιτροπή, καταθέτοντας στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην γενική αστυνομική διεύθυνση αφού τα δύο κόμματα εκτιμούν διαφορετικά την πολύωρη κατάθεση που έδωσε.

Πληροφορίες από βουλευτές που ανήκουν στην πλειοψηφία της επιτροπής αναφέρουν ότι ο κ. Σαράφης ομολόγησε πως όσα είπε για δωροδοκία πολιτικών προσώπων είναι μόνο πιθανολόγηση και δεν στηρίζονται σε αποδείξεις ή βεβαιότητα του μάρτυρα.

Μάλιστα στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών ο κ. Σαράφης φαίνεται να έχει πει «τότε είχα πει ότι πιθανολογώ. Δεν ξέρω αν όντως πήραν χρήματα».

Ενδεικτική είναι και η στιχομυθία του κ. Σαράφη με το Βασίλη Κεγκέρογλου.

Β. Κεγκέρογλου: Κατάλαβα καλά ότι είπατε σήμερα πως δεν γνωρίζετε κανέναν Έλληνα πολιτικό στον οποίο κατέληξαν χρήματα;

Μ. Σαράφης: Το καταλάβατε πολύ καλά.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν οι απαντήσεις του κυρίου Σαράφη τόσο στον πρόεδρο της επιτροπής όσο και στον εισηγητή του ΣυΡιζΑ κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Σπ. Λάππας: Έφταναν χρήματα στον Άδωνι Γεωργιάδη; Το λέτε αυτό στην κατάθεσή σας.

Μ. Σαράφης: Και για τον Λοβέρδο και για τον Γεωργιάδη είπα ότι πιθανολογώ. Δεν ξέρω αν έφταναν. Αυτό είπα και στην κ.Τουλουπάκη.

Γ. Μπούγας: Στην κατάθεσή σας είχατε συνδέσει τον κ. Λιντζέρη με τον κ. Βενιζέλο. Τώρα τον συνδέετε με άλλα πρόσωπα. Τότε λέγατε ότι ήταν «ταμίας» του Βενιζέλου.

Μ. Σαράφης: Εμένα ρωτάτε;

Γ. Μπούγας: Ε, ναι. Εσάς. Ποιον να ρωτήσω.

Μ. Σαράφης: Κοιτάξτε στην αγορά κυκλοφορούσε αυτή η φήμη. Εγώ τη φήμη είπα. Τα άλλα είναι θέμα της Εισαγγελέως.

Β. Κεγκέρογλου: Να δούμε τι ξέρετε για το Gilenya;

Μ. Σαράφης: Ήταν νέο φάρμακο.

Β. Κεγκέρογλου: Μήπως ήταν νέο μέθοδος; Τι γινόταν πριν;

Μ. Σαράφης: Πριν χρειαζόταν εισαγωγή σε νοσοκομείο για τον ασθενή και 1 ή 2 διανυκτερεύσεις.

Β. Κεγκέρογλου: Άρα δεν είναι νέο φάρμακο.

Μ. Σαράφης: Σωστά. Ήταν νέα μέθοδος.

Ο κ. Σαράφης φέρεται να εκτόξευσε πυρά κατά της Ελένης Τουλουπάκη για την απόφαση της να δώσει το καθεστώς προστασίας και στο Νίκο Μανιαδάκη τον οποίο κατηγόρησε ότι έπαιρνε χρήματα.

Μπούγας στον Σαράφη: Γιατί καλύπτετε τον Δεστεμπασίδη;
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και ο διάλογος του προέδρου της επιτροπής με τον Μάξιμο Σαράφη που αφορούσε τον Δεστεμπασιδη. 

Η ερώτηση του κ. Μπουγά αφορούσε έκθεσης του FBI στην οποία γίνεται λόγος για δυο καταγγέλλοντες C1 και C2 όπου ο C1 προσελήφθη από την Novartis Ελλάς ως Διευθυντής Επικοινωνίας και Συλλογικής Ευθύνης.

Μπουγάς: Βάσει των απαντήσεων Δεστεμπασίδη, συμπίπτει ότι είναι ο C1 γιατί ο C1 ήταν ίδιο χρονικό διάστημα και ίδια ιδιότητα με τον Δεστεμπασίδη.

