Γιάννενα: Στο «μικροσκόπιο» οι σύγχρονες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

Γιάννενα: Στο «μικροσκόπιο» οι σύγχρονες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
Στα Ιωάννινα στις 8 και 9 Φεβρουαρίου 2020 με πρωτοβουλία της Ενδοκρινολογικής Κλινικής - Διαβητολογικού Κέντρου και της Αγγειοχειρουργικής Μονάδας της Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ενημέρωσης για το «Διαβητικό Πόδι». 
Η συνεχιζόμενη αύξηση της επίπτωσης του σακχαρώδη διαβήτη οδηγεί σε μεγάλο κοινωνικό αλλά και οικονομικό κόστος λόγων των χρόνιων επιπλοκών της νόσου. Το διαβητικό πόδι αποτελεί επιπλοκή στην παθογένεια της οποίας συχνά συνυπάρχουν η νευροπάθεια, η αγγειοπάθεια αλλά και η λοίμωξη και μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό του μέλους και αναπηρία.
Η αντιμετώπιση του συνδρόμου του διαβητικού ποδιού είναι πολυπαραγοντική και πρέπει να γίνεται από ομάδα ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων σε οργανωμένα εξειδικευμένα κέντρα-ιατρεία.
Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πορεία των αριθμών των διαβητικών ασθενών σε παγκόσμια κλίμακα μέχρι το 2030, αφού προβλέπεται ο διπλασιασμός τους.
Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι αν δεν διπλασιαστούν, θα αυξηθούν κατά πολύ τα επιμέρους συνοδά προβλήματα για τους ασθενείς, κάτι που πρέπει να σημάνει καμπανάκι κινδύνου για τα συστήματα υγείας όλων των χωρών.
Η συνεχιζόμενη αύξηση των επιπτώσεων του σακχαρώδη διαβήτη και στους ασθενείς και στις οικογένειές τους αλλά και στα συστήματα υγείας απασχολεί έντονα την ιατρική κοινότητα και στο πλαίσιο αυτό η Ενδοκρινολογική Κλινική και το Διαβητολογικό Κέντρο του ΠΓΝΙ, σε συνεργασία με την Αγγειοχειρουργική Μονάδα του νοσοκομείου διοργανώνουν εκδηλώσεις ενημέρωσης το Σάββατο και την Κυριακή στα Γιάννενα.
Αντικείμενο της επιστημονικής εκδήλωσης του Σαββάτου και της εκδήλωσης για το κοινό την Κυριακή είναι το «Διαβητικό Πόδι» ως μία επιπλοκή που μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό του μέλους και αναπηρία.
Στις δύο εκδηλώσεις όπως ανέφερε ο Καθηγητής Στέλιος Τίγκας, διευθυντής της Ενδοκρινολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ θα παρουσιαστούν οι σύγχρονες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά κυρίως στον τομέα της πρόληψης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τίγκας στις σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης των προβλημάτων, που απαιτούν τη συνεργασία εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, κάτι που συμβαίνει στο ΠΓΝΙ.
Από την πλευρά του ο Στέλιος Κούτσιας, καθηγητής και υπεύθυνος της Αγγειοχειρουργικής Μονάδας του νοσοκομείου αναφέρθηκε στα τεχνολογικά και ιατρικά επιτεύγματα για το διαβητικό πόδι, στάθηκε όμως και αυτός στις δυνατότητες που υπάρχουν για την ενημέρωση των πολιτών και τη λήψη μέτρων πρόληψης.
Η εκδήλωση του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί στις 17.00 και απευθύνεται σε ιατρούς και επαγγελματίες υγείας ενώ η εκδήλωση της Κυριακής θα γίνει στις 10 το πρωί και απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Du Lac.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Στο «μικροσκόπιο» οι σύγχρονες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7172986300886285776
item