Πώς θα «πρασινίζουν» πλέον τα κόκκινα δάνεια

Πώς θα «πρασινίζουν» πλέον τα κόκκινα δάνεια
Τα στοιχεία των τραπεζών για τις ρυθμίσεις που πέτυχαν να κάνουν απευθείας με τους δανειολήπτες -και εκτός της πλατφόρμας προστασίας α΄κατοικίας– παίρνει από σήμερα στα χέρια του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας
Με βάση τις απαντήσεις που λαμβάνει για την πορεία των ρυθμίσεων, το υπουργείο Οικονομικών θα καθορίσει και την τελική στάση του έναντι των τραπεζών και των funds.
Στις λιγοστές εβδομάδες που απομένουν ως την 1η Μαΐου και την λήξη της προστασίας Α΄κατοικίας, η κυβέρνηση θέλει να πείσει όλες τις πλευρές ότι πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους. 
Από τους 44.924 δανειολήπτες που συναίνεσαν σε άρση απορρήτου για να προχωρήσουν οι αιτήσεις τους στην πλατφόρμα (και άρα δεν μπορούν να θεωρηθούν συλλήβδην «μπαταχτσήδες» καθώς ενδιαφέρονται να σώσουν τα σπίτια τους και δίνουν σημεία ζωής) μόλις 2.218 ολοκλήρωσαν τις αιτήσεις τους. 
Ένας μεγάλος αριθμός από τους υπολοίπους 42.800 που διέκοψαν τη διαδικασία, εκτιμάται πως τους προσέγγισε απ’ευθείας η τράπεζα και τα βρήκανε μεταξύ τους, αφήνοντας την αίτηση στη μέση. 
Άλλοι πάλι ενδεχομένως μιλούν με δικηγόρους για άλλες λύσεις ή περιμένουν τι τυχόν άλλο μπορεί να προκύψει ως το τέλος Απριλίου, πριν υποβάλουν οριστικά την αίτησή τους.
Το τι από όλα ισχύει θα φανεί τις επόμενες ώρες ή μέρες. Προς το παρόν πάντως το υπουργείο Οικονομικών καλεί όλους να σπεύσουν να ενταχθούν στο καθεστώς προστασίας, καθώς η «επόμενη ημέρα» δεν θα προσφέρει πια τέτοιες δυνατότητες.
Για την επόμενη ημέρα, το καλύτερο που θα μπορούν να ελπίζουν οι δανειολήπτες θα είναι πιθανότατα να μπορέσουν να τα βρουν απευθείας με τους διαχειριστές απαιτήσεων (servicers) που διαχειρίζονται τα δάνεια των funds και των τραπεζών.
Για τον σκοπό αυτό, ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει απευθύνει επιστολές και έχει ζητήσει από τους Διαχειριστές Απαιτήσεων «να ανοίξουν πόρτες και παράθυρα» για να έρθουν σε επαφή οι δανειολήπτες και να ζητήσουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις. 
Κάποια πραγματικά παραδείγματα δείχνουν πώς «πρασινίζουν»  ήδη τα «κόκκινα» δάνεια, για όσους έρχονται σε απευθείας ρυθμίσεις με τους διαχειριστές δανείων. Και συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε σε ρεπορτάζ του το NM:
1. Αγρότης  είχε λάβει Στεγαστικό 15 ετών 1ης κατοικίας στη Νάξο. Πήρε δάνειο  100.000 ευρώ και  με δόση 598 ευρώ, αλλά σταμάτησε να πληρώνει. Ο Διαχειριστής τού πρότεινε «κούρεμα» 25.000€ και δεκαετή επιμήκυνση. Τώρα πλέον πληρώνει 75.000€ με δόση 282€ για 25 έτη.
2.  Μικρομεσαίος στη Νίκαια, πήρε Επιχειρηματικό δάνειο 135.000€ για 20 έτη. Έβαλε   Προσημείωση στην 1η κατοικία και είχε δόση 818€. Μετά τα προβλήματα που είχε η επιχείρηση το δάνειο κοκκίνισε. Ρύθμισε τώρα με «κούρεμα» 35.000€ και πενταετή επιμήκυνση. Πληρώνει έτσι 100.000€ με δόση 423€ για 25 έτη, και το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά.
3. Ιδιωτικός υπάλληλος στο Ν. Ηράκλειο: πήρε Στεγαστικό 1ης κατοικίας για 25 έτη 185.000€ με δόση 656 €. Σταμάτησε να πληρώνει αλλά ο Διαχειριστής τού πρότεινε αναδιάρθρωση του χρέους του και «κούρεμα» 40.000€ με διάρκεια αποπληρωμής ξανά για 25 έτη.
epirusblog.gr
5 of 5
Πώς θα «πρασινίζουν» πλέον τα κόκκινα δάνεια
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6721136294917798229
item