Μάρτυρας: Μπορεί να είναι ο Φρουζής.

Μπουγάς: Μα ο Φρουζής δούλεψε ως το 2015, ενώ το έγγραφο του FBI αναφέρει ως τον Οκτώβριο του 2014 που είναι ο Δεστεμπασίδης. Γιατί καλύπτετε τον Δεστεμπασίδη; Τον καλύψατε και με τον Βουλκίδη και τώρα. Μήπως υπάρχει κάτι που όλοι καταλαβαίνουμε και όχι εσεις;

Μάρτυρας: Οχι, όχι. Να ελέγξει και τον Δεστεμπασίδη η εισαγγελέας.


Μπουγάς: Τελική ερώτηση: Από όσα μας είπατε, γνώση για χρηματισμό πολιτικού προσώπου έχετε;

Μάρτυρας: Όχι.

Μάλιστα μετά από αυτόν τον διάλογο στην ολοκλήρωση της εξέτασης του κ. Σαράφη υπήρξε ο εξής διάλογος μεταξύ βουλευτή και εξεταζόμενου μάρτυρα.

Βουλευτής : «Καληνύχτα κ. Δεστεμπασίδη.

Μάρτυρας: Όχι Δεστεμπασίδης ,Σαράφης σας παρακαλώ .

Βουλευτής: Συγγνώμη αλλά μην το κάνουμε θέμα τώρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ψεύτικες διαρροές

Την ίδια ώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδινε τελείως διαφορετική εικόνα για τα όσα είπε ο Μάξιμος Σαράφης στους βουλευτές και κατηγορούσε τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ ότι κάνουν ψευδείς διαρροές. 

«Με ψεύτικες διαρροές περί αναίρεσης της αρχικής κατάθεσης του προστατευόμενου μάρτυρα Μάξιμου Σαράφη, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ επιχείρησαν να κρύψουν τον πανικό τους μπροστά στην κατάρρευση της θεωρίας που έστησαν περί δήθεν σκευωρίας.

Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος με την ονομασία Μάξιμος Σαράφης δεν άλλαξε τις αρχικές του μαρτυρίες επιβεβαιώνοντας «όλα όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς», σύμφωνα με πηγές της προανακριτικής επιτροπής.

Έδωσε στοιχεία σχετικά με:

- το πως είχε στηθεί το σκάνδαλο.

- Για τον τροφοδότη λογαριασμό της Novartis στο εξωτερικό,γνωστού και ως «Ιερό δισκοπότηρο»

- για όλες τις εταιρείες πλυντήριο εντός και εκτός Ελλάδας καθώς και πως γινόταν το ξέπλυμα μέσω διαφημιστικών

- Είπε ότι ο Φρουζής είχε σχέσεις με τους υπουργούς Λοβέρδο και Γεωργιάδη και μίλησε για δωροδοκία τους.

- Ανέφερε ότι δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς και ο κ. Παπαδημητρίου του KEEΛΠNO, για τα εμβόλια και τον μοριακό έλεγχο HIV.

- Είπε ότι ο Φρουζής παραδεχόταν τις δωροδοκίες πολιτικών προσώπων, κρατικών αξιωματούχων και γιατρών.

-Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε όσα είχε καταθέσει για τον ρόλο των Μανιαδάκη και Βουλκίδου, μίλησε για συστηματική διαφθορά χιλιάδων γιατρών, καθώς και για τον έλεγχο των ΜΜΕ προκειμένου να δημιουργείται ευνοϊκό κλίμα και να μπαίνουν τα καινούρια φάρμακα της εταιρείας στην αγορά.

-Ανέφερε ότι δεν του ασκήθηκε καμία πίεση για να καταθέσει

-Είπε ότι οι δωροδοκίες ήταν στο πρόγραμμα της εταιρείας για να επηρεάζονται οι κρατικοί παράγοντες και οι υπουργοί ώστε να εκδίδουν αποφάσεις προς όφελος της Novartis.

