Προανακριτική Novartis: Διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του προστατευόμενου μάρτυρα «Σαράφη» στη ΓΑΔΑ Προανακριτική Novartis: Διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του προστατευόμενου μάρτυρα «Σαράφη» στη ΓΑΔΑ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Προανακριτική Novartis: Διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του προστατευόμενου μάρτυρα «Σαράφη» στη ΓΑΔΑ

Προανακριτική Novartis: Διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του προστατευόμενου μάρτυρα «Σαράφη» στη ΓΑΔΑ

Τη βίαιη προσαγωγή του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» διέταξε η προανακριτική επιτροπή της Βουλής μετά την άρνησή του να προσέλθει για να εξεταστεί ενώπιον κλιμακίου της που μετέβη στην ΓΑΔΑ προκειμένου να τους εξετάσει χωρίς κουκούλες ή άλλα μέσα αλλοίωσης χαρακτηριστικών. 

Ο «Μάξιμος Σαράφης» κλήθηκε και απάντησε ότι δεν προτίθετο να προσέλθει και έτσι με βάση τις προβλέψεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του. Αγνωστο παραμένει τί στάση θα τηρήσει η έτερη προστατευόμενη μάρτυρας που έχει κληθεί προς εξέταση σήμερα, η «Αικατερίνη Κελέση». 

Νωρίτερα ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με δικονομικά τερτίπια – όπως καταγγέλλει η πλειοψηφία - προσπάθησαν να μπλοκάρουν την εξέταση των προστατευόμενων και να διατηρήσουν τις “κουκούλες” στους “Μάξιμο Σαράφη” και “Αικατερίνη Κελέση” που στήριξαν το στήσιμο της σκευωρίας Novartis. 


Επιχειρώντας δε να οξύνουν την αντιπαράθεση τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν θα μετέχουν στην αποστολή της επιτροπής για την εξέταση των “κουκουλοφόρων”

Βγαίνει η κουκούλα

Να σημειωθεί ότι η απόφαση για αυτοπρόσωπη και δια ζώσης εξέτασης των δύο προστατευόμενων ελήφθη με την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της προανακριτικής καθώς μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν στην διατήρηση της κουκούλας. 

Η απόφαση της πλειοψηφίας στηρίζεται στον σχετικό νόμο που τους επιτρέπει τον συγκεκριμένο τρόπο εξέτασης και σε σχετική επιστολή της υποδιεύθυνσης Επιχειρήσεων και Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής. 

Πάντως, ο πρόεδρος της προανακριτικής Ιωάννης Μπούγας επισημαίνει ότι η εξέταση των μαρτύρων θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που έγινε και τον περασμένο Δεκέμβριο ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντεισαγγελέας έλαβε τις καταθέσεις χωρίς διακριτικά, όπως άλλωστε επιβάλλει ο νόμος.

Απενεργοποιημένα κινητά και όρκος σιωπής

Αναφορικά με την διαδικασία της εξέτασης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί από τους βουλευτές να αφήσουν εκτός αίθουσας τα κινητά τους τηλέφωνα ενώ έχει υπενθυμιστεί η ρήτρα μυστικότητας που έχουν ως ανακριτικοί λειτουργοί ιδίως ως προς την αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας των μαρτύρων. 


Υπενθυμίζεται ότι σήμερα θα εξεταστεί ο Μάξιμος Σαράφης και την Τετάρτη η Αικατερίνη Κελέση.

Βασική επιδίωξη των βουλευτών από την εξέταση είναι να διαπιστωθεί εάν υπήρξε εργαλειοποίηση του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων από την εισαγγελία Διαφθοράς προκειμένου να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα.

Για το συγκεκριμένο θέμα ήδη υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο εάν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες του κ. Νίκου Μανιαδάκη πως ο “Μάξιμος Σαράφης” είναι ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και η “Αικατερίνη Κελέση” η κυρία Μαρία Μαραγγέλη.

Επίσης θα κληθούν να διαπιστώσουν εάν τα συγκεκριμένα πρόσωπα παρανόμως τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας είτε γιατί συνεργάστηκαν έναντι οικονομικού οφέλους με τις αμερικανικές αρχές είτε γιατί εμπλέκονται ως ύποπτοι στην ίδια υπόθεση είτε γιατί πληρούν και τους δύο λόγους.

Πάντως, μέλη της επιτροπής δεν αποκλείουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα να μην εμφανιστούν στην ΓΑΔΑ προκειμένου να αποφύγουν την εξέτασή τους. Σε αυτή την περίπτωση, υποστηρίζουν πως θα επιβεβαιωθεί η προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας και υπογραμμίζουν ότι η επιτροπή έχει τα μέσα να τους προσαγάγει ακόμα και βιαίως.

Μάχη υπέρ της “κουκούλας” απο τον ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, λίγες ώρες πριν την μετάβαση του ειδικού κλιμακίου στον ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ, o κ. Παπαγγελόπουλος κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης απο τις εργασίες της επιτροπής του βουλευτή της ΝΔ Θάνου Πλεύρη. 

Στο σκεπτικό υποστηρίζει ότι προκύπτει ασυμβίβαστο για τον κ. Πλεύρη καθώς είναι και συνήγορος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε πρόσφατη δίκη με δημοσιογράφο. 

Ο δικηγόρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης ζήτησε εντός 24 ωρών να κληθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος απο την επιτροπή προκειμένου να υποστηρίξει το αίτημά του.

Υπό αυτά τα δεδομένα ο πρόεδρος της επιτροπής Ιωάννης Μπούγας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση στις 2 το μεσημέρι προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα εξαίρεσης του κ. Πλεύρη. 

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία θα τρέξει γρήγορα και πως δεν πρόκειται να ανατραπεί ο προγραμματισμός εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων που έχει οριστεί για τις 4 το μεσημέρι σε ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ.

