Γιάννενα: Δήμος Ζίτσας- Φιλοξενεί πρόσφυγες, αλλά δε χρηματοδοτείται Γιάννενα: Δήμος Ζίτσας- Φιλοξενεί πρόσφυγες, αλλά δε χρηματοδοτείται | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Δήμος Ζίτσας- Φιλοξενεί πρόσφυγες, αλλά δε χρηματοδοτείται

Γιάννενα: Δήμος Ζίτσας- Φιλοξενεί πρόσφυγες, αλλά δε χρηματοδοτείται

Στην έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό του δήμου Ζίτσας από τη χρηματοδότηση για τις δομές προσφύγων, προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο Ζίτσας στην τελευταία του συνεδρίαση.

Είχε προηγηθεί επιστολή του δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου στον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Πάτροκλο Γεωργιάδη, με αίτημα να συμπεριληφθεί και ο δήμος Ζίτσας στους δήμους που χρηματοδοτούνται για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών, καθώς στα όριά του λειτουργεί η δομή της πρώην Παιδόπολης «Αγία Ελένη» και δύο ξενώνες.
Το δημοτικό συμβούλιο, μετά από πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» Βασίλη Γαρδίκου, ενέκρινε ομόφωνα σχετικό ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο καταδικάζει ως απαράδεκτη την πολιτική που εφαρμόζει και το νεοσυσταθέν υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αποκλείοντας τον δήμο Ζίτσας από την υλοποίηση αντισταθμιστικών μέτρων που εφαρμόζει στους δήμους όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, και ζητά να συμπεριληφθεί και ο δήμος Ζίτσας στον κατάλογο με τους δήμους που δικαιούνται ανταποδοτικά μέτρα και να χρηματοδοτηθεί άμεσα με το ποσό που δικαιούται για τα 400 άτομα που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στη δομή προσφύγων «Αγία Ελένη» στην κοινότητα Αγίου Ιωάννη και τα 120 άτομα που φιλοξενούνται σε ιδιωτικούς ξενώνες στις κοινότητες Νεοχωρίου και Ασφάκας.
Στο ψήφισμα, το οποίο στάλθηκε στο αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στο γραφείο του πρωθυπουργού και τους βουλευτές Ιωαννίνων, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: «Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, ο δήμος Ζίτσας είχε αποκλειστεί από το στοχευμένο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για προσλήψεις στους δήμους με δομές φιλοξενίας. 
Σήμερα, συνεχίζοντας την παράδοση, το υπουργείο τον αποκλείει από τις χρηματοδοτήσεις. Ο δήμος Ζίτσας έχει αποδείξει επί σειρά ετών (από τον Ιούλιο του 2016 με την έλευση των Γεζίντι στη “Φανερωμένη” της κοινότητας Βουνοπλαγιάς) τη σοβαρότητα με την οποία όλα αυτά τα χρόνια χειρίζεται το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα που εξελίσσεται σε μείζον εθνικό θέμα. 
Έτσι, ως δημοτικό συμβούλιο ζητάμε να αρθεί επιτέλους αυτή η αδικία που συντελείται σε βάρος του δήμου και κατ’ επέκταση των δημοτών μας».
Προ ημερήσιας συζήτησης διάταξης, ο δήμαρχος Ζίτσας ενημέρωσε το σώμα για τη νέα παρέμβασή του, προκειμένου να αρθεί η αδικία για τους φορολογούμενους που είχαν σπεύσει μέχρι 31/12/2019 να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, είτε πληρώνοντας εφάπαξ το ποσό, είτε ρυθμίζοντάς το σε δόσεις οι οποίες τρέχουν και είναι προσαυξημένες, λόγω της αναδρομικής ισχύς του προηγούμενου νόμου.
Με επιστολή του προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και προς την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, ο κ. Πλιάκος ζητά να κατατεθεί πρόταση στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους από ΤΑΠ και πληρώνουν με δόσεις, να απαλλαγούν από τις προσαυξήσεις που προέρχονται από την αναδρομικότητα του νόμου, ενώ όσοι κατέβαλαν εφάπαξ τα ποσά, να βρεθεί τρόπος συμψηφισμού των συγκεκριμένων οφειλών. 
«Η ελληνική πολιτεία με την προτροπή της ΚΕΔΕ όπως όλα δείχνουν, για ακόμη μία φορά τιμωρεί τους νομοταγείς πολίτες που έσπευσαν να είναι συνεπείς και να πληρώσουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους», επεσήμανε ο δήμαρχος τονίζοντας «πως θα πρέπει να πάψει πια η τακτική να πληρώνουν πάντα οι ίδιοι “το μάρμαρο”».

Επιστολή Μ. Κεφάλα σε Ν. Μηταράκη

Επιστολή προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη σχετικά με τον αποκλεισμό του δήμου Ζίτσας από τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση αντισταθμιστικών μέτρων που εφαρμόζει το υπουργείο στους δήμους όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, απέστειλε η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα,

Στην επιστολή της ζητά να αποκατασταθεί η αδικία αυτή προς τον δήμο Ζίτσας, μέσω ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας, ώστε στα αντισταθμιστικά οφέλη προς τους δήμους να συμπεριληφθούν και οι υπόλοιπες δομές προσωρινής φιλοξενίας πλέον των ανοιχτών, όπως ισχύει σήμερα.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Δήμος Ζίτσας- Φιλοξενεί πρόσφυγες, αλλά δε χρηματοδοτείται
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2746614030740316009
Σχόλια
item