Άρτα: Έναρξη του προγράμματος «Bessarion» Άρτα: Έναρξη του προγράμματος «Bessarion» | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Έναρξη του προγράμματος «Bessarion»


Άρτα: Έναρξη του προγράμματος «Bessarion»
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, συνεχίζοντας τις προσπάθειες ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, πρόκειται να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα με συνεργαζόμενους φορείς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής και Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και την εταιρεία πληροφορικής Comitech A.E., χρηματοδοτούμενο μέσω της δράσης «Ανοιχτή καινοτομία στον Πολιτισμό», του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο της έναρξης του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2020 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας η επίσημη συνάντηση μεταξύ των συνεργαζόμενων φορέων, προκειμένου να ξεκινήσουν οι ερευνητικές εργασίες.

Το βασικό ζητούμενο του προγράμματος είναι η επινόηση, υλοποίηση και ολοκλήρωση ενός λογισμικού για φορητές συσκευές, το οποίο θα επιτελεί αυτόματη ανάλυση, μεταγραφή και μετάφραση βυζαντινών –κατά κύριο λόγο– επιγραφών. Το όνομα του προγράμματος, "Bessarion", έχει προέλθει από το όνομα του Βυζαντινού λόγιου και κληρικού Βασίλειου Βησσαρίωνα (1403-1472), ο οποίος υπήρξε σημαντική μορφή του αναγεννησιακού ουμανισμού.

Στο πλαίσιο του έργου θα ερευνηθεί και θα αξιοποιηθεί ένα μεγάλο σύνολο επιγραφών, που υπάρχουν προς επίδειξη σε βυζαντινά μνημεία της ΠΕ Άρτας ή είναι αποθηκευμένες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, προκειμένου για τον εμπλουτισμό του λογισμικού και της εφαρμογής για φορητές συσκευές που θα δημιουργηθεί.

Στη συνάντηση συμμετείχαν: Για τo Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού/ Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας: Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Θεοδώρα Κοντογιάννη, Άρης Βάσιος, για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων/ Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής: Χριστόφορος Νίκου, Γιώργος Σφήκας, Γιώργος Τσίγκας, Στέλιος Ψάλτης.
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Έναρξη του προγράμματος «Bessarion»
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 5463821415101898635
Σχόλια
item