Ναπολιτάνο (Fitch): Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα σε 1-1,5 έτος

Ναπολιτάνο (Fitch): Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα σε 1-1,5 έτος
«Παράθυρο» αναβάθμισης της Ελλάδας στην πολυπόθητη επενδυτική κατηγορία μέσα στον επόμενο 1-1,5 χρόνο αφήνει ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων Δυτικής Ευρώπης του οίκου Fitch, Μικέλε Ναπολιτάνο, δηλώνοντας στο ΝΜ πως «είναι πρόκληση, αλλά δεν είναι ανέφικτο» και αναλύοντας τις σχετικές προϋποθέσεις. 
Παράλληλα, παρέχει πολύτιμη στήριξη στο ελληνικό αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι που αποτυπώθηκε και στην τελευταία έκθεση του οίκου για τη χώρα μας.
Στην αποκλειστική συνέντευξή του στο ΝΜ το –πάντοτε προσεκτικό στις διατυπώσεις του– υψηλόβαθμο στέλεχος του Fitch ξεκαθαρίζει ότι η ανάκτηση του investment grade δεν συνδέεται με τη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας τον Ιούνιο του 2022 και μπορεί να γίνει πριν από αυτή
Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνει ότι «σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 1%», δηλαδή από το 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ. 
Επιπλέον, μιλά για την αξιοποίηση αυτού του δημοσιονομικού χώρου, αλλά και για τους προβληματισμούς που εξακολουθούν να έχουν οι επενδυτές σχετικά με τη χώρα μας.
Ο κ. Ναπολιτάνο μίλησε στο ΝΜ στο περιθώριο του συνεδρίου που οργάνωσε ο οίκος Fitch στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη, με φόντο την αναβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία «ΒΒ» με θετικές προοπτικές (από «ΒΒ-» με σταθερές προοπτικές).
Εμφανιστήκατε αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους πιστωτές αναφορικά με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Είναι όντως έτσι;
Κάναμε μια υπόθεση ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ. 
Υποθέτουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά θα ήθελα να διευκρινίσω ότι εάν τυχόν δεν επιτευχθεί συμφωνία και ο στόχος παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ, αυτό δεν θα ήταν αρνητικό για την αξιολόγησή μας. 
Αυτό που θέλαμε να πούμε είναι ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 1%.
Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί αυτός ο δημοσιονομικός χώρος;
Για να είμαι ξεκάθαρος, δεν δίνουμε συμβουλές πολιτικής. Εναπόκειται στην κυβέρνηση να αποφασίσει εάν θα χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω μειώσεις φόρων –ενδεχομένως του φόρου εισοδήματος για τα χαμηλότερα εισοδήματα ή του φόρου των επιχειρήσεων ή των ασφαλιστικών εισφορών. 
Αυτό που μπορούμε να πούμε από τη σκοπιά της πιστοληπτικής αξιολόγησης ενός κράτους είναι ότι εάν ο χώρος αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση φιλικών προς την ανάπτυξη μέτρων, την περαιτέρω βελτίωση του φορολογικού συστήματος και την ελκυστικότητά του για τους επενδυτές, αυτό θα ήταν θετικό για την ανάπτυξη, για την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους και σε τελική ανάλυση για την πιστοληπτική διαβάθμιση.
Πώς σχολιάζετε την πρόταση να χρησιμοποιηθούν οι επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) για επενδύσεις;
Αναγνωρίζουμε στην ανάλυσή μας ότι η Ελλάδα δεν πραγματοποιεί αρκετές δαπάνες για επενδύσεις. 
Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος, είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Επομένως, κάθε μέτρο που στηρίζει τις επενδύσεις θα θεωρηθεί θετικό. 
Η χρήση των κερδών από τα SMPs και τα ANFAs για επενδύσεις, εάν είναι συμβατή με την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, πιθανώς να είναι θετική εν τέλει, αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε το τελικό μας σχόλιο, γιατί είναι ακόμα νωρίς. 
Εάν οι Ευρωπαίοι πιστωτές συμφωνήσουν σε αυτό, θα είναι θετικό σημάδι, επειδή θα σημαίνει ότι η Ελλάδα υλοποίησε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που αποτελεί επίσης θετική εξέλιξη για την πιστοληπτική διαβάθμιση.
Ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα της Ελλάδας στις αγορές μετά το 15ετές ομόλογο;
Είναι σημαντικό η Ελλάδα να διατηρήσει την παρουσία στις αγορές και να στείλει το μήνυμα ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτό θα βοηθήσει την κυβέρνηση να οικοδομήσει το αφήγημα ότι η Ελλάδα επέστρεψε στο μυαλό των επενδυτών και ότι η εμπιστοσύνη επανήλθε.
Τι εξακολουθεί να προβληματίζει τους επενδυτές;
Θα λέγαμε ότι έχουν τρεις βασικές ερωτήσεις. Η πρώτη είναι εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να διατηρήσει μια πολύ καλή δημοσιονομική κατάσταση, να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Η δεύτερη ερώτηση αφορά τον τραπεζικό τομέα: οι αδυναμίες, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παραμένουν πολύ μεγάλες. 
Το τρίτο ζήτημα είναι η ανάπτυξη: οι επενδυτές είναι λίγο πιο αισιόδοξοι, αλλά το γεγονός ότι οι επενδύσεις δεν έχουν πραγματικά επιστρέψει προκαλεί ανησυχία.
Τι χρειάζεται ακόμα για να επιστρέψει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα;
Και πάλι, διευκρινίζω ότι δεν δίνουμε συμβουλές πολιτικής. Ωστόσο, η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα μέσα σε ένα λογικό, αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα αποτελεί πρόκληση, αλλά δεν είναι μη ρεαλιστική, δεν είναι ανέφικτη. 
Υπάρχουν τρεις τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση: η ανάκαμψη των επενδύσεων και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για να στηρίξει τις επενδύσεις, η βελτίωση στα μεγέθη και στην ποιότητα ενεργητικού του τραπεζικού τομέα και οι αποδείξεις ότι η κυβέρνηση καταφέρνει να διατηρήσει μια συνετή δημοσιονομική στάση, παράλληλα με την επανεξισορρόπηση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής. 
Η πρόοδος σε αυτούς τους τρεις τομείς μπορεί να συμβάλει πραγματικά στην πιστοληπτική αναβάθμιση.
Ποιο θα ήταν «ένα λογικό χρονικό διάστημα», για να επιτευχθεί αυτό; Μπορούμε να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα πριν από το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας τον Ιούνιο του 2022;
Μπορούμε να πούμε ότι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα δεν έχει καμία σχέση με το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας. Μπορεί να έρθει νωρίτερα, αλλά, όπως προαναφέρθηκε, θα είναι πρόκληση, όμως δεν είναι μη ρεαλιστικό, δεν είναι αδύνατο.
Είναι ρεαλιστικό να το περιμένουμε μέσα στον επόμενο 1-1,5 χρόνο;
Είναι πρόκληση, αλλά δεν είναι ανέφικτο.
epirusblog.gr
5 of 5
Ναπολιτάνο (Fitch): Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα σε 1-1,5 έτος
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3975268153713741705
item