-Επίσης, ανέφερε ότι υπήρχε πρόγραμμα επηρεασμού των δημοσιογράφων και ΜΜΕ για να διαμορφώνουν το κλίμα και να επηρεάζουν τους κρατικούς αξιωματούχους και τους υπουργούς.

Μπουγάς: Στον Άρειο Πάγο η κατάθεση για το καθεστώς προστασίας του μάρτυρα

Ο πρόεδρος της επιτροπής Ιωάννης Μπούγας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους όταν ολοκληρώθηκε η κατάθεση Σαράφη ότι τα πρακτικά αυτής της κατάθεσης θα διαβιβαστούν στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που διεξάγουν την παράλληλη έρευνα προκειμένου να συσχετιστούν με άλλα έγγραφα και να διαπιστωθεί εάν συντρέχουν λόγοι άρσης του καθεστώτος προστασίας του μάρτυρα.

«Ένα θέμα που τίθεται είναι το ζήτημα που ρωτάγαμε. Αν υπάρχει πιθανότητα άρσης του καθεστώτος προστασίας του μάρτυρα. Δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα ναι ή όχι. Αυτό θα προκύψει θεωρούμε ως απορία μετά την ανάγνωση των πρακτικών τις επόμενες ημέρες. 

Θα διαβιβαστούν τα πρακτικά και στους κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλακη ώστε να μελετήσουν και ότι είπε ο μάρτυρας για τον Μανιαδακη και την εμπλοκή του αλλά ότι δεν το κατέγραψε η κ. Τουλουπακη»

Κατά τον Βασίλη Κεγκέρογλου ο μάρτυρας διέψευσε την κ. Τουλουπάκη για το έγγραφο που είχε αποστείλει στις 8/10/2019 προς τον αντεισαγγελέα Α.Π Σοφουλάκη, υποστηρίζοντας ότι η Εισαγγελία εντόπισε τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες του FBI, ταυτοποίησε τον έναν και τον κατέστησε προστατευόμενο με την κωδική ονομασία «Μάξιμο Σαράφη».

Μάλιστα ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι «ο Σαράφης είπε δεν γνωρίζω για κανένα υπουργό και πολιτικό προσωπικό να χρηματίστηκε. Δεν ήμουν μπροστά να βεβαιώσω ότι πήρε χρήματα. Λέω ότι είπε ο Φρουζης κι ακούγεται στην πιάτσα.»

Από την πλευρά του ΣυΡιζΑ ο εισηγητής Σπύρος Λάππας επεσήμανε ότι ο Σαράφης δεν ανέφερε το όνομα Παπαγγελόπουλου για να καταλάβετε το γελοίο της υπόθεσης. Ο μάρτυρας επανέλαβε μέχρι κεραίας όσα έχει πει και στη δικαιοσύνη. 

Δεν αναίρεσε τίποτα. Είπε ότι είναι βέβαιος ότι ο Άδωνις δωροδοκήθηκε. Υποστήριξε ότι δεν είδε χέρι χέρι ανταλλαγή χρημάτων, αλλά το θεωρεί βέβαιο γιατί υπήρχε πρόγραμμα δωροδοκίας της εταιρίας.

Στην ερώτηση του Μπούγα για δωροδοκίες πολιτικού προσώπου ξέρετε η απάντηση ήταν: Εγώ δεν ήμουν ποτέ σε καμία δωροδοκία παρών, τις δωροδοκίες τις έκαναν οι Μανιαδάκης Φρουζης και δεν ξέρω αν ο τελικός λήπτης έλαβε τα χρήματα.

Σήμερα στη μία μετά το μεσημέρι θα καταθέσει στον ίδιο χώρο της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης και η Αικατερίνη Κελέση με τον ίδιο τρόπο δηλαδή με αλλοίωση φωνής της και χωρίς κανενός είδους οπτική επαφή με τους βουλευτές που θα την εξετάσουν. Εκείνη σε ειδικό δωμάτιο στον όγδοο όροφο και οι βουλευτές σε άλλο δωμάτιο στον 14ο όροφο.

epirusblog.gr
5 of 5
Προανακριτική Novartis: Δεν ξέρω αν όντως πήραν χρήματα, είπε για πολιτικούς ο Σαράφης
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3598846913531601058
Σχόλια
item