Γιάννενα: Σε αυξημένη ετοιμότητα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο


Γιάννενα: Σε αυξημένη ετοιμότητα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο
Σε πλήρη ετοιμότητα για να διαχειριστεί οποιαδήποτε κατάσταση, βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, αυξάνοντας την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως ο περιορισμός των επισκέψεων και η «διαλογή» στα ΤΕΠ, με στόχο τον περιορισμό μετάδοσης της γρίπης και άλλων ιογενών λοιμώξεων.


Η ανησυχία των τελευταίων ημερών αφορά την επιδημία του κοροναϊού, με τη χώρα μας μέχρι στιγμής να μένει αλώβητη. 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την επιδημία του νέου κοροναϊού κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι ο ιός ενδέχεται να εξαπλωθεί χωρίς να γίνει αντιληπτός σε χώρες με αδύναμο ιατρικό σύστημα.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων αποτελεί αναπληρωματικό Κέντρο αναφοράς για τον κοροναϊό στη Δυτική Ελλάδα, ωστόσο έχει προετοιμαστεί πλήρως για παν ενδεχόμενο. 
Πρόκειται εξάλλου για το μοναδικό ή ένα από τα ελάχιστα νοσοκομεία που διαθέτει, πέρα από τη Μονάδα Λοιμωδών που έχει ενεργοποιηθεί και βρίσκεται σε ετοιμότητα, θάλαμο αρνητικής πίεσης και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Με αφορμή την έξαρση της εποχικής γρίπης, αλλά και την ανησυχία που δημιουργείται στους πολίτες λόγω του κοροναϊού, ακόμη και αν μέχρι στιγμής η χώρα μας δεν καταγράφει κανένα κρούσμα, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βασίλης Τσίκαρης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι το ΠΓΝΙ διαθέτει όλες τις υποδομές και την εμπειρία να διαχειριστεί οποιαδήποτε κατάσταση.
«Το μήνυμα είναι ότι οι πολίτες ότι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Το νοσοκομείο έχει πάρει όλα τα μέτρα που χρειάζονται, για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε κατάσταση. Έχετε εμπιστοσύνη στο προσωπικό, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, δεν υπάρχει και κανένα πρόβλημα. 
Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς, το νοσοκομείο έχει και εμπειρία, έχει και υποδομές, έχει όλες τις απαραίτητες ενέργειες να προμηθευτεί αυτά που χρειάζεται, σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, να μην ανησυχούν», ανέφερε σε δηλώσεις του.

Ενισχύονται τα προληπτικά μέτρα

Ανεξάρτητα από την επιδημία του κοροναϊού, πάντως, στα νοσοκομεία υπάρχει αυξημένη κινητικότητα, λόγω της έξαρσης της εποχικής γρίπης, που βρίσκεται σχεδόν στο αποκορύφωμά της.
Η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο χαρακτηρίζεται διαχείρισης και όλα τα περιστατικά εξυπηρετούνται, ωστόσο, απαιτείται προσοχή από όλους για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού της γρίπης και άλλων ιογενών λοιμώξεων.
Με στόχο τον περιορισμό, αλλά και την προστασία των νοσηλευομένων, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ενισχύει τα μέτρα προστασίας, καλώντας τους επισκέπτες-συνοδούς να προσέρχονται μόνο κατά τις προβλεπόμενες ώρες επισκεπτηρίου, και λίγοι, ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός στους θαλάμους.
«Καλό είναι να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, χωρίς να υπάρχει πανικός. Για αυτό καλούμε όλους όσοι προσέρχονται στο νοσοκομείο, να δείξουν την ευαισθησία που απαιτείται, γιατί μπορεί να γίνουν ή να είναι φορείς διάφορων λοιμώξεων και έτσι να επιβαρύνεται η υγεία των δικών τους ανθρώπων, αλλά και των υπόλοιπων ασθενών», ανέφερε ο κ. Τσίκαρης, σημειώνοντας πως υπάρχουν αντεγκλήσεις με το προσωπικό.
«Είναι κατανοητό ότι όποιος προσέρχεται σε ένα νοσοκομείο, έχει άγχος, φόρτιση και έτσι υπάρχουν αντεγκλήσεις συχνά με το προσωπικό. Ο καθένας να τηρεί τα ελάχιστα προληπτικά μέτρα και να έχει υπομονή. 
Είναι πολύς ο κόσμος που προσέρχεται στο νοσοκομείο, επειδή έχουμε εμπιστοσύνη περισσότερο στο νοσοκομείο αντί σε άλλες δομές υγείας, που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα ήπια περιστατικά. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται υπομονή και κατανόηση, να γνωρίζουν οι πολίτες ότι και το προσωπικό βρίσκεται σε μια τεράστια φόρτιση», πρόσθεσε ο κ. Τσίκαρης.
Επίσης, ενεργοποιεί την «πρώτη διαλογή» στα ΤΕΠ, που σημαίνει πως όποιοι ασθενείς καταφθάνουν στα επείγοντα περιστατικά, πριν μπουν στον χώρο, θα απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, ώστε να κατευθύνονται κατάλληλα και να εξυπηρετούνται χωρίς να υπάρχει συνωστισμός, που συμβάλλει στην μετάδοση των ιών.Κάλεσε δε, όποιον προσέρχεται στα ΤΕΠ, να φέρει μάσκα και γάντια, υλικά τα οποία θα διατίθενται και στο νοσοκομείο.
«Θα έχουμε και εμείς και θα χορηγούμε σε όποιον προσέρχεται, αλλά καλό να φροντίζουν και οι ίδιοι να φορούν μάσκα και γάντια. Είναι προληπτικά μέτρα, όπως το πλύσιμο των χεριών, στα οποία πρέπει όλοι να δώσουμε ανάλογη προσοχή», σημείωσε ο διοικητής, επαναλαμβάνοντας πως δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας.
«Δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας, αλλά καλό είναι να μην επαναπαυόμαστε. Να λαμβάνουμε τα προληπτικά μέτρα και να θυμίσουμε ξανά στους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, καθώς υπάρχει ακόμη η δυνατότητα κάλυψης από τον ιό της γρίπης», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως ο εμβολιασμός του προσωπικού του νοσοκομείου έχει γίνει σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με προηγούμενα έτη, αλλά πάντα στόχος είναι το 100%.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Σε αυξημένη ετοιμότητα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6905614851965748278
item