Προανακριτική Novartis: Kαταθέτει τη Δευτέρα στις 4 το απόγευμα ο «Σαράφης»

Προανακριτική Novartis: Kαταθέτει τη Δευτέρα στις 4 το απόγευμα ο «Σαράφης»

Συνθήκες λήξης του νομικού, αστυνομικού και πολιτικού θρίλερ γύρω από την κατάθεση των “κουκουλοφόρων” μαρτύρων διαμορφώνονται τις τελευταίες ώρες καθώς η προανακριτική της Βουλής δρομολογεί την εξέταση του “Μάξιμου Σαράφη” υπό τις οδηγίες που έδωσε ο Άρειος Πάγος, την ερχόμενη Δευτέρα στις 4 το μεσημέρι .

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου ο οποίος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της επιτροπής ανέφερε ότι οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» θα καθορίσουν εκείνοι τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν. 


Με τον τρόπο αυτό έδειξε πως η βέλτιστη λύση είναι η χρήση ηλεκτρονικών μέσων αλλοίωσης χαρακτηριστικών και όχι η δια ζώσης εξέταση όπως επιθυμούσε η επιτροπή και όπως είχαν καταθέσει οι συγκεκριμένοι μάρτυρες πριν από περίπου ένα μήνα στον αντεισαγγελέα Α.Π. Λάμπρο Σοφουλάκη.

Πλέον και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της επιτροπής της Βουλής, τα μέλη της θα συνεδριάσουν την Δευτέρα στις 11 το πρωί προκειμένου να αξιολογήσουν τις νέες εξελίξεις. Εκτός απροόπτου η πλειοψηφία θα ακολουθήσει τις υποδείξεις του Αρείου Πάγου. Άλλωστε κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν ότι “δεν έχουμε διάθεση αντιδικίας με τον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου”. 

Αντίθετη άποψη με την συγκεκριμένη εκδοχή έχουν ήδη καταθέσει ΚΚΕ και Ελληνική Λύση και πιθανότατα δεν θα μετέχουν στην εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Πάντως, υπο την διαφαινόμενη λήξη της θεσμικής αναστάτωσης που προκλήθηκε απο την απόπειρα της προανακριτικής να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες χωρίς μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τους, κοινοβουλευτικές πηγές σχολίαζαν ότι είναι αποκαλυπτικά τα πολιτικά συμπεράσματα. 


Συγκεκριμένα εστιάζουν στην σχεδόν λυσσαλέα αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διατηρηθεί η “κουκούλα” στους Μάξιμο Σαράφη και Αικ. Κελέση.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπρακουμάτσος στα ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική απάντησε μόνο στο ένα σκέλος τους, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.

Στο έγγραφό του και ο Μπρακουμάτσος ενισχύει ουσιαστικά το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄ αριθμ. 429/2018 κοινή υπουργική απόφαση.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Μέρος της δικογραφίας απέστειλε η Ελ. Τουλουπάκη.


Πάντως την ίδια ώρα η εισαγγελία Διαφθοράς εξακολουθεί να αγνοεί τόσο τον Άρειο Πάγο όσο και  την προανακριτική επιτροπή της Βουλή. Οπως αποκάλυψε το protothema.gr, η εισαγγελέας Διαφθοράς απαντώντας στο αίτημα της προανακριτικής να διαβιβαστούν όλα τα έγγραφα που έχει στο συρτάρι της, μεταξύ των οποίων, τουλάχιστον, 6 άγνωστες εκθέσεις του FBI, έστειλε ένα ψηφιακό δίσκο με διαβιβαστικό που αναφέρει «σας αποστέλλουμε μέρος της δικογραφίας Novartis».

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το CD περιλαμβάνει μέρος της γνωστής δικογραφίας κατά των δέκα πολιτικών προσώπων και κάποια επιπρόσθετα έγγραφα “άνευ ουσίας” όπως υποστηρίζουν. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν, ότι λείπουν οι εκθέσεις του FBI αλλά και τα ερωτήματα που τέθηκαν απο την εισαγγελία διαφθοράς προς τις αμερικανικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Φεβρουαρίου 2020 ο αντεισαγγελέας του Α.Π., Ευάγγελος Ζαχαρής σε επιστολή του προς την Τουλουπάκη ανέφερε: “Με το ανωτέρω σχετικό σας γνωρίζουμε ότι από την ελληνική έννομη τάξη ουδεμία απαγόρευση τίθεται στην αναζήτηση κρίσιμων εγγράφων κατά την ποινική προδικασία και ουδεμία υπηρεσία εντός ή εκτός της επικράτειάς μας δικαιούται να θέτει περιορισμούς ή απαγορεύσεις στην ποινική διαχείριση και εκτίμηση κρίσιμων εγγράφων, με μόνη εξαίρεση την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 263 του ΚΠΔ.

Κατόπιν αυτού επιβάλλεται να αποστείλετε τόσον προς ημάς, όσον και προς τον Πρόεδρο της ανωτέρω ειδικής Κοινοβουλευτικής επιτροπής κάθε κρίσιμο για την κατά νόμο ποινική διερεύνηση της προκείμενης υποθέσεως έγγραφο, το οποίο συντελεί στην αποκάλυψη της αλήθειας”.
epirusblog.gr
5 of 5
Προανακριτική Novartis: Kαταθέτει τη Δευτέρα στις 4 το απόγευμα ο «Σαράφης»
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 9214051205403462383
item