Εβρος: Οι Τούρκοι στέλνουν στρατιωτικά οχήματα στα σύνορα για να συνοδεύουν τους μετανάστες

Εβρος: Οι Τούρκοι στέλνουν στρατιωτικά οχήματα στα σύνορα για να συνοδεύουν τους μετανάστες

Παραμένει τεταμένη η κατάσταση στον Έβρο, η οποία επιτείνεται από το γεγονός ότι τουρκικά στρατιωτικά οχήματα συνοδεύουν στη συνοριογραμμή με την Ελλάδα λεωφορεία με μετανάστες.

Στις 17:30 το απόγευμα του Σαββάτου, μια ομάδα έκοψε τον φράχτη σε κοντινή απόσταση από το φυλάκιο των Καστανέων στον Έβρο, με σκοπό να εισέλθει σε ελληνικό έδαφος.

Άμεσα επενέβησαν δυο ελαφρά, τροχοφόρα ανιχνευτικά οχήματα του στρατού (VBL) και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων με τη βοήθεια της αστυνομίας δεν τους επέτρεψαν την είσοδο.



Όταν εμφανίστηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις από την άλλη πλευρά, έπεσαν δακρυγόνα προς το ελληνικό έδαφος.

Πρόκειται για δακρυγόνα χειρός, τα οποία δίνουν οι Τούρκοι σε κάποιους από τους μετανάστες, που με τη σειρά τους τα πετάνε στο ελληνικό έδαφος και στους αστυνομικούς. Τραβούν την περόνη και τα ρίχνουν περίπου όπως λειτουργεί η χειροβομβίδα.



Αυτή τη στιγμή έχει σφραγιστεί το σημείο και επισκευάζεται ο φράχτης.



Η κατάσταση στον Εβρο παραμένει τεταμένη, καθώς εκατοντάδες άτομα από την Τουρκία δεν έχουν πάψει να επιδιώκουν να μπουν σε ελληνικό έδαφος, αλλά εμποδίζονται από συνοριοφύλακες και αστυνομικές δυνάμεις. 

Από το βράδυ της Παρασκευής, χιλιάδες μετανάστες συγκρούονταν με δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα με την Τουρκία. Μάλιστα οι νεαροί πέταξαν πέτρες και φλεγόμενα ξύλα στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με χημικά και κρότου-λάμψης.

Πέτσας: Απετράπησαν περισσότερες από 4.000 παράνομες είσοδοι στη χώρα
Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νέα προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, «η Ελλάδα δέχθηκε οργανωμένη επίθεση παραβίασης συνόρων και άντεξε» και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει τα σύνορά της».

«Η Ελλάδα δέχθηκε χθες μία οργανωμένη, μαζική, παράνομη απόπειρα παραβίασης των συνόρων της και άντεξε, προστατεύοντας τα σύνορά μας και της Ευρώπης», είπε ξεκινώντας τις δηλώσεις τους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Πέτσας. 

Οπως τόνισε, «απετράπησαν περισσότερες από 4.000 παράνομες είσοδοι» στην ελληνική επικράτεια. Οι 66 που πέρασαν, όπως είπε, κρατούνται και «δεν έχουν καμία σχέση με την Ινλτίμπ».

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνεχάρησαν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων που δρουν την περιοχή, είπε ο κ. Πέτσας και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ενισχύει τις δυνάμεις σε ξηρά και θάλασσα. 

Οπως είπε, στον Εβρο στέλνονται επιπλέον δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και του στρατού, ενώ ενισχύονται και οι δυνάμεις στα νησιά του Αιγαίου. Από σήμερα θα περιπολούν 52 σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορά μας» κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Xρυσοχοΐδης από Έβρο: Η Τουρκία διώχνει τους μετανάστες

Από την πλευρά του, την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για τη φύλαξη των συνόρων της επανέλαβε σήμερα από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, στον Έβρο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπογραμμίζοντας πως οι χιλιάδες στοιβαγμένοι άνθρωποι στα σύνορά μας, ήρθαν γιατί τους διώχνει και τους χρησιμοποιεί η Τουρκία.

«Είναι δύσκολη η κατάσταση και ταυτόχρονα δυσάρεστη. Χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας. Δεν έχουν έρθει εδώ από μόνοι τους, τους διώχνει, τους απωθεί και τους χρησιμοποιεί η γείτονα χώρα, η Τουρκία. 

Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα έχει σύνορα, η Ευρώπη έχει σύνορα και τα σύνορα οι Έλληνες τα φυλάμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Εβρος: Προκαλεί ο Τσαβούσογλου
Την ίδια ώρα, προκλητικός για ακόμη μία φορά εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έσπευσε να επιτεθεί στην Ελλάδα μετά τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. 

Με ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία έχει ανεβάσει και φωτογραφίες από τα σύνορα, ο Τσαβούσογλου αναφέρει επικριτικά: «Κοιτάξτε εκείνους που μας διδάσκουν μαθήματα διεθνούς δικαίου! Ρίχνουν βόμβες δακρυγόνων σε χιλιάδες αθώους ανθρώπους που βρίσκονται στα σύνορά τους. Αλλά έχετε υποχρέωση να μεταχειρίζεστε ως ανθρώπους όσους έρχονται στην πόρτα της Ελλάδας!».

Mάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έχει συνημμένο το tweet Νίκου Δένδια, στο οποίο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Η αυτοσυγκράτηση δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη, εδραιωμένη στην πεποίθηση ότι συμπεριφορές σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο υπερισχύουν κάθε παραβατικότητας».


epirusblog.gr
5 of 5
Εβρος: Οι Τούρκοι στέλνουν στρατιωτικά οχήματα στα σύνορα για να συνοδεύουν τους μετανάστες
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 1240785793625419028
item