Η Κύπρος προμηθεύεται αντιαεροπορικά Mistral και μια ακόμα συστοιχία Exocet

Η Κύπρος προμηθεύεται αντιαεροπορικά Mistral και μια ακόμα συστοιχία Exocet
Μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση με θετικό αντίκτυπο έρχεται από τη Γαλλία. Το δημοσίευμα υπογράφει ο συντάκτης Michael Caribol στην γαλλική εφημερίδα La Tribune. 
Αναφέρει πως η Εθνική Φρουρά υπέγραψε σύμβαση τον Δεκέμβριο του 2019 για την προμήθεια αντιαεροπορικών όπλων Mistral καθώς και μια νέα συστοιχία βλημάτων Exocet.
Εκτοξευτής MISTRAL επί οχήματος VBL
Επιπλέον πληροφορίες αναφέρουν πως η Κύπρος βρίσκεται σε φάση διαπραγματεύσεων για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων βλημάτων Exocet Block II σε Block III .
Aπό τα πλέον σημαντικά όπλα ναυτικής αποτροπής.
Το κόστος για τα αντιαεροπορικά συστήματα Mistral είναι της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ ενώ για την νέα συστοιχία βλημάτων Exocet στα 90 εκατομμύρια ευρώ.
Η φονικότητα των βλημάτων του απαγορεύει σε οποιοδήποτε σκάφος επιφανείας να πλησιάσει κοντά στις ακτές. Μάλιστα, στην έκδοση του Block 3 Exocet η εμβέλεια φτάνει στα 180 χλμ. Με άλλα λόγια, ο Τουρκικός στόλος θα έχει στοχοποιηθεί αμέσως μετά την εγκατάληψη των αγκυροβολίων του.
Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται, πως η Ε.Φ μπορεί να επιχειρεί έχοντας καθαρά τα νώτα της ενω ταυτόχρονα αποτελεί και εχέγγυα για την διασφάλιση των εξεδρών άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επομένως, κρίνεται σκόπιμη πρωτίστως η αναβάθμιση των υπάρχοντων και δευτερευόντως η ενίσχυση τους ώστε το νότιο τμήμα του νησιού να καλυφθεί στο 100%.
Τέλος στο γαλλικό δημοσίευμα γίνεται λόγος για την προμήθεια επιπλέον δύο περιπολικών σκαφών ανοιχτής θάλασσας από τη γαλλική ναυπηγική εταιρεία Kership θυγατρική της Naval Group.
Η Κύπρος ήδη διαθέτει Mistral. Πρόκειται για 12 δίδυμοι φορητοί εκτοξευτές Atlas, 18 Mistral με 60 βλήματα.
epirusblog.gr
5 of 5
Η Κύπρος προμηθεύεται αντιαεροπορικά Mistral και μια ακόμα συστοιχία Exocet
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3878286709128567358
item