Πρέβεζα: Αναβίωση Αποκριάτικου Εθίμου "ΚΛΕΦΤΙΚΟ" στο Θεσπρωτικό Πρέβεζα: Αναβίωση Αποκριάτικου Εθίμου "ΚΛΕΦΤΙΚΟ" στο Θεσπρωτικό | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: Αναβίωση Αποκριάτικου Εθίμου "ΚΛΕΦΤΙΚΟ" στο Θεσπρωτικό

Πρέβεζα: Αναβίωση Αποκριάτικου Εθίμου "ΚΛΕΦΤΙΚΟ" στο Θεσπρωτικό
Φίλοι Λαογραφικής Συλλογής Γεώργιος Γιάννος
Aαναβίωση του λαϊκού δρώμενου «Κλέφτικο» διοργανώνεται από τους Φίλους της Λαογραφικής Συλλογής «Γεώργιος Γιάννος» το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 3 μ.μ. στον αύλειο χώρο του παραδοσιακού οικήματος που στεγάζει τη Συλλογή στο Θεσπρωτικό Πρεβέζης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, ένα ξεχωριστό λαϊκό δρώμενο, το «Κλέφτικο», πρόκειται να αναβιώσουν οι Φίλοι της Λαογραφικής Συλλογής «Γεώργιος Γιάννος» στις 29 Φεβρουαρίου 2020, τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς, στον αύλειο χώρο του παραδοσιακού οικήματος που στεγάζει τη Συλλογή στο Θεσπρωτικό Πρεβέζης.
Πρόκειται για μια πρωτότυπη μασκαράτα που παιζόταν στο Θεσπρωτικό από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1930. Αναβίωσε με μεγάλη επιτυχία στα μέσα της δεκαετίας του 1970 από τον Μορφωτικό Σύλλογο και άλλους συλλόγους του χωριού, ώσπου, τη δεκαετία του 1980, σταμάτησε. 
Το Κλέφτικο εκτυλίσσεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Αποτελεί μια διακωμώδηση της «Κοσιάδας», της ένοπλης τουρκικής δύναμης που γύριζε στα χωριά, με σκοπό τον εκφοβισμό των κατοίκων και την καταδίωξη ή σύλληψη Κλεφτών. 
Μέσα από τους κωμικούς διαλόγους, τις αυτοσχέδιες μεταμφιέσεις και την λαϊκή ηθοποιία, το δρώμενο, άλλοτε επίκεντρο της τοπικής Αποκριάς, αποτυπώνει με εύθυμο τρόπο την καθημερινή ζωή στην περιοχή. Κορυφώνεται με τη συμφιλίωση Ελλήνων και Τούρκων και ολοκληρώνεται με ένα λαϊκό γλέντι. 
Η αναβίωση του εθίμου επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο της Λαογραφικής Συλλογής “Γεώργιος Γιάννος” τόσο στη διατήρηση της τοπικής συλλογικής μνήμης, όσο και στην ανάδειξη του υλικού πολιτισμού της περιοχής. 
Για πρώτη φορά, στο δρώμενο θα χρησιμοποιηθούν αυθεντικά αντικείμενα της Συλλογής Γιάννου, σε μία προσπάθεια προσέγγισης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς ως ζώσας παράδοσης. 
Η υποστήριξη και η συμμετοχή του κοινού θα είναι πολύτιμη. 29 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 3 μ.μ, Αύλειος Χώρος της Λαογραφικής Συλλογής «Γεώργιος Γιάννος», Θεσπρωτικό Πρεβέζης.
Στοιχεία επικοινωνίας: filoisyllogisgiannou@gmail.com τηλ. 6983528003 6987387139
Με την ευγενική υποστήριξη των: Δήμου Ζηρού, ΚΤΕΛ Ν. Πρέβεζας ΑΕ, Σύλλογος Αποδήμων Λελοβιτών «Τα Λέλοβα», Σύνδεσμος Λελοβιτών Πρέβεζας, Μορφωτικός Σύλλογος Θεσπρωτικού, Αφοι Πανούση ΟΕ, Κάβα Ποτών Αφοι Καραβίδα ΟΕ, ΚΔΑΠ Morfosi Θεσπρωτικού Ν. Ντούλιας, Ασφάλειες Σίσκας-Νάση Πρέβεζα, Αμπελοοινολογική Μονάδα Μήτος.

epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Αναβίωση Αποκριάτικου Εθίμου "ΚΛΕΦΤΙΚΟ" στο Θεσπρωτικό
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 8096025078199355779
Σχόλια
item