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα εξαίρεσης του κ. Πλεύρη είχε συζητηθεί από τα μέλη της επιτροπής σε παλαιότερη συνεδρίαση μετά από αίτημα του ίδιου. Τότε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για την συμμετοχή του κ. Πλεύρη παρά μόνο ηθικό.

Την συγκεκριμένη στάση υπενθύμισε ο βουλευτής της ΝΔ κατά την σημερινή συνεδρίαση ωστόσο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ζήτησε να σταματήσει κάθε άλλη διαδικασία – και η προγραμματισμένη εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων – προκειμένου εντός του επόμενου διημέρου να ερευνηθεί το ζήτημα Πλεύρη.

Απο την πλευρά της ΝΔ ο κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος κατήγγειλε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως λειτουργούν παρελκυστικά ενώ σχολίασε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος “σέρνει” τον ΣΥΡΙΖΑ “στην δική του γραμμή”.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι και το ΚΚΕ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη τακτική Παπαγγελόπουλου και επέμεινε στην ανάγκη εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων με τα πραγματικά τους ονόματα και χωρίς “κουκούλες” ή άλλο μέσο που θα νομιμοποιούσε τον “τρομονόμο”.

Τελικά, το αίτημα Παπαγγελόπουλου απορρίφθηκε ομόφωνα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την διαδικασία ενώ στην συνέχεια οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν θα μετέχουν ούτε στην εξέταση των “κουκουλοφόρων”.

Για «επαναλαμβανόμενα πολιτικά και νομικά πραξικοπήματα» μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική, Σπύρος Λάππας, κατηγορώντας την πλειοψηφία για «νέο πραξικόπημα».

Σύμφωνα με τον κ. Λάππα, η διαχείριση των προστατευομένων μαρτύρων παρακολουθείται από ευρωπαϊκά όργανα και υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Ο κ. Λάππας καταγγέλλει τα όσα συνέβησαν με το αίτημα εξαίρεσης του Θανάση Πλεύρη, που υπέβαλε η πλευρά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, λέγοντας ότι έπρεπε να τηρηθούν οι προθεσμίες του κανονισμού της Βουλής. «Τον συντρίβουν τον κουρελιάζουν για μία ακόμα φορά κάνοντας ένα δεύτερο πραξικόπημα», ανέφερε.

«Δεν προκύπτει απλώς ένας αλλά εκατό λόγοι ακυρότητας της επιτροπής. Πιστεύω ότι αυτά που κάνουν οι κύριοι αυτοί είναι να δίνουν όπλα σε αυτούς που θέλουν να ακυρώσουν τη διαδικασία«, τόνισε.

Αναλυτικά ο κ. Λάππας δήλωσε:

Σήμερα αποκαλύφθηκε ότι οι άνθρωποι δεν παίζονται

Συνεχή επαναλαμβανόμενα πολιτικά και νομικά πραξικοπήματα σε βάρος της αλήθειας της δικαιοσύνης και της χώρας

Θεωρώ ότι όλα όσα γίνονται σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες τα παρακολουθούν τα ευρωπαϊκά όργανα αλλά και υπηρεσίες του ΟΗΕ

Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα πληρώσει το τίμημα μόνο η κυβέρνηση, που προβαίνει σε αυτές τις παράνομες πράξεις, αλλά και η χώρα

Μας κάλεσαν σήμερα στις 13:15, παίρνοντας μας από διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές για να εμφανιστούμε στην προανακριτική που συγκαλείται να συνεδριάσει στις 14:00 με θέμα, αίτημα εξαίρεσης μέλους της επιτροπής μετά από αίτημα του κ. Παπαγελόπουλου

Πρώτον η προθεσμία που βάζει ο κανονισμός της Βουλής είναι τρεις μέρες και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύο, άρθρο 89 παράγραφος 6 του κανονισμού της βουλής. Τον συντρίβουν τον κουρελιάζουν για μία ακόμα φορά κάνοντας ένα δεύτερο πραξικόπημα.

Δεν τηρούν τίποτα, έχουν εκ των προτέρων αποφασίσει να τελειώσουν fast track την επιτροπή και να πραγματοποιήσουν ότι έχουν εκ των προτέρων στο μυαλό τους. Άρα αυτά που είχαμε πει από την πρώτη μέρα που συγκροτήθηκε η επιτροπή, ότι αδιαφορούν για τη δικαιοσύνη και το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, αποδεικνύονται περίτρανα τώρα

Κρίμα, λυπούμαστε κυρίως για τη χώρα.

Μετά από τη σημερινή απόφαση, που θεωρούμε ότι είναι ακραία κοινοβουλευτική διαδικασία, πράξη και ενέργεια, αναθεωρούμε τη στάση μας και δεν θα εμφανιστούμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε την παράνομη διαδικασία εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων

Δεν προκύπτει απλώς ένας αλλά εκατό λόγοι ακυρότητας της επιτροπής. Πιστεύω ότι αυτά που κάνουν οι κύριοι αυτοί είναι να δίνουν όπλα σε αυτούς που θέλουν να ακυρώσουν τη διαδικασία

Σήμερα για το αίτημα εξαίρεσης του κ. Πλεύρη που υπέβαλλε ο κ. Παπαγγελόπουλος, δεν μας κοινοποίησαν κανένα απολύτως έγγραφο, ούτε καν την αίτηση του αιτούντος που είναι προϋπόθεση για να συγκληθεί η επιτροπή και να συζητήσουμε σε αυτήν. Τόσο απλά
epirusblog.gr
5 of 5
Προανακριτική Novartis: Διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του προστατευόμενου μάρτυρα «Σαράφη» στη ΓΑΔΑ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1679132561283515447
Σχόλια
item